Finansministern: Sverige går mot tuffaste läget på hundra år

INRIKES. En snål vårbudget kommer att följas av hårda prioriteringar under många år framöver, enligt finansminister Magdalena Andersson. Ändå är hon optimistisk om att Sveriges ekonomi klarar den tuffaste demografiska utmaningen på över hundra år, skriver Dagens Industri, fortsättningen är tyvärr bakom betalvägg. 

-Pettersson undrar varför det inte är straffbart att ljuga som finansministern gjorde innan valet?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

27 thoughts on “Finansministern: Sverige går mot tuffaste läget på hundra år

 1. Ja tiden rinner undan,snart dryga halvåret sedan hon/de lovade guld o.gröna ängar inför valet…
  Kanske skulle de ha importerat ännu fler guldklimpar ? ;(

 2. Enligt Stefan Ingves (Riksbanken) är orsaken till kronans fall, våran minusränta.
  Riksbanken skall vara fristående från regeringen.
  Då behöver inte Ingves lyssna på Anderssonskans påtryckningar.
  Höj räntan ordentligt nu.

  • Det är skälet till Ingves minusräntor, att sänka kronan. Det handlar inte minst om pengar som flyttar snabbt, t.ex. exportföretagens flöden, är realräntan några pinnar lägre i Sverige parkerar de där det är högre och efterfrågan på SEK sjunker. Normal penningpolitik bör ligga i nivå med andra stora som typ ECB om det ska vara så stabil valutakurs som möjligt. US stora fluktuationer är inte mycket att göra åt.

 3. Kan inte fruntimret dvs Magdalena med kvasten bestämma sig? Är det tomt i ladorna eller inte? Kanske hon ska försöka stänga dörren medan det finns något därinne så inte allt blåser iväg söderut.

 4. Fast mycket pengar fattas till äldrevården, pensionssystemet, psykvården m.m Dom pengarna fanns inte i högkonjunktur så frågan är när dom finns. Norge o Danmark har inte delade turer inom hemtjänsten. Men vi har inte råd att rätta till detta. Skrämmande inslag i Aktuellt igår. Så finansministern borde vara bekymrad. Vilket hon inte verkar vara.

 5. När Göran Persson sa att den som är satt i skuld är inte fri var statsskulden 1400 miljarder. Nu är den 1200 miljarder.

  Mot det ska läggas de finansiella tillgångar, det vill säga pengar, aktier och fonder staten har. Då visar det sig att staten ligger på plus.

  Sedan är en del av skulden sådant som staten lånat av sig själv, ur pensionsfonder och liknande.

  Staten har dessutom enorma tillgångar, en del kan säkert säljas och annat bör behållas, i skog, företag och fastigheter.

  Sammantaget har staten mycket mer tillgångar än skulder. Likadant är det på den privata sidan.

  Problemet är på lång sikt att många grupper människor betalar in mindre till välfärden än de förbrukar.

  Vad tror ni händer när några hundratusen nya svenskar som aldrig har arbetat blir en stor del av våra pensionärer, dessutom sjukare än äldre svenskar?

  Det är det finansministern menar med problem, fast hon vill inte tala klarspråk…

  • En viktig del i svenska folkets, via staten, tillgångar är de miljardbidrag, om inte biljardbidrag, som medlemmarna i sekten Svenska kyrkan gav till sig själva 1999, två år efter “Den som är satt i skuld är icke fri”.

   Jag vill påstå att beslutet att skilja kyrkan från staten som den tillhört sedan 1536 är olagligt på grund av jäv. En majoritet av de som röstade för “reformen”, inklusive regeringschefen, torde samtidigt ha varit medlemmar i den sekt som gynnades av den största förmögenhetsöverföring som skett i Sverige. Jeltsins oligarker rodnade av avund.

   Därför bör jordaböckerna återställas, de ansvariga ställas till svars och samtlig personal vid Svenska kyrkan som anställts eller befordras efter 2000 avskedas.

 6. Bästa kommentaren på DI:
  Det måste vara den enda regering i världen som beskriver sin politik som värdelös.

  Jag tycker Jimmy Åkesson borde kallas in som sakkunnig. Han är den enda politikern som förstått och varnat för denna situation i 20 år.

 7. Världens näst mest belånade folk efter japanerna när det handlar om privatekonomin.
  Det blir mycket Handhjärtan framöver.

 8. Hur bra är svensk ekonomi. Inte så svårt att räkna.
  Skulder till andra länder.

  Skuld – innevånare – per innevånare.
  USA 16,284,600,000,000 – 320,000,000 – 50,889
  Kina 1,843,500,000,000 – 1,400,000,000 – 1,317
  Sverige 993,939,662,900 – 10,000,000 – 99,394

  Sverige har alltså dubbelt så stora problem som USA, och är hundra gånger värre än Kina.

  I % av GDP

  USA 115.
  Sverige 177
  Kina 15

  Sedan tror jag att i Sverige räknar man in skattefinansierad byråkrati i GDP, vilket är ungefär som att räkna in egenbetald avlöning för att göra sin egen tvätt. Sverige har enorma problem som ständigt döljs med kreativ bokföring, propaganda och retorik.

  • Gissar att siffran 993.939.662.900 kr avser landets statsskuld. Tror att den i dag ligger på ca 1200 miljarder. Hur som helst för stor. Vet inte om man kan dra någon parallell, men när Palme tog över landets styre var statsskulden i stort sett 0 kr.

   Vad vi inte får glömma i sammanhanget är kommunernas skulder, som det talas ganska tyst om. Utan Robin Hood skulle en del kommuner vara konkursmässiga.

   Till det kommer ju även de privata skulderna, där bostadslån står för en stor del av hushållens skulder. Så, jag håller med, svensken är skuldsatt. I många fall ordentligt skuldsatt. Enligt riksbanken är hushållens stora skulder ett hot mot ekonomin.

   • Om vi inte ska se allt nattsvart tror jag skulden är i samma storlek som det privata sparandet, pensionssparande, osv. Har dock inga siffror.

 9. Håller med Pettersson om att det borde vara förbjudet att mörka och ljuga som politiker. För bara ett år sedan lät det ju helt annorlunda från kvinnan när det gällde landets ekonomi. En finansminister, med över 3 år på sin post borde då ha haft ett bra grepp på hur landets ekonomi låg till.

  • Var bara lugn än så länge, vi har Eliasson på MSB. Han tar nog lite hjälp från statsvetaren Arnstad, så nog ordnar dom till det så det blir ännu värre med en broschyr

  • @angelicaplacet
   Duger:Om kriget eller krisen kommer?
   Uppenbart så har man något jävelskap på g.

 10. “Svensk ekonomi är stark och hela världen ska få ta del av det. Utom svenska folket.”

  Magdalena Andersson

 11. Fläsket hon presenterade före valet tog inte. Och nu vankas väl nya skattehöjningar.

 12. Finansminister Magdalena Anderssons tomma lador år 2014 skulle ju fyllas på under de följande åren med brinnande högkonjunktur … men mångmiljarder kr spenderades i stället på massinvandringen under mandatperioden 2014 – 2018.

  Dessutom har nu en mångmiljardslukande utbildning kommit igång enligt den s k ”gymnasielagen”. Deltagande i utbildningarna riskerar att omfatta uppemot 11000 personer, huvudsakligen ljugande manlig afghaner som Migrationsverket tidigare nekat asyl i alla tre (3) instanserna.

  Bristerna i den s k ”gymnasielagen” orsakar också ökade ekonomiska bördor på kommunerna eftersom boendefrågan och den ekonomiska försörjning av de studerande eleverna saknas i ”gymnasielagen”.

 13. Fortfarande finns det många som inte vill ta till sig att migrationen kostar någonting.Dom tror liksom inte på det.

  Jag kan tycka att det är många inom etablissemanget som borde ställas in för rätta för att dom har ljugit så mycket som orsakat så mycket problem i landet.

Kommentera