Flyktingar och migranter, skillnaden är viktig


INVANDRING. Som ni säkert märkt har invandringsdebatten börjat svänga lite grann, många har blivit roddare men ingen har så vitt jag vet bett om ursäkt och sagt förlåt, jag hade fel, de smyger och hoppas att vi inte ska minnas vilka som förstörde vårt land. 

Från att alla tidigare använde ordet flykting om alla som tog sig illegalt till vårt land har nu fler och fler börjat använda det rätta ordet migrant. Utländsk press har hela tiden använd ”flyktingar och migranter” om invandrarna som tagit sig till Europa.

Det är viktigt med rätt ord.

Flyktingar är människor som flyr från väpnade konflikter eller förföljelse. I slutet av 2016 fanns det 22,5 miljoner flyktingar i världen. Deras livssituation är ofta så farlig och desperat att de tvingas korsa en nationsgräns för att söka skydd i ett närliggande land. Därmed blir de internationellt erkända som flyktingar med tillgång till hjälp från stater, UNHCR och andra organisationer.

De blir erkända flyktingar därför att det är för farligt för dem att återvända hem. De behöver en fristad någon annanstans. Att bli nekad asyl kan få dödliga konsekvenser.

Migranter väljer att flytta, inte på grund av ett direkt hot om förföljelse eller död. Det kan istället vara för att få ett bättre liv genom att hitta arbete, eller i vissa fall för att få en utbildning, återförenas med sin familj, eller av andra skäl. Till skillnad från flyktingar som inte kan återvända hem i säkerhet möter migranter inga sådana hinder. Om de väljer att återvända hem kommer de att få skydd av sin egen regering.

För enskilda regeringar är skillnaden viktig.

 • Migranter behandlar varje land efter sina egna lagar för invandring.
 • Flyktingar behandlas både enligt nationell lagstiftning och internationell rätt.

Alla människor måste behandlas med respekt och värdighet. Migranters mänskliga rättigheter måste respekteras, men de har inte rätt att söka asyl. Samtidigt krävs det att flyktingar ges en rättslig process på grund av deras utsatta situation.

Nåväl, enligt UNHCR var färre än tre procent av dem som tog sig över Medelhavet 2016 flyktingar och Pettersson skulle i det här fallet kunna hålla med statsminister Löfven om att fördela de 2,65 procent som är flyktingar jämt över EU och skicka tillbaka migranterna.

Knappt 3 % av dem som kommer över Medelhavet är flyktingar enligt FN. Resten är ekonomiska migranter.

Läs mer på UNHCR

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 


4 responses to “Flyktingar och migranter, skillnaden är viktig

 • Tony

  Dom värsta fähundarna finns bland Medierna, utan deras
  skyddande av maktens herrar o damer hade aldrig dessa
  kunnat bete sig mot ursprungsbefolkningen som dom gjort.

  Dom har för detta tappat rejält o välförtjänt i upplaga, och
  nu gnäller dom över detta och vill att Staten går in med mer
  pengar. Dom ska fan inte ha ett öre.
  Jobbar dom för makten mot folket, så ska inte folket betala
  för deras dumhet.

  Gilla

 • Argus

  Vi får inte heller glömma bort att även de som har legitima skäl att frukta för sitt liv och sin hälsa upphör att vara flyktingar i samma ögonblick som de lämnar första säkra land.

  Gilla

 • ossie

  I sort sett alla negrer som kommer på medelhavet är ekonomiska lycksökare utan asylskäl.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: