Sverige har resurser för brandbekämpning men saknar någon som tänker, planerar och samordnar

FÖRSVARET. Rörlighet och flexibilitet kännetecknar Försvarsmaktens helikoptrar. Det gör dem till en värdefull resurs oavsett om det rör sig om räddningsoperationer, transporter eller spaningsuppdrag.

Helikopterflottiljens främsta uppgift är att förse Försvarsmakten med helikopterresurser som kan användas både vid uppdrag till sjöss eller på land, i Sverige och utomlands. Vi är också ett stöd till armén, marinen och övriga flygvapnet i deras uppdrag. Flottiljen utbildar också två hemvärnsbataljoner. Dessutom är vi till hjälp för det civila samhället vid krissituationer, till exempel vid eftersökning av försvunna personer eller vid bränder.

Helikoptrarna är mångsidiga och förbandet kan därför utföra många typer av uppdrag i alla väderförhållanden, dag som natt. De är därför viktiga vid Försvarsmaktens internationella insatser. I Afghanistan användes helikoptrarna för transporter av skadade och sjuka. Vid Sveriges insats i Adenviken utförde exempelvis helikopterflottiljens personal spaningsuppdrag som att söka upp pirater för att förhindra attacker mot fartyg.

Helikoptrarna kan även till exempel användas vid räddningsuppdrag som att lyfta upp nödställd personal från farliga områden med hjälp av vinschar eller genomföra materieltransporter, detta skriver Försvaret på sin hemsida.

 Försvaret har tre modeller på helikoptrar. Helikopter 14 kanske är bra men ett skämt ekonomiskt. Den kostar 242.000 kronor i timmen att använda och jag tror de ansvariga arbetar kvar!

Tidigare hade vi Helikopter 10, den flögs sista gången åt Försvarsmakten i oktober 2015 men så vitt jag vet står 6 st i en hangar någonstans.

Helikopter 10, Super Puma, skulle kunna användas till:

 • Vattenbombning
 • Sjöräddning
 • Flygräddning
 • Sjuktransport
 • Brandsläckning till sjöss
 • Stöd till polisen
 • Stöd till andra länder inom EU
 • Militära övningar och transporter
 • Civila transporter
 • Super Puman används i Finland, Norge och många fler länder.

Helikoptrarna behöver dock gås igenom, personal utbildas osv. Alternativt borde de säljas och något annat köpas in. De kan gärna drivas privat, ett privatföretag skulle aldrig tolerera att det kostade 242.000 kronor i timmen att flyga en helikopter. Dessa kostnader accepteras bara av folk utan ansvar som leker med andras pengar.

-Ju mer Pettersson tittar på resurser och skogsbränder så blir jag övertygad om att Sverige har tillräckliga resurser. Det vi saknar är politiker och tjänstemän som kan planera och samarbeta. Tror ni att sjuklövern är de rätta att ordna upp det så rösta på dem, annars får ni tänka till…

En annan tanke är att bygga upp civilförsvaret som komplement till det militära. Där alla friska män och kvinnor mellan 18 och exempelvis 55 år utbildas och tjänstgör under en viss tid av sitt liv, kanske sammanlagt ett år mot en mindre ersättning. Vi som medborgare borde kunna offra några veckor vartannat år om vi inte vill vara motborgare.

Super Puman kan användas vid skogsbränder men även vid bränder på fartyg och i byggnader.

[wpvideo N5fGste8

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

18 thoughts on “Sverige har resurser för brandbekämpning men saknar någon som tänker, planerar och samordnar

 1. I dag upptäckte jag ännu en nolla bland Mattssons krönikörer i Expressen. Vice kulturchefen Jens Liljestrand skyller skogsbränderna på äldre vita män. Jag förmodar att Bonniers applåderar sitt val av chefredaktör.

 2. Mia ! Har du inget att berätta istället ??? Typ något bra som din regering har gjort eller lyckats med ???

 3. Ja, det håller jag med om! Låt tjejer göra lumpen eller någon typ av vapenfritjänst, precis som gamla försvaret. Det är självklart. Men som sagt, vårdens personal är ju krigsplacerad. Möjligen är förskolan-och skolpersonal det också. Jag känner dåligt till vad totalförsvaret innebär. Om det ens finns kvar ett sådant begrepp?!

 4. Man kan undra varför det ser ut som det gör med skogsbränderna i skog och mark.
  Vår feministiska regering med MP i spetsen lägger tydligen inget genusperspektiv på släckningsarbetet.
  Vilket media man än lyssnar eller tittar på så är majoriteten av reportrar och programledare yngre till medelålders kvinnor.
  Men så gott som alla intervjuobjekt och släckningsarbetare är män som får göra skitgörat i hettan.

  • Usch ja, hörde honom nyss i radio tillsammans med Löfvén. Enlig DE måste vi vara medvetna om att vi ALDRIG varit i en sån här krissituation förut! (bränderna) .Just som han råkar ha blivit ansvarig… Jag håller inte med honom där!

   • Branden i Västmanland var stor men den här gången är det värre eller har du något annat tillfälle att berätta om?

   • Jag kan tänka mig mycket värre kriser vi gått genom Mia, mobilisering många tillfällen under början och mitten av 1900-talet. Terrordåd i Stockholm varav ett för drygt ett år sen med känt antal döda. Problemet är att brandkämpningsförsvar från luften las ner för att det inte behövde användes varje år. ANDRA länder inom och utom ska garantera vårt brandskydd numera.

 5. Vi har ju Dan Eliasson som är chef för den myndighet som ska samordna insatserna vid den här typen av händelser.
  Han har ju ett CV av ödeläggelse på alla myndigheter han basat över så han är som klippt och skuren för det här.

Kommentera