Zigenarpredikanten Målle Lindberg

GOTT OCH BLANDAT. Återblickar med Målle Lindberg 1964 och intervju med honom i nutid. Inslaget är från ett dokumentärprogram i SVT1 från 2014 om året 1964.

Från Wikipedia. Birger Tord Uno ”Målle” Lindberg, född 29 september 1929 i Nässjö, blev under 1960-talet en omtalad väckelsepredikant och väckelsesångare inom först Pingströrelsen (”zigenarpredikanten”) och senare som en av ledarna inom Maranata.

Målle Lindberg är yngst av sex syskon och växte upp i Nässjö i Småland. Han föddes mellan Nässjö och Sävsjö då hans föräldrar, som tillhörde resandefolket, deltog i en hästhandlarresa. Smeknamnet ”Målle” fick han efter en felsägning; han sade att han också ville bli en hästamålle, men menade hästapålle som avsåg en hästhandlare.

Från Wikipedia. Målle Lindbergs familj var engagerad inom frikyrkorörelsen; hans far var frälsningssoldat, hans mor baptist och flera av hans syskon var pingstvänner. Lindberg, som följde med sin far till Frälsningsarmén, ville bli evangelist, men fördomar kring hans etnicitet ledde till att han möttes med tvivel och han hamnade i utanförskap.

Han var som ung egen företagare, men dömdes 1947 till två års fängelse och 17. 000 kr i böter efter ett kioskrån. Under fängelsevistelsen, som han först avtjänade vid anstalten Malmö Kirseberg och sedan vid länsfängelset i Mariestad, återvände han till sin kristna tro och efter fullgjord militärtjänst blev han predikant, först i pingströrelsen och senare i Maranata.

Målle har egen hemsida

Gamle Svarten har blivit vithårig. Målle fyllde 80 år 2009.

Målle Lindberg, 89 år, sjunger Jag är härligt löst och fri i april 2018.

-Pettersson säger som ateist och apropå ingenting att frikyrkorörelsen verkar roligare än mussarna.

Läs mer på APG29… 

4 thoughts on “Zigenarpredikanten Målle Lindberg

  1. Hästhandlare Ja brorsan hans Arvid Lindberg var ju en hästhandlare av rang med en plånbok så tjock att en massa gummisnoddar fick hålla ihop den. Nån skatt betalade han ju inte på sina affärer och blev sköntaxerad men det fogden tog det var ju bara grädden på moset sade han.

  2. Stora bedragare verkar själva tro på vad de säger, t.o.m. i fängelset, kanske därför så ofta är inte inburade, dessutom är Sverige hela jordens öppna anstalt.

KommenteraAvbryt svar