Regeringen föreslår ny tv-avgift


MEDIA/SKATT. Regeringen presenterar i går sitt förslag på ny tv-avgift. Den nuvarande tv- och radiolicensen ska skrotas. Lagrådsremissen bygger på ett förslag från public servicekommittén som kom i höstas. I kommittén var partierna eniga om att TV-licensen ska skrotas och ersättas av en tv-skatt för alla med en viss beskattningsbar inkomst, oavsett om de har en tv eller inte.

Tv-skatten föreslogs vara högst 1 308 kronor per skattebetalare och år. I dag ska varje hushåll betala 2 340 kronor per år i avgift för att ha tv- och radiomottagare hemma, det som i dagligt tal kallas tv-licens.

För ensamhushåll skulle kommitténs förslag innebära en nästan halverad kostnad, förutsatt att man tidigare inte struntat i att betala tv-licensen.

Public service tv och radio skulle få ungefär lika mycket pengar som i dag. För att politiker inte ska försöka styra programinnehållet föreslogs att pengarna hålls åtskilda i statsbudgeten och att public servicebolagens sändningstillstånd blir åtta i stället för dagens sex år. Under den perioden ska politikerna inte kunna ändra tv-skatten som kommittén kallar för public serviceavgift.

Regeringen

-Pettersson är inte så imponerad över att bli tvungen att betala för SVT, men jag ska erkänna att vi gör det nu, fast under protest. På plussidan ligger att även hushållen i de förorter där Radiotjänst inte törs gå in och kontrollera avgifterna nu måste betala om de har några inkomster och men en annan ledning kan kanske SVT bli vettigt på sikt.

Samtliga riksdagspartier ligger bakom avgiften.

Jens Ganman förklarar vad TV-avgiften går till


19 responses to “Regeringen föreslår ny tv-avgift

 • Peter Skoglund

  Gillar Jens Ganmans ”tårtbits-cirklar”.

  De förklarar allting på ett mycket enkelt sätt.

  Gilla

 • Bosse S

  De anställda asylaktivisterna har öppnat fönstret.

  Gilla

 • Roland Karlsson

  Äntligen!

  Gilla

 • Sisu

  Apropå skatter, inte många känner till att man flyttat energiskatten till nätavgiften från elräkningen för att få in mer pengar. Vilken TV-kanal har berättat om det rånet tror ni? Ingen naturligtvis.

  Gilla

 • Fjodor

  Enda sättet är att sätta upp stadgar så att SVT/SR bedrivs politiskt oberoende och om de brister mot dessa stadgar dras pengarna in.
  Det skulle rensa ut alla kommunister och galningar som idag bedriver dess verksamhet.
  Gör det så betalar jag gladeligen denna skatt.
  Annars betraktar jag det som ren stöld.

  Gilla

 • Krister

  De kan tvinga mig att betala men de kan inte tvinga mig att titta!

  Gilla

 • Grune

  Nästa steg i diktaturen Absurdistan bli väl att du måste betala bilskatt oavsett om du har bil eller inte.

  Gilla

  • Sara från Skåne

   Och alkohol- och tobaksskatt även om man inte nyttjar dessa produkter.

   Slå ut den totala skatteinkomsten från dessa punktskatter och fördela den jämnt på skattebetalarna… man hör Maggan säga ”många kommer att TJÄNA på detta…, speciellt låginkomsttagare som röker och dricker.”

   Gilla

 • ossie

  Tycker Public Service är OK men då ska Public Service avtalet följas och inte som nu brytas nästan dagligen och ingen bryr sig. SVT är ju så vänsterstyrt så man baxnar.

  Gilla

 • ruben

  Public service behövs verkligen i en demokrati, men SVT och SR måste befria sig från alltför många politiska aktivister. De skall inte vara uppfostrare av tittarna utifrån viss partipolitisk åsikt. Jag gillar ändå förslaget.

  Gilla

 • Benke

  Jag tycker de ska ta bort alla avgifter som tv-licens, vägtullar och fastighetsavgift och använda de tusentals miljarder vi betalar i skatt till tv och vägar.
  Sluta att skylla på att gamla kostar pengar, det gör dom inte. De får bara återbetalningar på alla miljontals kronor de betalt i skatt.
  Lägg istället över flyktingkostnaden på sossarnas partikonto, de kan ju se det som en investering som deras partiledare tror.

  Gilla

 • Fiona1177

  Nästa steg blir väl att man via skattsedeln också kommer att tvingas understödja pressen, för vi är ju några fulingar som läser den gratis på datorn, och sånt kan ju inte få försiggå i längden, eller hur?

  Gilla

  • Stenbock

   Avsåg du med dessa ”fulingar” bl.a. Stenbock,läser jag enbart deras rubriker… 🙂
   Detta räcker mer än väl !

   Gilla

 • Sara från Skåne

  Det kommer att komma undantag för ”nyanlända” och ”svårintegrerade”, dvs inga invandrare kommer att behöva betala skatten, var så säkra. ”För de tittar ju inte på SVT”…

  Gilla

 • Argus

  ”På plussidan ligger att även hushållen i de förorter där Radiotjänst inte törs gå in och kontrollera avgifterna nu måste betala om de har några inkomster”

  Men Pettersson, svenska folkets stora problem är att våra dyra politiker har importerat bidragstagare i gross och parti. Bidrag räknas inte som inkomst och därför är detta främst en skatt som drabbar svenskar och skötsamma utlänningar. Helt enligt MP(K):s uträkningar.

  Detta kommer även att drabba pensionärer på hemmet där kommunen betalt TV-avgift förutsatt att de inte tillhör den kvarts miljon pensionärer som inte ens når upp till fattigdomsgränsen. Detta är mer pengar än vad som hade behövts i början på 2000 för att lyfta dessa pensionärer över fattigdomsgränsen. Istället göder man överbetalda journalister.

  Gilla

  • Kenth Andersson

   Behöver verkligen Radiotjänst gå in i dessa kriminella mångkulturella ghetton, skickar inte socialen den nuvarande TV-avgiften direkt till Radiotjänst från medborgarna i dessa områden ?

   Gilla

   • Argus

    Inte tror du väl att kommunala tjänstemän skulle komma på det? De skickar naturligtvis pengarna till bidragstagarna och ”förutsätter” att dessa gör rätt för sig.

    Samhällskontraktet ÄR brutet!

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: