Stäng

Alla i vården ska lära sig svenska

VALET 2018. Socialdemokraterna i Uppsala län går till val på att införa obligatorisk språkutbildning i vård och omsorg, skriver Uppsalapolitikerna Erik Pelling (S) och Vivianne Macdisi (S) på Expressens debattsida.

Debattörerna kräver att patienter, äldre inom omsorgen och anhöriga ska kunna kommunicera med anställda. Med en obligatorisk språkutbildning skulle personalbristen minska, menar debattörerna.

”Anställda med god svenska kan ägna sig åt kärnuppgiften och behöver inte översätta och förklara för kollegor”, skriver socialdemokraterna.

-Pettersson vet hur det är. Vi har läkare och andra som är fullständigt obegripliga när de försöker prata svenska men jag visste inte att det var officiellt att de fick jobb utan grundläggande kunskaper i svenska. Det är fullständigt livsfarligt.

Ingen borde få permanent uppehållstillstånd och absolut inte medborgarskap utan rimliga språkkunskaper.

Att perfekt svenska är överskattat ser vi på cirkusen runt Svenska Akademi, men lika klart är att begriplig svenska är kraftigt underskattat i Sverige…

8 reaktioner på “Alla i vården ska lära sig svenska

 1. Men det är ju bara 5 månader till valet ?
  Dom hinner ju bara lära sig lite svenska för att efter valet återgå till det vanliga i regimen .

 2. Sveriges vårdsektor är en överadministrerad koloss på lerfötter vars ledning till stor del styrs av politiker för dåliga för riks och kommunala uppdrag.
  Sorgligt nog är också en stor spelare hemtjänsten, också behäftad med trög administration, vilka tar beslut för långt ifrån vårdtagarna.
  De verkliga hjältarna är den utförande personalen inom sjuk och hemtjänst som varken lyssnas till eller ges förtroende att ta beslut.

 3. Hur skall det då gå med arabiskan som vi svenskar skulle lära oss………….
  Nu fortsätter jag på min kurs i ett vackert språk där jag slipper att tala med araber.

 4. I Sverige får man jobba inom vården utan att vara kvalificerad för arbetet eller ens kan göra sig förstådd.
  Endasti i Absurdistan kan detta förekomma.

 5. Det är inte språkkunskaper som är meriterande för svenskt medborgarskap utan att rösta på rött.

 6. Äh, bara trams. Käbbel.
  Vårdpersonal har ändå inte att prata med patienten. När läkaren frågar hur ”vi” mår idag så har han redan vid första anblicken doserat X-grejen som du ska injiceras med.

  Jag leker själv AT-läkare i vårdcentralers lediga rum ibland. Det är ju ingen som märker nån skillnad. Fröken kan klä av sig. Ja, helt och hållet, jag är läkare(sic!) inte skräddare. Nä, fröken ska klä av sig långsammare. Det här handlar om din hälsa, det är för ditt eget bästa. Om du bara böjer dig framåt igen, hmmm! (Svenska är inget krav för ”mina” patienter).

Kommentera

%d bloggare gillar detta: