Årets dagstidning


INSÄNDARE. Årets dagstidning är ett pris som delas ut av Tidningsutgivarna, TU, och nättidningen Medievärlden, huvudsakligen inriktade på medieaffärer. Betydande journalistpriser för goda yrkespresentationer inom journalistik delas däremot årligen ut av exempelvis Stora journalistpriset (fem kategorier) och Guldspaden (sju kategorier).

Nämnas kan att nättidningen Medievärlden även erbjuder läsarna den låsta nättjänsten Medievärlden Premium huvudsakligen innehållande analyser och rapporter inom media. Som av en händelse prenumererar Sörmlands Media för alla sina anställdas räkning på Medievärlden Premium á 6 900 kr/året per anställd. Möjligen kan det ha bidragit till att Medievärldens utmärkelse Årets dagstidning tillföll just Sörmlands Media, men det kan förstå vara en slump också.

Vi kan konstatera att läsarna i varje fall inte sitter i Juryn. Dessutom är rubriken något förskönad: ”SN och Sörmlands Media får priset Årets dagstidning”. Korrektare är att ”Sörmlands Media och SN får priset . . .” Men det är kanske att vara petig i överkant. Nu får ju inte Sörmlands Media och SN priset som Årets dagstidning för det redaktionella innehållet i EK, SN och KK.

I motiveringen förbigås istället det redaktionella innehållet med största möjliga tystnad. Priset får nämligen mediehuset Sörmlands Media för sin digitala affärsmodell! Digital affärsmodell står för att Sörmlands Media lyckas ragga digitala prenumeranter och locka läsarna på nätet med diverse mer eller mindre inkomstbringande erbjudanden. Det kan tyckas något märkligt att utmärkelsen Årets dagstidning huvudsakligen motiveras med administrativ förnyelse och inte ett dugg handlar om redaktionellt innehåll, vilket ur läsarnas synpunkt antagligen är det viktigaste. Men om Årets dagstidning avsett det redaktionella innehållet hade förstås Sörmlands Media och SN knappast varit aktuella för priset. Icke desto mindre: gratis Sörmlands Media – och SN.

Anonym


10 responses to “Årets dagstidning

 • Tony

  Med den kvalitet som tidningarna håller idag kan man fråga sig
  varför det delas ut något pris alls? Det är ett under att det säljs
  några tidningar överhuvudtaget, men troligen är väl dom som
  köper samma personer som vägrar att se verkligheten som den
  blivit att Sverige är på dekadansen och på väg utför.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Apropå ”Årets dagstidning”…………….

  Hur går det egentligen för media och våra ”lokaltidningar”?

  Södermanlands Nyheter upplaga 2017 ,18 300 ex (-900 ex).

  Fullt betalande exemplar är 15 700.

  Övriga 2600 ex är gratisex och subventionerade, samt några lösnummer.

  Kolla hur det går för din ”lokaltidning” på länken nedan.

  https://ts.se/mediefakta-upplagor/dagspress/

  Gilla

 • Stenbock

  På liknande sätt fick Stenbock ett Mausergevår Carl-Gustav 63 i premie,för att jag ombesörjt ett antal prenumeranter på dåtida fackbladet ”Svenskt Skytte”.Inte utan stolthet hämtade jag ut priset….Men det stod aldrig något i pressen om detta.

  Gilla

 • Mr Jordan

  Pris som pris, antar jag. Det kostar att gå emot PK som gammelblaska, det kostar nog mer att gå med. Är ni inte köpta av Bonnier så är ni konkurrenter, alldeles oavsett vilka artiklar och åsikter ni torgför. Ni är väl inte så dumma, så att ni tror att trogna läsare ska köpa er toppstyrda skit och kursändring i all framtid? Jo, tydligen.

  Gilla

  • Mr Jordan

   Ni i media som inte är köpta, tänk ett extra varv, lösningen är inte efterapning och krypande. Det har gått för långt, läsarna köper inte bullshit längre. Det är därför internet har exploderat som plattform, på gott och ont. Jag gillar personligen papperstidningen som format, och jag är inte ensam. Det fanns en farhåga om att det digitala helt skulle ta över, jag förstår det. Knepet för överlevnad är som vanligt att jobba hårt, inte underskatta läsaren, inte skriva läsaren på näsan, låta folk bilda sin egen uppfattning. För mig har sidor som Pettersson varit en frälsning och en ren fröjd. Lösningen stavas inte censur och agendajournalistik, utan snarare tillbaka tillbaka till grunden, genom ärlighet, kunskap och stolthet. Så, nu har jag klyschat färdigt, för ikväll åtminstone. 😉

   Gilla

 • ossie

  Rent löjligt att dessa blaskor belönar varandra. Klubb för inbördes beundran.

  Gilla

 • Danne

  Nu är det full attack mot det fria ordet!
  Oberoende är det samma som ignorera de åsikter du inte gillar.
  Kommer att försöka sponsra så många riktiga oberoende som möjligt. Det kan inte fortsätta med en agendadriven journalistik som sponsras med statligt stöd.
  Att man försöker lägga svt utom kontroll för ”klåfingriga” politiker beror på att de redan är så infiltrerade av rättrogna att de kan vara lugna.
  Sanningen offras på journalistikens altare och ersätts med ignorerande av undersökande journalistik utan förutfattad mening.
  Har inte riktigt förstått vem som ska styra svt, ska vi beskattas av ett privat bolag?

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Tidning är väl = med papper.

  Digitalt = utan papper.

  ”Årets dagstidning”, blir då….???

  Gilla

  • Punto

   Ja visst är det väl så på normal svenska. Nu har vi ju ingen Akademi att fråga.

   Jag har för mig att jag vid något ögonkast på rubriker på nätet sett att även Mattsson på Expressen skryter med ökat antal klick på nätet. Samtidigt som tidningen dalar.

   Får man presstöd även för klick?

   Gilla

 • Punto

  Ytterligare en falsk nyhet och nu i en av de tidningar som självpåtaget skryter med att man går i täten för att stoppa sådana.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: