Stäng

Åtta tidningar klandras av Pressens Opinionsnämnd – pekade ut fel person som sexbrottsling

FEJKMEDIA. Som ni vet driver de etablerade medierna en treårig kampanj om mediernas trovärdighet och pressetiken, med annonser med rubriker som ”Vi vägrar avpixla” och ”Pixlat av hänsyn”. Kampanjen handlar om trovärdighet, pressetik och systemet med ansvarig utgivare, med debattartiklar och annonser i dagstidningar.

Det verkar inte gå så bra i de egna leden, nu klandras inte mindre än åtta stora PK-tidningar, Sydsvenskan, NSD, Metro, NT, Corren, Expressen, Aftonbladet och SvD för att i en automatpublicering av ett TT-telegram pekat ut fel person för att ha utsatt en medarbetare för sexuella trakasserier.

Tidningarna underlät att göra ett grundläggande journalistiskt arbete och publicerade ett TT-telegram utan att kontrollera uppgifterna i det där en helt oskyldig person pekades ut för att ha utsatt en kollega på sin arbetsplats för sexuella trakasserier.

Publiceringarna gjordes i juli förra året. Samtliga åtta tidningar massklandras nu av Pressens Opinionsnämnd (PON). Tidningarna har velat skjuta ifrån sig ansvaret på TT eftersom man har rutiner för automatpublicering av nyhetsbyråns telegram, men PON köper inte det resonemanget. En tidning kan inte undandra sig sitt pressetiska ansvar genom att skylla på automatpublicering, slår nämnden fast.

Flera av tidningarna klandras också för att ha underlåtit att göra vad som kan förväntas för att i efterhand begränsa den falska nyhetens publicitetsskada. Systemet med automatpublicering av telegram utan föregående granskning ifrågasätts också generellt av PO Ola Sigvardsson.

Medievärlden

Läs mer om var och en av fällningarna på PO-PON:s hemsida.

Här ett annat fall: SN fällda av Pressens Opinionsnämnd

3 reaktioner på “Åtta tidningar klandras av Pressens Opinionsnämnd – pekade ut fel person som sexbrottsling

  1. Tidningarna, tv, radio har väl alltid fel. De har ingen önskan att redovisa det som hänt, om de nu skriver något så vinklar man nyheten efter sin lilla fattningsförmåga OCH det blir alltid fel.

  2. Och vilka äger TT?

    Tidningarna själva, med Aftonbladet som största ägare. Det säger ju mycket om kvaliteten, och varför de publicerar artiklar utan skribent. (vilket de anklagar alternativ media för…)

    Perfekt propagandainstrument! Bara att citera TT…

Kommentera

%d bloggare gillar detta: