Sverige valde mycket dyrare luftvärn

FÖRSVAR. Fransk-italienska luftvärnssystemet Samp/T hade varit flera miljarder kronor billigare än amerikanska Patriot som Sverige vill köpa. Det visar hemliga dokument från förhandlingarna mellan Försvarets Materielverk och det franska företaget Eurosam som DI tagit del av.

Frankrike ska ha erbjudit ett paketpris för 8,5 miljarder kronor som skulle täcka försvarets totala behov. I stället vill regeringen betala 10–12 miljarder kronor för en mindre delanskaffning av amerikanska Raytheons Patriot-system. En andra delanskaffning av Patriot kan kosta tiotals miljarder ytterligare, skriver DI bakom betalvägg så det blir ingen länk.

Nu ska man inte jaga kronor och ören när det köps försvarsmaterial utan välja det bästa men -Pettersson minns den gamle socialdemokraten Gustav Möller som myntat uttrycket ”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”.

Tänk vad dagens socialdemokrater stjäl.

TIDIGARE 2017-11-08. SD kritiska till valet av luftvärn

FÖRSVAR. Sverige ska köpa det amerikanska luftvärnssystemet Patriot, rapporterar Ekot. Det handlar om ett mångmiljardköp som ska stärka det svenska försvaret. Systemet är tänkt att börja levereras år 2020.

Frågan har diskuterats en tid i försvarsgruppen där regeringspartierna och Moderaterna och Centerpartiet sitter med och partierna är nu överens. Efter ett regeringsbeslut i dag får Försvarets materielverk i uppgift att be om en offert från USA.

Kostnaden i första steget beräknas till 10-12 miljarder, mycket pengar men billigt om man tänker på att det är ungefär en tredjedel av vad de ljugande unga männen från Afghanistan kostar på ett år.

SD riktar kritik mot valet av det amerikanska luftvärnssystemet Patriot. Partiet hävdar att konkurrenten Samp/T är bättre och skulle gynna svensk försvarsindustri.

Sverigedemokraten Roger Richtoff, ledamot i försvarsutskottet, tycker att regeringens och Alliansens val av Patriot är ”fullständigt obegripligt”.

– Detta är ett system som inte har någon utvecklingspotential. Det har nått sin topp, säger han

Fransk-italienska Samp/T är modernare och skulle, enligt SD, kunna användas med svensk radar om Samp/T-systemet utrustas med Aster 30 robotar.

SvD

-Pettersson kan inte bedöma vilket luftförsvar som är bäst. Det är inte bara det tekniska och ekonomiska som spelar in utan beslutet att köpa amerikanskt luftvärnssystem i stället för en europeisk variant är en signal om att Sverige vill stärka relationen till USA.

Det enda jag vet är att Sverigedemokraterna är det enda av riksdagens åtta partier som hela tiden varit emot slakten av försvaret som de andra sju ägnat sig åt, innan de kom på att ett försvar behövs nog…

…vi borde tänka nytt. Det största hotet kommer inte från ryssen eller från någon annan utanför våra gränser. Det största hotet har vi själva importerat. Vi borde öva för riktigt stora terrordåd, upplopp i förorter och inbördeskrig.

3 thoughts on “Sverige valde mycket dyrare luftvärn

  1. Det finns naturligtvis saker som vi inte känner till som det här köpet inkluderar. Samordning med USA/natos infrastuktur och support m.m. i händelse av en konflikt t.ex. Man kan inte bara titta på hårdvaran och prislappen vid den här typen av affär, då gör man det väldigt enkelt för sig.

  2. bra med prylar som funkar…då Italianos är med i
    bilden är inte detta säkert…se på bussar och tunnel-
    banetåg som inte funkar vid minus 10 grader eller
    vid lite snö…med kaos som följd

  3. Men om man säger sanningar blir man kanske polisanmäld
    – och av med jobbet?

    ”Bokstavstrogen”, ”extrem” eller ”radikal” är kanske också sanningar som
    kan resultera i polisanmälan om man nämner dem?

    ”En svensk tiger” – (och lider)!?

Kommentera