Snabbspåret går i rätt riktning när 3540 av 80000 börjat utbildning


ARBETSMARKNAD och INVANDRING. Det går långsamt framåt för snabbspåren, visar en ny rapport från Arbetsförmedlingen. Regeringens åtgärder för att hjälpa flyktingarna in på arbetsmarknaden har fått hård kritik.

– Det går i rätt riktning, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Uppemot 80 000 nytillkomna svenskar finns inskrivna i Arbetsförmedlingens etableringsprogram. En mindre del av dessa, de som har någon form av yrkes- eller utbildningskompetens, skolas in på den svenska arbetsmarknaden där det råder brist på yrkeskunnigt folk, enligt de så kallade snabbspåren.

Starten har gått trögt och kritiken har varit hård från bland annat arbetsgivare som talat om en byråkratisk process.

Nu, ett och ett halvt år senare, börjar det röra på sig så sakteliga. I mars hade 3 540 personer påbörjat ett snabbspår sedan inledningen av 2016. I höstas var den siffran drygt 2 000 personer. Bra eller dåligt? En okej ökning, tycker både Arbetsförmedlingen och ministern.

– Generellt ser vi att arbetet går framåt. Vi har fler spår som omfattar fler yrken. Ökningen är rimlig, säger Roy Melchert, Arbetsförmedlingens chef för etablering av nyanlända svenskar på arbetsmarknaden.

Framtidens modell

Det går i rätt riktning. Men det finns en hel del problem fortfarande, det är en ny reform och ett nytt sätt att arbeta på, och en hel jättemyndighet att vända, enligt Ylva Johansson. – Det här är framtidens modell, det är så här vi ska jobba. Det är klart att det tar tid med nya sätt att arbeta, säger hon.

Om resultaten av snabbspåren så här långt, säger hon: – Jag tror det kommer fortsätta att förbättras.

Men en djupare analys visar att Arbetsförmedlingens siffror inte är så jätteimponerande. I mars 2017 var 1 222 personer i ett snabbspår. I maj 2016 var den siffran 1 015. Men Roy Melchert tycker att det är fel sätt att tolka siffrorna. – Totalt sett är det fler som gått ett snabbspår än i höstas, säger han.

Ingen genväg

De stora utmaningarna med systemet att få flyktingar med yrkeskompetens från hemlandet in på svensk arbetsmarknad, är att matcha rätt. – Att kartlägga bakgrund och kunskaper är en utmaning, säger Melchert.

Är då snabbspåret ett snabbspår in på arbetsmarknaden? Ja, vad gäller att snabbt fånga upp de nyanländas kompetenser, enligt Roy Melchert. – Men det är ingen genväg till arbete, säger han.

(TT)

-Pettersson är imponerad av språkbruket som TT och därmed en stor del av svenska medier använder. ”80.000 nytillkomna svenskar” betyder 80.000 lågutbildade invandrare inskrivna på arbetsförmedling, av dessa har 3.540 börjat på ”snabbspårsutbildning” och det tycker arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) är i rätt riktning…dessa kostar närmare 1 miljard i månaden, och det är rätt riktning, lönsamt på sikt…

– Det här är framtidens modell, det är så här vi ska jobba. Det är klart att det tar tid med nya sätt att arbeta, säger Ylva Johansson och det gör mig livrädd. I 30-40 år har S och andra skört i samma spår utan att det fungerat och de tror att det är framtiden.


14 responses to “Snabbspåret går i rätt riktning när 3540 av 80000 börjat utbildning

 • pettersonaxeagentlemansgentleman

  Etablerings- och arbetsmarknadsministern har uttalat sig i egenskap av yrkeskriminell manipulatör på elitnivå, vilket vi alla skall hålla i minnet. Johanssonskans provokativa definition av denna enorma samhällsbelastning är således ”nya svenskar”, då det i själva verket rör sig om individer som inte hyser några seriösa planer på integration eller nytt identitetstänkande. Lejonparten av importen har inte några önskemål om att definiera sig som svenskar, vare sig nu eller i framtiden, och skall heller inte benämnas som sådana.
  De expansiva parallella konglomeraten, vilka i dagligt tal kallas no-go-zoner, ger trovärdighet åt den teorin – något som den notoriskt desinformativa etableringsekvilibristen till minister icke vill vidkännas.
  Andreas.

  Gilla

 • ruben

  Det kan lika gärna heta blindspåret. Ett järnvägsspår som plötsligt tar slut, återvändsgränd eller villospår.
  http://www.synonymer.se/?query=blindsp%E5r
  De flesta behöver kunna bra Svenska och det är inget snabbspår. De enklaste och billigaste vore att de åker hem och utbildar sig i de ämnen de vill och sedan försörjer sig själva.

  Gilla

 • Jenny

  Varför har politikerna tagit hit så många invandrare när det inte finns några jobb? Sedan 1991 har det varit massarbetslöshet i Sverige. Alla statsministrar utom Ingvar Carlsson har efter 1991 tagit hit invandrare trots att det redan finns arbetslösa i Sverige.
  Varför?

  Gilla

  • naimlap

   Därför att de är svenskingar med allt vad det innebär. S.s. en obeskrivligt låg IQ nivå, feghet har ej kurage att, säga NEJ och ett storhetsvansinne, som trotsar all beskrivning.

   Gilla

 • Jhonsson

  Det Ylva Johansson tidigare lämnat efter sig, har varit mest fiaskon.

  Gilla

 • Tyrone

  Skulle vara bättre om alla tiggande zigenare och khattuggande somalier som dricker te hela dagarna, gick och jobbade för omväxlings skull.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Arbetsförmedlingen står inför en svår uppgift. Bara var tjugonde nyanländ har fått ett jobb utan subventionering efter avslutad etableringsfas.

  Gilla

  • Sven-Erik

   En av tio kan bidra till sin egen försörjning. Sexton av hundra kan inte ens förstå enkla instruktioner. Kanske sitter de redan inom lås och bom. Alltså nio av tio försörjs av skattebetalarna.

   Gilla

 • Adolf Nilsson

  Nej spåren leder inte till rymden.Utan den leder till helvete om man inte har den rätta tron.Mvh Adolf

  Gilla

 • putte

  Man kan ju se att många politiker har använt sig av ett snabbspår när dom började sitt yrkesliv , felet är bara den att dom växlade in på fel spår för det spåret leder direkt ut i rymden .

  Gilla

 • Adolf Nilsson

  Ylva svamlar som vanligt i sann sosse anda.Det vore bättre om dom började tänka på tryggheten på våra gator.Skol och bilbränder, allt annat otrygghet som dom har skapat.När tar dom tag i det?MVH Adolf

  Gilla

 • Sven-Erik

  Dagen till ära, Ylva m.fl. till vanära.
  Ni sanningen ska se, Det räcker inte att be.
  Er väg till helvetet bär, ingen håller er längre kär.
  Du ber om min röst, för att ge dig tröst.
  Endast fan kan tror,
  att det finns mjölk i ditt bröst!

  Gilla

 • Pica pica

  Framför allt borde de byta ut ”snabb” till något lämpligare ord.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: