Ättlingarna till svenskarna i Öster

HISTORIA. Eftersom den oäkta hustrun är upptagen av musiktävlingen Eurovision Song Contest, som börjar idag den 9 och fortsätter den 11 för att avslutas med finalen den 13 maj 2017 i Kiev i Ukraina så ägnar jag mig också Ukraina, eller rättare sagt ättlingarna till svenskarna i och från Ukraina. 

År 1862 restes Rurikmonumentet i Novgorod, som ett minne över Rurik, vikingen från Roslagen, som av många kallas Rysslands grundare. Vikingarna kallade Ryssland för Gårdarike.

Rurikmonumentet, rest till 1000-årsminnet av Rysslands grundande. Idag står det i den stad, Novgorod, som vikingarna kallade Holmgård.

Öarna i Rigabukten – beboddes av svenskar sedan 1200-talet, de bodde på öarna Ösel, Dagö, Runö, Ormsö, Nuckö med flera samt i kustområdena och staden Hapsal. År 1781 deporterades 1 200 svenskar från Dagö till Ukraina där de grundade Gammalsvenskby. 40 % av de deporterade dog under färden som tog 9 månader till fots.

Sovjetunionen erövrade Estland 1940 och andra världskriget blev ödesdigert för den svenska befolkningen vid den estniska kusten. Flera öar tömdes för att göra plats för sovjetiska militärbaser, de kvarvarande svenskarna och många ester deporterades om de inte hann fly till Sverige. Efter kriget tillhörde området Sovjetunionen till ryssarna överlämnade det till esterna 1991.

Nåväl, det som har hänt har hänt och vi ska inte gråta över spilld mjölk.

– Pettersson konstaterar bara att om svenskarna varit araber så hade vi fortfarande krigat om dessa områden i stället för att bygga upp vårt eget land. 

Ryssarna erövrade de svenska besittningarna i Baltikum i början på 1700-talet och tvister med ryssar och godsherrar ledde till att 1200 svenskar, år 1781, deporterades från Dagö, utanför den Estniska kusten till Ukraina där de grundade Gammalsvenskby. 40 % av de deporterade dog under färden som tog 9 månader till fots. 

1929 återkom ättlingar till dem som deporterats till nuvarande Ukraina till Sverige, där ingen av dem någonsin varit men där de kulturellt och språkligt hörde hemma.

Berättelsen är fokuserad på familjen Knutas och deras bakgrund. Johannes Knutas och hans hustru Lydia Simonsdotter Knutas kom till Sverige från Ukraina den 1 augusti 1929. Deras tolv barn, i åldern 63-83 år, var vid inspelningen fortfarande i livet och har varit starkt bidragande till att videon kommit till.

-Jag kan inte tänka mig att några svenskar kräver att få tillbaks de områden vi förlorat och undrar stilla när araberna ska sluta slåss och återvända dit de språkligt och kulturellt hör hemma…

Sätt på helskärm, lyssna och titta…

Avsnitt 2-5 på nästa sida…

I avsnitt 2 följer vi Johannes och Lydias ankomst till Sverige år 1929, de första åren i Småland och deras fortsatta liv i Stockholms-området. Familjen växer och år 1946 hade de tolv barn varav tre tvillingpar. Anmärkningsvärt är att de har sex flickor och sex pojkar, ett tvillingpar med flickor, ett med pojkar samt ett med flicka/pojke. Dessutom lär barnen ha fötts som varannan flicka/pojke…

I avsnitt 3 firar släkten Knutas bl.a. 80-årsdagen av Johannes och Lydias ankomst till Sverige den 1 augusti 1929. Cirka 75 barn och barnbarn deltog i festen ute på ön Oaxen. Det blev en minnesvärd dag där vi också fick höra de tolv syskonen sjunga den i svenskbykretsar så välkända gamla psalmen ”Signe och bevara”.

Här i avsnitt 4 besöker vi Dagö och Gammalsvenskby år 2009 guidade av två av Johannes och Lydia Knutas barn – Lennart och Jan.

Del 5. Vi besöker Gammalsvenskby i Ukraina år 2009 och träffar de flesta svensktalande byborna bl.a. vid en gudstjänst i Svenska kyrkan som hålls av kyrkoherde Karl-Erik Tysk. Karl-Erik anordnar varje år, tillsammans med Tage Brolin, resor till Gammalsvenskbyn. Karl-Eriks kunskaper i ryska och ukrainska kommer då väl till pass.

4 thoughts on “Ättlingarna till svenskarna i Öster

  1. NALLEN – Sverige – Hej jag är en kille i övre medelåldern och som igentligentligen alltid haft ett intresse av vad som händer i mitt land och även politiken. Men har haft fullt upp med annat. Men först nu har jag tid att följa med i dom beslut som tas.
    Nallen skriver:

    Mycket intressant, det ni ser i dokumentärerna är min farfars fara och hela tjocka släkten. Jag måste säga att jag blev verkligen jätte förvånad när jag fick se det här. Jag brukar ofta besöka petterssons blogg men att få läsa om min egna släkt här det hade jag inte förväntat mig.

    • NALLEN – Sverige – Hej jag är en kille i övre medelåldern och som igentligentligen alltid haft ett intresse av vad som händer i mitt land och även politiken. Men har haft fullt upp med annat. Men först nu har jag tid att följa med i dom beslut som tas.
      Nallen skriver:

      Hej jag vill bara säga att det jag läst och sett kom verkligen som en överraskning och gissa om jag tappade hakan? Och anledningen till det var att det är hela min släkt som dokumentärerna handlar om.
      Jag hade faktiskt inte en aning om att detta hade gjorts.

KommenteraAvbryt svar