”Ännu en utredning om zigenare till ingen nytta” skrev vi för ett år sedan. Nu har regerings utredare insett att vi hade rätt


ZIGENARE. Den förre tiggerisamordnaren Martin Valfridsson (M), som tidigare motsatt sig ett tiggeriförbud, har nu svängt i frågan och öppnar för en kriminalisering. – Jag har bytt fot, säger han till Sveriges Radio. Det var i sin utredning i fjol som den före detta nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare Martin Valfridsson kom fram till att ett förbud inte skulle vara någon lösning på tiggeriet i Sverige. 

 

Men i Sveriges Radios aktualitetsprogram Studio Ett meddelande Valfridsson, som tidigare jobbat som statssekreterare för Moderaterna och numera är domare, att han svängt i frågan.

– Nu har det gått över ett år sedan jag lämnade min rapport och, tyvärr, jag har bytt fot. Jag ser att det finns så hög grad av utnyttjande och vi kan inte stilla se på när det händer. Den lagstiftningen jag tidigare var emot skulle jag faktiskt vilja att man utreder för att skydda de allra mest utsatt i vårt samhälle, säger han i programmet.

 

– Man måste faktiskt kunna uppmärksamma att det förekommer väldigt stor och grym utnyttjandegrad av väldigt utsatta personer, säger Martin Valfridsson nu.

-Pettersson under varför domaren inte såg det för ett drygt år sedan? Polisen hade rapporterat det till honom, men han är en av många politiker som ser att samhällsklimatet så sakta håller på att skifta. Valfridsson har börjat ro för att han är rädd att bli kvar på fel sida…

TIDIGARE 2016-02-01. Regeringens samordnare för tiggeri, Martin Valfridsson, har färdigställt sin utredning och lämnar i dag över rapporten till barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Mycket av Valfridssons arbete har utgått från barnperspektivet. Han anser inte att Sverige ska erbjuda skolgång till alla barn som kommer hit, annat än i vissa fall där barnen vistats länge i Sverige.

När det gäller vård och välfärdstjänster bör detta bara ges EU-migranter utan sjukförsäkring i akuta situationer, säger Valfridsson.

När det gäller bosättningar anser samordnaren att det ska dras tydligare gränser: – Jag menar att budskapet bör vara att man får komma till Sverige, vi tror på den fria rörligheten, men om man gör det så måste man välja att bo på ett legalt sätt.

Valfridsson har inte fått i uppdrag att föreslå ny lagstiftning, utan att analysera kommunernas och myndigheternas ansvar och arbete. – Det är väldigt viktigt att den fria rörligheten för EU-medborgare värnas, men också att den som kommer till Sverige vet hur regler fungerar här, säger Åsa Regnér. På torsdag åker hon till Bulgarien för att nå ett avtal likt det regeringen ingick med Rumänien i juni förra året.

-Pettersson vill påminna om tidigare utredningar som gjorts om zigenare, se nedan, och om När greve Antonius kom till Sverige, i nådens år 1512 mottogs de väl men efter tre år jagades de iväg för sin tjuvaktighets skull.

Vi har även Lögnerna om Svea rikes invandring, vet ni om att Tage Erlander (S) den gamle rasisten var med och beordrade inventering av zigenare och tattare!

Så utredningar har gjorts, men ingen har kommit fram till att det behövs två för att dansa.

Romer har fått positiv särbehandling – utan resultat

TIDIGARE 2013-10-25. Register och utredningen om zigenares brottslighet som försvann

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, gick tidigt ut och kritiserade polisens register. När han nu får höra polisens motiv om varför de valt att kartlägga romer säger han: – Det är inte helt orimligt att man i samband med en stor konflikt som den i Staffanstorp gör en kartläggning för att se vilken sida i konflikten personer tillhör, det kan vara logiskt. Men om de här personerna registrerats för att de har begått brott är jag rätt förvånad över att man går ut med det. Det känns inte relevant att tala om. SvD

Ändamålet för registret måste vara det centrala, inte om personen där i är dömd för brott eller inte, menar han.

– Romerna är redan en oerhört utsatt minoritetsgrupp, därför anser jag inte att den uppgiften behöver lämnas ut.

-Pettersson säger inget mer än att ni kan läsa vad Jerzy skrivit till mig tidigare om en annan utredning om zigenare och zigenares brottslighet, det är kanske dags att leta upp den gamla utredningen och damma av den eller göra en ny…

Tidigare. Igår kväll var Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi med i TV-programmet Min Sanning” där nämndes lite kort en utredning om romer och deras påstådda brottslighet som aldrig blev färdig eller offentliggjordes. Vi har tidigare sökt den utredning och försökt få svaren och delvis fått dem…

Utredningen om romers brottslighet försvann

Jan Guillou påstod i Aftonbladet 1996 att Brå tillsatt en utredning om romer som inte gav önskat resultat, länk och ett kort utdrag nedan.

”Det statliga forskningsorganet BRÅ tillsatte en utredning för att visa att zigenare verkligen inte stal för mycket. Utredningsresultatet gick emellertid dramatiskt åt motsatt håll, varför utredningen hemligstämplades. Denna gällande politiska moral, att förtiga olämpliga fakta, hindrade alltså länge all vettig journalistik i ämnet invandrare och brott”

− Pettersson skrev till BRÅ och undrade vart denna utredning tagit vägen och om det fanns möjlighet att få tillgång till den.

Hej. Tack för ditt mail.

Jag har nu hört mig för med personer som arbetat en längre tid på Brå angående den utredning som du söker. Mycket riktigt så startades det en pilotstudie som bland annat studerade romers kriminella belastning. Projektet lades dock ner relativt snabbt, då förutsättningarna för att skilja romer mot andra inte kunde göras på ett representativt sätt. Enligt de uppgifter som jag fått fram ledde en man vid namn Jerzy Sarnecki denna studie. Han arbetar inte kvar på Brå utan arbetar nu på Stockholms Universitet.

 Med vänliga hälsningar Anna Mannberg, Brottsförebyggande rådet, Box 1386, 111 93 Stockholm 08-401 87 16

− Pettersson skickade då frågan vidare till Jerzy Sarnecki och fick omedelbart följande svar från…

Tja….Detta är nästan sant! Företrädarna för Romerna och socialtjänsten var mycket bekymrade för sina ungdomar. Det ville göra en undersökning. Jag tyckte att det var en bra ide. Projektet startade i samarbete med dessa grupper och vi började få data. Men BRÅ:s styrelse ansåg att det var olämpligt och lade ner undersökningen. Data låstes i ett kassaskåp utan att bearbetas. Jag antar att de ligger fortfarande där. Det var en enda gången i mitt liv då jag drabbades av politisk censur.

Hälsningar Jerzy

− Pettersson har nu fått klart att utredningen finns och att BRÅ:s styrelse ansåg att den var olämplig och att professor Jerzy Sarnecki drabbats av politisk censur. Det är också ett svar även om vi inte vet vad som står i utredningen så kan vi gissa på mycket goda grunder.

Jag minns för övrigt polisen som sa att givetvis för vi register över romerna, men vi för inte registret för att de är romer utan av helt andra anledningar…


15 responses to “”Ännu en utredning om zigenare till ingen nytta” skrev vi för ett år sedan. Nu har regerings utredare insett att vi hade rätt

 • SvenskMan77

  Européer till ingen nytta.. Hmmmm.
  Sverige betalar miljard efter miljard till EU och däribland överklassbönder i Frankrike såsom till Rumänien..
  Jag begriper inte varför arbetare i Sverige ska betala för all skit?!

  Gilla

 • larsson

  Varför ser inte utredarna det som folket ser, eller handlar det om att det skall ta lång tid och utredningen kostar mycket pengar.

  Gilla

 • dave

  Ganska lätt att komma tillrätta med ziggeproblemet. Släpp inte in dom.

  Gilla

 • Edward

  Hur många människor har jobbat med den utredningen?
  Vilka löner har de?
  Hur noggrant har de utrett, med tanke på att de inte hittat
  de fakta som framkom i det norska programmet?
  Hur många andra utredningar är lika effektiva?
  Här krävs åtgärder mot alla flummiga utredningar som visar helt absurda resultat.
  Och åtgärden är inte att tillsätta en utredning till.

  Gilla

 • GO

  Ok då är det bara att förbjuda
  Finns redan in lokala föreskrifter

  Gilla

 • Fu allah

  Varför är alla utredare så korkade det han säger nu visste vi för flera år sedan.
  Och är det så att de ska utgå från ett tv-program verkar inte vara seriösa utredningar.

  Gilla

 • gamgubben

  Zigenarna lär vara en minoritetsgrupp som är utsatt, jag undrar för vad. Om vi känner oss utsatta, ja vi är ännu inte en minoritetsgrupp men på god väg att bli, och vet varför och ingen har gjort något….
  Varje gång jag ska passera en tiggare, av okänd härkomst men i mina ögon liknar en zigenare, då känner jag mig kränkt och med mig alla de som arbetade för och tog bort anledningarna till tiggeri i Sverige.
  Jag ogillar i allra högsta grad det nya Sverige som har organiserats av en radda regeringar ivrigt påhejade av ett flertal journalister.

  Gilla

 • Mimi N.

  Som ni vet, tog jag inga tiggare med i resväskan till Rumänien. Alla är kvar hos er enligt deras fri vilja. Deras ‘business’ blomstrar i Sverige, deras lögner och smuts fick djupa rötter. Om en nationell samordnare tänker nu avlägsna parasiterna, då önskar jag honom och er lycka till. Men se till att inte bli tomma löften igen.
  Ponera att ni blir av med ALLA zigenare – då försvinner ett ämne av högt intresse både i PK- och i alternativ media.
  När jag berättar för er om rumäner och rumänskor av riktigt värde, antingen är ni tysta eller ger mig tumme ner.
  Sorry, jag har inga tiggare gömda i ärmarna att göra trollkonster med ….

  Apropå zigenare: jag nämnde grälet Ilie Nastase hade här i Constanta med brittiska fruntimren. Han tänker inte be dem om ursäkt. Nasty var ju provocerad länge p g a att brittiska spelare och journalister kallade Simona Halep och två andra unga rumänska tennisspelare för ”gypsies”.

  Hallo ! Anyone called me gypsy ? Call me names if you wish. Can’t hear you ………

  Jag är ingen kändis, jag tar inte upp om ni gör det, är bara en fattig pensionär som tycker synd om Sverige och svenskar …..

  Gilla

 • Rättsstravningsprojektet

  Finns redan lagar mot tiggeriresor, har man ingen inkomst är man inte välkommen, man måste bevisa att man kan försörja sig, antingen genom medtagna pengar eller arbete, dvs lagligt arbete.

  Gilla

  • Realist

   Rättstavningsprojektet:
   det finns också redan ”ordningsregler” i alla kommuner som har skrivit under SKL´s gemensamma regler i detta.
   Har tidigare skrivit om detta här (gjorde en djup undersökning var de kom från och de fanns i SKL´s landsomfattande direktiv).
   Men som alltid så finns ingen som kan implementera dessa regler !!
   Jag säger till alla som är irriterade på tiggarna, ”Fråga om de har polistillstånd att samla in pengar”.
   Ganska säker på att de inte behöver ställa den frågan mer än en GÅNG !!!

   Gilla

 • Mr Jordan

  Låt polisen sköta sitt jobb. Det är klart att det finns rötägg inom polisen men jag tror att folket redan har sagt sitt i frågan. Förtroendet är högt och det har knappast minskat efter det senaste terrordådet. Då alla globalister har öst på, så finns för tillfället ingen återvändo från signalspaning och övervakning av sociala medier. Ingen verkar ju bry sig ändå, så vad piper ni om? Om de vänsterextrema medierna kunnat lägga samma energi på våra ”folkvalda” politiker, så hade saker kunnat vara annorlunda. Noll känsla och kontakt med fakta och historik har fått hjulen i överdriven spinn. Att vilja ta saker lite i lugn och ro, är inte samma sak som att säga nej till förändring. Lite sans och ödmjukhet, istället för egoistisk hets på förändring och berömmelse. Vad sägs, barnrumpor?

  Gilla

 • Hönsmamman

  Vi får vara glada att herr utredare inte är en tusenfoting.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: