Romer har fått positiv särbehandling – utan resultat

Många uttalar sig tvärsäkert om romer. Men ingen vet hur det är – trots att minoriteten har levt i Sverige sedan 1500-talet.

Fram till år 1997 var etnologiprofessor Karl-Olov Arnstberg en ofta anlitad föreläsare och expert i frågor som rörde romer. Han hade forskat om dem i många år och gav detta år ut boken Svenskar och zigenare, som är en analys av relationerna mellan svenskar och romer (som ända i på 1990-talet normalt benämndes zigenare).

– Efter att boken kommit ut blev jag persona non grata, berättar han. Fick inga uppdrag, och tidningarna skrev en massa strunt om mig. En massa folk som knappt hade sett romer annat än på håll, än mindre pratat med dem, kallade boken rasistisk.

Karl-Olov Arnstberg är i dag inte så pigg på att prata om den kontroversiella boken, men kommer sakta i gång.

– Mitt jobb som forskare är att söka sanningen, säger han med eftertryck. Inte frisera, inte skönmåla. Jag ville visa att många romer lever skitliv. Men vems fel är det? frågar han retoriskt. Jag vågar påstå att ingen annan grupp har fått så mycket positiv särbehandling av myndigheterna sedan slutet av 1960-talet – i stort sett utan resultat.

Romerna lever i en försvarskultur, menar Karl-Olov Arnstberg.

– De vill inte leva som vi, och detta kostar dem oerhört mycket, säger han. Det är en mycket stark kultur, men den är inte framgångsrik i den meningen att den ger romerna ett bra liv.

Men detta är svårt att diskutera. – Frågar du många andra människor, så är det alltid någon annans fel att romerna har det som de har det. Det är inte politiskt korrekt att säga det jag säger.

Han är dock imponerad av styrkan i romernas kultur.

– Men romer är inte intresserade av hur de blir uttolkade av oss forskare. Och själv blev jag bränd när min bok publicerades, eftersom alla fina och goda människor trodde och tror sig veta att problemen alltid beror på svenskarnas rasism, säger han.

-Pettersson vill påminna om denna artikel från 2011 i denna tid när vi nästan dagligen hör om tiggare, vägpirater, tältläger och annat skit. Det behövs faktiskt två för att dansa och det verkar som romerna inte vill vara med…

Rasism mot romer      Utredningen som försvann 

16 thoughts on “Romer har fått positiv särbehandling – utan resultat

  1. Solo:
    Ja och vad hänger du upp dig på? Jag skrev, att
    om dom hade jobbat och betalat skatt som vilken
    Svensson som helst, hade ingen behandlat dem annorlunda:.
    Nu vill dom inte göra det , och då får dom finna sig i att andra
    ser på dem på ett annat sätt! Att sen myndigheter är så korkade
    att man tror att positiv särbehandling hjälper Zigenare in i samhället,
    ja det säger mer om myndigheterna än om Zigenarna!

    • Tony, mitt svar var till Ossie som verkade finna förmildrande omständigheter i att födas som zigenare och därmed vara beskaffad med en livslång ursäkt att bete sig som man vill.

      Verkar inte som att det finns några meningsskiljaktigheter mellan oss, jag instämmer helt i dina budskap.

  2. Natten till söndagen inträffade det på nytt…
    Två zigenare hade klättrat upp på Ängelholms badhus för att stjäla delar av koppartaket !
    Denna gång kunde polisen hjälpa dem ner,med hjälp av brandkårens stegbil…Förra gången det inträffade tog man helt sonika bort stegen till taket.Då fick de stackarna sitta kvar hjälplösa däruppe.
    Ett tilltag som då kritiserades av PK-pressen.
    Nu valde man alltså att istället hjälpa de båda ner på fast mark,enl.helt ”korrekt” ny svensk syn..Huruvida de bjöds på varm dryck efteråt,framgick inte av reportaget.

  3. Man måste tillstå att det är en bedrift att under 500 års vistelse i Sverige där man cementerat ett utanförskap och där man inte velat/kunnat integreras, lyckas skjuta över hela skulden på samhället.

  4. En Zigenare som arbetar och betalar skatt precis som
    vilken Svensson som helst, blir säkert behandlad som
    en sådan också! Dom enda som jag kan tänka mig ska
    bli särbehandlade är personer som oförskyllt har drabbats
    av handikapp, då ska dom ha all den hjälp som erfordras,
    på dom skall det inte sparas!

      • Problem med läsförståelsen? Jag citerar, ”En Zigenare som arbetar och betalar skatt precis som
        vilken Svensson som helst, blir säkert behandlad som
        en sådan också!”.
        Problemet är ju, precis om Arnstberg beskriver, att de inte vill integreras i ett normalt samhälle. Detta är såklart deras eget val såsom alla fria människor ska få välja, men då ska de också låta bli att parasitera på det som de inte accepterar. Hur svårt kan det vara?

Kommentera