Stäng

EU-domstolen: det är tillåtet att förbjuda slöja på jobbet

ISLAM. En intern ordningsregel hos ett företag som förbjuder bärandet av synliga politiska, filosofiska eller religiösa symboler utgör inte direkt diskriminering, meddelar EU-domstolen.

Det gäller ett fall i Frankrike och ett fall i Belgien där arbetsgivare avskedat kvinnor som burit slöja trots att arbetsgivarna bett dem att låta bli.

I det ena fallet argumenterar företaget för att de vill ha en neutral zon, så att företaget ska kunna förmedla neutralitet i både politisk och religiös mening. Medan det i det andra fallet handlar om ett direkt krav från en kund som inte vill ha en konsult som bär huvudduk, där hänvisar företaget direkt till sitt ekonomiska intresse.

Enligt domen får arbetsgivare ställa den här typen av krav på sina anställda om det finns en intern ordningsregel på företaget som förbjuder alla typer av religiösa, filosofiska och politiska symboler – en regel som fanns på företaget i Belgien. Dock tycker EU-domstolen att domstolen i Belgien, som skickat vidare ärendet, måste utreda om man hade kunnat omplacera kvinnan istället för att avskeda henne.

I fallet i Frankrike konstateras å andra sidan att det inte räcker med att hänvisa till en kunds önskemål för att sparka någon som vägrat ta av sig huvudduken.

Martin Mörk, som är chef för processenheten på Diskrimineringsombudsmannen, poängterar dock att det, oavsett domens utfall, inte finns något som hindrar arbetsgivare från att ha en inkluderande policy.

– Det här handlar om golvet för skyddet. Möjligheten att vara inkluderande som arbetsgivare finns alltid.

-Pettersson menar att Martin Mörk på DO, har fel. Att tillåta huvudduk är inte inkluderande, det är att befästa ett vi och dom samhälle. Muslimer mot andra. Muslimska kvinnor klarade sig utan huvudduk tidigare. Det går idag också.

Mer på BBC…

Iran 1970

Iran idag

Afghanistan

Kairos universitet 1959

Kairos universitet 2004

Amsterdam 1980

 Amsterdam 2011

 Falun 1971

Året är 1971, det är en solig sommardag utanför Bürens herrekipering i Falun. 22 medlemmar av familjen bin Ladin är på besök i Dalarna, Sverige. Usama bin Ladin är tvåa från höger. − Pettersson tittar på bilden, ser att flickor och pojkar bär tidstypiska 70-tals kläder, de ser helt enkelt normala ut. Det har gått utför för Saudiarabien, framförallt för flickorna.
Året är 1971, det är en solig sommardag utanför Bürens herrekipering i Falun. 22 medlemmar av familjen bin Ladin är på besök i Dalarna, Sverige. Usama bin Ladin är tvåa från höger.
− Pettersson tittar på bilden, ser att flickor och pojkar bär tidstypiska 70-tals kläder, de ser helt enkelt normala ut. Det har gått utför för Saudiarabien.

Borlänge 2010

2015-01-21_1322

Mogadishu 1880

1880-talet kom engelsmän och senare italienare.
1880-talet kom engelsmän och senare italienare.

Mogadishu 1950

2015-01-21_1749

Mogadishu 1960

Somalias blev självständigt 1960
Somalia blev självständigt 1960

Mogadishu 2009

Muslimer har makten och skyller på att väst och kolonialmakterna har förstört landet.
Muslimer har makten och skyller på att väst och kolonialmakterna har förstört landet. Allvarligt talat så hade nog både muslimerna och vi det bättre under kolonialtiden.

 

21 reaktioner på “EU-domstolen: det är tillåtet att förbjuda slöja på jobbet

 1. Sunt förnuft börjar växa till sig inom EU. Undrar varför?

  Är det för att länder nu vill börja lämna unionen.

  Beslutet var väl självklart, även utan EU-domstolens beslut.

 2. Jag hade röstat på partiet som vill förstöra kyrkor och moskeer, det är bara byggnader där man hjärntvättar barn och andra svagsinta .
  Dessa barn blir sen parasiter som tror att gud ska läsa alla problem.

 3. Äntligen.
  Accepterar hucklefolket är det ju bara att återvända till landet dom kom från.
  Saudiarabien är ett lämpligt land för muslimtanterna!

 4. Vet inte exakt men någon gång på 80-90-talet i Frankrike så började muslimska flickor /kvinnor att sätta en duk på huvudet. Då skedde det för att markera sin överlägsenhet mot de ”otrogna” franska flickorna /kvinnorna, helt enkelt ett maktmedel……”vi är överlägsna er” !
  Deras mödrar täckte inte sitt hår !

 5. Detta bör gälla som regel på alla offentligt finansierade arbetsplatser.

  Och hur ska då ärade jobbskaparna kunna knuffa in dem för förvar på statliga myndigheter.

  Alternativet är att det blir en ökad försäljning av kors och diverse andra symboler på arbetsplatserna tills de drivs att förbjuda det.

  Nu har EU besparat svenska staten och företag en enorm massa pengar och en massa domstolsarbete med alla kränkta penninghungriga arbetsvägrare.

  De kommer inte att få nåt jobb. Ingen vill ha slöjhelvetet frivilligt. Och arbetsgivarna som vill vara forum för religiös exponering är lätträknade. Och de kan inte heller försörja sig genom skadestånd längre. Värmen deras länder torkar ut vattenkällorna. Oljan är en utdaterad energikälla och konkurreras redan ut prismässigt (och miljömässigt) av solkraftsindustrins innovativa utvinningspotential.

  Jisses.

  Och idag är det stora eldaredagen för de som tror på det.

  Trump vässar sitt försvar med drönare. Mot de värsta stenkastarna och allt vad de hittar på för medeltida skit.

 6. Ju fler som dör, desto färre riskerar att råka ut för dödligt våld. Det är därför det blir säkrare i Sverige ju fler som skjuts?

 7. Vår regering och myndigheter är väl de första att efterleva vad sagts från Bryssel, eller? Undrar hur det går nu?
  Nja, det är väl inte förenligt med individens frihet.
  Varför i så fall är inte svenskar folkgrupp eller individer. Är dessa benämningar paxade av invandrare?

 8. De religösa från Mena har en annan tolkning av ”religionsfrihet” än svensken. För dem innebär religionsfrihet att de har rätt att utöva och demonstrera sin religion islam i det offentliga och att andra ska anpassa sig efter det.

  1. Jag hoppas fler svenskar inser denna tolkningsskillnsf och förstår att våga kräva att politiker, lagstiftare och tjänstemän ställer krav och lagar på att det offentliga ska vara religionsfritt så som som vi sett det tidigare.
   För våra barns skull. Vad är alternativet?

 9. Säkerhetsrisk och/eller renhetskrav borde räcka i de flesta fall för att utesluta muslimsymbolen.

 10. Inte en dag försent. Att någon gud skulle påbjuda en inlindande klädedräkt det är rena nyset. Det är i så fall endast översexualiserade muslimer som har problem om de inte har geten tillhands.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: