Fredspristagaren Obama gick från fyra till sju krig

UTRIKES. Den 9 oktober tillkännagav Norska Nobelkommitténs ordförande Thorbjørn Jagland att Barack Obama tilldelats Nobels fredspris 2009. Nobelkommitténs beslut möttes av både förvåning, glädje och kritik. Vid tillkännagivandet pågick både Irakkriget och kriget i Afghanistan.

Motiveringen till utmärkelsen var att “Nobels fredspris för 2009 skall tilldelas president Barack Obama för hans extraordinära insats för att stärka internationell diplomati och samarbete mellan folk. Kommittén har lagt speciell vikt vid Obamas vision om att arbeta för en värld utan atomvapen.” 

Barack Obama valdes till USA:s 44:e president i november 2008. Han tillträdde den 20 januari 2009 och avgår den 20 januari i år.

När Obama tillträdde 2009 ärvde han fyra krig från sin företrädare, idag är USA direkt inblandat i sju krig, enligt den så kallade konfliktdatabasen vid Uppsala Universitet.

Förutom Irak, Afghanistan, Somalia och Pakistan har USA under Obamas mandatperiod påbörjat militära insatser i Libyen, Yemen och Syrien.

-Pettersson inser att det säger mer om den norska Nobelkommittén och Twittervänstern än om USA:s president…

Läs mer…

 

24 thoughts on “Fredspristagaren Obama gick från fyra till sju krig

 1. Pettersson tror på allvar att Obama startade dessa krig. Sanningen är att inga krig startades av Obama utan alla ärvdes ifrån tidigare presidenter och FN-koalitioner. Men kunskaper är inte Petterssons starka sida. I alla krig hotande terrorism och hot mot den fria demokratiska världen. Det är dags att sluta sprida denna desinformation som ursprungligen kablas ut ifrån ryska trollfabriker.

 2. I sin dynamit-himmel, har nog Alfred Nobel ångrat sig åtskilliga gånger, att han lät norrmännen sköta utdelningen av fredspriset.

  I sitt testamente, daterat den 27 november 1895, stadfäste Nobel att en stiftelse skulle grundas av hans förmögenhet, och att räntan skulle utdelas som pris åt personer som under föregående år gjort mest nytta för mänskligheten.

  Släktingarna fick bara cirka en halv procent av arvet eftersom Nobel ansåg att stora rikedomar som ärvs underblåser lättjan och bidrar till människosläktets försoffning.

 3. Den Svenska Nobel komitten är minst lika usel när man
  bjuder in förtryckare från andra länder till Nobelfesten, men
  inte ledaren från ett demokratiskt valt parti i Sverige.

 4. Inte minst Libyenkriget är ju en skamfläck. Khadaffi var naturligtvis en vidrig despot men att bara invadera ett land driva bort ledaren så han kan slås ihjäl av gerilla och sedan mer eller mindre kasta landet till islamister när oljan säkrats är rent brottsligt. Och väldigt bortglömt.

  Hade det inte varit för Ryssland så hade USA gjort samma sak i Syrien med ännu värre konsekvenser som följd. Inte för att jag gillar Assad eller Putin men USA är totalt bindgalna när de är uppretade och Obama är inget undantag i sammanhanget. Att han fick fredspriset visar med all önskvärd tydlighet vilket oseriöst Nobelpris det är.

 5. Here is the man, this Moor, whom now, it seems,
  Your special mandate for the state-affairs
  Hath hither brought. (W.Shakespeare: Othello, act I, scene 3)

Kommentera