Elva arbetslösa per enkelt jobb

INVANDRING. Trots en stark arbetsmarknad pekar Arbetsförmedlingens senaste prognos på att det kommer bli allt svårare för lågutbildade på arbetsmarknaden. Redan idag är bristen på enkla jobb stor. I oktober var antalet arbetssökande utan gymnasiekompetens 11 gånger högre än antalet lediga enkla jobb.

För några veckor sedan släppte Arbetsförmedlingen sin prognos för 2017 och 2018. Den goda nyheten är att arbetsmarknaden väntas förbli stark, men samtidigt framhålls det att tudelningen kommer bli ett allt större problem. Inom många yrken, ofta yrken med krav på minst gymnasieutbildning, är efterfrågan på arbetskraft så pass stor att det har uppstått arbetskraftsbrist. Inom andra yrken är problemet det motsatta. Det finns många arbetslösa, men få jobb som passar deras erfarenhet. Ofta handlar det om enkla jobb. En tredjedel av alla som är inskrivna på Arbetsförmedlingen saknar gymnasieutbildning och både andelen och antalet väntas öka kraftigt under kommande år.

Att jobbunderskottet för lågutbildade är ett samhällsproblem blir tydligt när man ser till antalet personer det rör sig om. I oktober var 122 000 personer utan gymnasieutbildning inskrivna hos Arbetsförmedlingen men det fanns bara 11 000 lediga enkla jobb. Skillnaden mellan antalet arbetslösa och antalet tillgängliga jobb låg på 111 000 platser. För gymnasialt och eftergymnasialt utbildade var jobbunderskottet lägre på 53 500 respektive 16 000 jobb.

Läs mer…

-Pettersson försöker begripa hur regeringen har tänkt sig att de outbildade och lågutbildade ska kunna rädda våra pensioner och äldrevård när det inte finns arbeten till dem…om de nu tänkt alls…

10 thoughts on “Elva arbetslösa per enkelt jobb

  1. When I arrived in Sweden I was judged low-educated. Ten years later my university degrees (two: science and business) were accepted. My high school certificate is still in question. As such I cannot do a course at the university because I have no competence in the English language. Ten years is just sufficient to kill your chances on the job market.

  2. …gymnasieutbildning förlegad företeelse, skapades enkom
    som förvaringsställe(en gång) för oduglingar…Nää, ut me
    outbildade som vill å kan knega, invandrade drönare skall
    väck snabbt som ögat (helst snabbare)…vi har egna att
    försörja = de kvarvarande som många idag liver i armod,
    men va me å byggde upp dagens Sverige

  3. Men den där märkliga figuren som fått uppgiften att sköta vårt fosterlands ekonomi säger ju att ladorna är fulla med pengar.
    Det kanske räcker till lite riktig mat till de som byggt upp vårt fosterland?
    Hon glömde nog det? Hela invasionsstyrkan måste ju ha både mat och husrum medan de förbereder det definitiva övertagandet av vårt land.

    Jag är rädd!
    Känner du dig trygg?

  4. Svenska staten kan inte skapa några ”enkla jobb”
    eftersom det inte finns något behov av sådana i Sverige.

    Det vore bättre att hjälpa på plats.
    Svenska staten borde ta alla pengar som migrationen kostar,
    och satsa på att starta gruvor och plantager i MENA-länderna.

  5. ”you have but eleven now. Come, I charge you both go with me;”

    (W.Shakespeare: King Henry IV, part II, Act V, scene 4)

  6. Men… om de som kommit 2016 jobbar på anläggningar för de som kommer 2017… då blir det ju en evighetsmaskin! Det blir rena vinsten! Perfekt!

    Det är säkert så 7-klövern tänkt sig det…

    Dessutom är ju de ”berikande” så välutbildade, enligt 7-klövern.
    Hur kommer det då sig att de inte ens klarar de enklaste kunskapsprov?

    Om de nu är så välutbildade: Varför jobbar de då inte som ingenjörer istället för att bränna bilar, våldta, kasta sten och raketer?

  7. Kan de inte utbildas till så kallade barfotaläkare, allt i enlighet med Maos kulturrevolution? Enligt förståsigpåarna är ju flyktingar/emigranterna välutbildade så en barfotaläkare är väl det minsta man kunde vänta sig.

  8. Nu är S regeringen inne på ”enklare jobb” (känns lite märkligt eftersom det var inte så länge sedan som en hög företagsledare lite spydigt sade till svenska folket ”skaffa er mer kompetens”) Nåja, är det någon som har räknat på hur mycket staten får in på varje ”nyanländ” i skatt som erhållit ett ”enklare jobb”? Kommer skatteintäkterna att räcka till tiden i flyktingförläggningarna sjukvård, skola, pension mm. Svaret kommer när Sverige måste börja låna pengar igen….ja just det inträffade i slutet av alliansregeringen. Inga större mängder ”enklare jobb” kommer att anordnas, var så säker! Från ord till organisation http://www.facebook.com/GustavWasasfolk

Kommentera