Tre klubbar dominerar hemliga Uefa-listan med spelare misstänkta i uppgjorda matcher

BROTTSLIGHET. 43 fotbollsspelare som de senaste säsongerna spelat i allsvenskan och superettan finns på Uefas hemliga lista över spelare som kan misstänkas ha varit inblandade i uppgjorda matcher. Åtta matcher i superettan säsongen 2015 misstänks ha varit riggade. Det framgår av dokument som Dagens Nyheter och Uppdrag granskning har tagit del av.

Spel på fotboll omsätter flera miljarder varje år, bara i Sverige. Det schweiziska företaget Sportradar arbetar bland annat för Uefa, Europeiska fotbollsförbundet, med att avslöja matchfixning, matcher som manipulerats.

Den övervägande delen av spelarna på Uefas hemliga lista över spelare som misstänks kan ha deltagit i uppgjorda matcher representerade säsongen 2015 tre klubbar. Sedan dess har flera av klubbarna vidtagit åtgärder för att komma åt matchfixning, bland annat specialklausuler i kontrakt och förbud mot mobiltelefoner i omklädningsrummet.

Tre klubbar
Ett övervägande antal av de 43 misstänkta fotbollsspelarna kommer från tre klubbar, Landskrona Bois, Syrianska från Södertälje, AFC United från Eskilstuna som nyligen flyttade från Solna.

På tisdagen kunde DN och SVT:s Uppdrag granskning berätta om Uefa, europeiska fotbollförbundets, hemliga lista från 2015 över spelare som kan misstänkas ha deltagit i uppgjorda matcher.

Tre svenska elitföreningar dominerar helt på listan, bara enstaka spelare på listan representerade andra lag.

Det schweiziska företaget Sportradar, som bland annat arbetar med att avslöja matchfixning, beskriver i en rapport från april i år hur man säsongen 2015 upptäckte åtta matcher i superettan som misstänks ha varit riggade.

Syrianska från Södertälje har flest spelare som spelar eller har spelat för klubben på listan. De senaste åren har laget vid upprepade tillfällen varit inblandat i misstänkta matcher. Två av lagets matcher 2015 polisanmäldes, men det har även skett tidigare.

I augusti 2014 förlorade laget mot Jönköping med 4-0 på bortaplan och flera av spelarna i Syrianska stod för märkliga insatser. Under matchen noterades mycket stora oddsrörelser hos spelbolagen. Spelet stoppades och matchen polisanmäldes några dagar senare.

Många av spelarna har i dag lämnat klubben. Syrianskas ordförande Fikri Halef säger att det gick många rykten om klubben för två, tre år sedan och att han eftersom han tillträdde i fjol har svårt att uttala sig om det som varit. I dag upplever han inte uppgjorda matcher som ett problem i klubben, men han tillägger att det aldrig går att ge några garantier.

– Det jag kan säga är att vi i dag talar mycket med våra spelare om det här och precis som alla andra klubbar vill vi få bort matchfixning från svensk fotboll, säger Fikri Halef och förklarar att han personligen skulle vilja att allt spel på fotboll blev förbjudet.

Han säger att det är första gången han hör talas om Uefalistan och att vetskapen om att många av klubbens spelare figurerar på den inte kommer att föranleda några omedelbara åtgärder.

En annan klubb med flera spelare på listan är division 1-klubben Landskrona Bois som vid upprepade tillfällen varit föremål för misstankar och hamnade i fokus i ett reportage i Uppdrag granskning 2014.

En tidigare spelare filmades med dold kamera och avslöjade hur han varit med om att fixa matcher i Sverige och Norge. En tidigare målvakt i klubben fanns bland dem som dömdes i skandalen kring division 1-laget Kristianstads FF. En annan tidigare Landskronaspelare dömdes i en stor matchfixningshärva i Norge.

Händelserna förde med sig att man förbjöd mobiltelefoner i omklädningsrummet i samband med match eftersom det fanns uppgifter om att matchfixare kontaktat spelare i matchpausen.

Så gott som samtliga av spelarna på listan har i dag lämnat klubben. Munck af Rosenschöld säger att han likväl kommer att kontakta Svenska fotbollförbundet för att försöka få klarhet i vilka Landskronaspelare som finns på Uefas lista.

Det är inte bara Sportradars varningssystem som slagit larm runt klubbarna. Under 2015 införde flera spelbolag, däribland Unibet och Svenska Spel, spelstopp på flera svenska lag. Detta efter att man upptäckt avvikande spelmönster främst på den asiatiska spelmarknaden. Unibet införde i oktober 2015 spelstopp på fem lag, Superettanlagen AFC United, Syrianska, och Assyriska FF samt division 1-laget Vasalund från Solna och Göteborgslaget Assyriska BK, då i division 2.

– Vi hade en allmän farhåga runt integriteten (kring dessa lags matcher), säger Eric Konings bolagets säkerhetsansvarige och tillägger att lagens matcher var spelbara igen under 2016, även om det var i något mindre utsträckning än tidigare.

AFC United slutade 2016 tvåa i superettan och kvalificerade sig för allsvenskan 2017. Vid sidan av Syrianska och Landskrona är AFC den klubb som har flest namn med på Uefa-listan från 2015 om spelare som misstänks kan ha deltagit i fixade matcher.

Läs mer på SVT…

-Pettersson lägger utan att skämmas skulden för detta på invandringspolitiken, det är en ny typ av brottslighet i Sverige som föreningar och myndigheter inte klarar av att hantera eftersom vi sedan århundraden varit vana att lita på människor, och det utnyttjas när det går.

Snittpriset för spel på en match i Superettan, alltså den näst högsta serien i Sverige som har  c:a 2000 åskådare per match är 35 MILJONER I ASIEN…

De hånskrattar åt oss

Om du kommer från Mellanöstern ser du med förundran på skandinavisk samhällssyn. Du kommer från ett ställe som kännetecknas av blodiga strider mellan en lång rad grupper. Så din utgångspunkt är självbevarelsedriften. Den utgångspunkten tar du med till Skandinavien. Landet som du kommer till ser ut att ligga öppet med en massa fördelar som väntar på att bli utnyttjade. Så uppstår bidragsutnyttjandet, föraktet för det nya landet och synsättet ”det ju bara är svenskarna man lurar”.

Ovanstående rader har skrivits av Thomas Gür, invandrare från Turkiet och journalist.

5 thoughts on “Tre klubbar dominerar hemliga Uefa-listan med spelare misstänkta i uppgjorda matcher

KommenteraAvbryt svar