Låt er aldrig mer luras

INSÄNDARE. Minns ni vad medierna i väst SA om denne man? Gösta Lilja citerar en blogg i en kommentar på Jinge.se

”Nedan ett äldre utdrag från Stefan Anderssons blogg, värt att publicera igen för nya läsare, citat:

Vad diktatorn och tyrannen Gaddafi gjorde för sitt folk blir allt mera känt bit för bit. Här är en lista över en del av hans grymheter, under vilka libyerna har lidit i fyra decennier.


1. Det fanns inga elräkningar i Libyen. Elektricitet var gratis för alla medborgare.

2. Det fanns ingen ränta på lån. Statliga banker gav lån till alla medborgare till noll procent ränta enligt lag.

3. Att ha ett eget hem ansågs vara en mänsklig rättighet i Libyen.

4. Alla nygifta i Libyen fick $ 50.000. Dessa pengar skulle göra det möjligt för folk att köpa sin första lägenhet. Regeringen ville bidra till att starta en familj.

5. Utbildning och medicinska behandlingar var fria i Libyen. Innan Gaddafi kom till makten kunde bara 25 procent av libyerna läsa. Idag är siffran 83 procent.

6. Libyer som ville göra karriär inom jordbruket fick åkermark, bostadshus, utrustning, utsäde och boskap för en snabb start för sina gårdar, helt gratis.

7. Om libyerna inte kunde hitta den utbildning eller medicinsk utrustning som de behövde, hade de möjlighet att åka utomlands med hjälp av statliga medel. De fick betalt av staten med $ 2300 per månad för att klara boende och bil.

8. Bilköp subventionerades till 50 procent med statliga medel.

9. Priset på bensin i Libyen var $ 0,14 (cirka 0,10 euro) per liter.

10. Om en libyer inte fick ett arbete efter examen, betalade staten den genomsnittliga lönen för det yrke som man sökte jobb inom, tills en adekvat sysselsättning hittades.

11. Libyen hade ingen utlandsskuld och dess reserver uppgick till $ 150 miljarder pengar och guld som nu ockupationsmakterna har fördelat mellan sig.

12. En del av inkomsterna för libysk oljeförsäljning gick direkt till räkenskaperna för alla libyska medborgare.

13. Mödrar som födde barn, fick $ 5.000.

14. 25 procent av libyerna har universitetsexamen .

15. Gaddafi lanserade ” Great Man – Made River-projektet ” (eller GMMRP GMMR, det stora konstgjorda flod -projektet) i Libyen. Det är världens största dricksvatten- pipelineprojekt för bättre vattenförsörjning till befolkningen och jordbruket.
Tack och lov att Nato (USA) och rebellerna har befriat det libyska folket från detta. Sveriges insats med JAS-plan har också del i denna hjälp, Libyska folket är troligen mycket tacksamma!”

Olle Ljungbeck, Gävle

12 thoughts on “Låt er aldrig mer luras

  1. Det här var ju känt innan konflikten och under konflikten, vad är det för mening att vakna nu, många år senare, när det är försent. Skall det komma revolutionerande insikter om Korea kriget, och sanningen om Syrien, kommer den efter kriget är förlorat?

  2. Allt var nog inte så bra som här beskrivs. Måste ju finnas anledning till att man köade för att pissa på hans lik. Men det var ju ordning i landet liksom i Irak under Saddam. Världen hade sett bättre ut om Saddam och Khaddaffi hade fått sitta kvar tyvärr är det sanningen.

    • exakt, en oljerik stat som kan ge pengar till sina medborgare attackeras av Usa Italien Frankrike, Uk , Sverige mm, dessutom hade han börjat sälja olja i Euro, samt utlovat en guldbackad valuta.

      Var det det du förstod, nej just det

      Libyen var Afrikas rikaste nation, och den mest välutbildade osv.

    • Alltså, ibland har en del ”otur” när man skriver något, precis som denna Olsson tydligen har i sitt inlägg! Libyen var varken socialistiskt eller renodlat kapitalism utan man hade en egen väg, befriad från de ”ismer” av alla slag som väst skapat. Ja Olsson, man kan faktiskt bygga upp ett system utan bankirvampyrer och oligarker som suger ut den vanliga medborgaren dvs det ruttna system vi har i väst och hade Libyen får fortsätta att utvecklas (ja det var Afrikas överlägset bästa land) så hade det kanske kunnat vara ett positivt exempel på en ny sorts ekonomiskt tänkande, givetvis till fasa för den internationella rovkapitalismen. Därför ansåg man sig tvungen att bomba Libyen till grus och aska och låta IS ta över!

  3. Bra mycket bättre än vårat förstörda svenskutsugarland av idag. Så klart att man ville förstöra detta också. För bara äckleri och avskrädesstank få finnas, för de vänsterpacksstyrande. Och vad är egentligen demokrati värt i dagens samhälle. Det blir ju ändå som vänstersvina vill. Inget annat tillåts få spela nån väsentlig roll, i dagens samhällsvärld. Så vad betyder egentligen demokrati idag, annat än ett stort sjukt sjämt. Så Kadaffi kanske inte var så dum ändå i stort. Det är lika med Asad. Honom vill de ju också få bort, liksom Trump och Putin. Varför? För att de är bra för människorna med sunda ideal helt enkelt. Och det tål inte socialistavskummet. Därför de vill ha ett fullödigt dystopiskt och krälande samhälle av det vidrigaste av allt. Då trivs vänsterpacksfolket som allra allra bäst.

  4. Detta var fördelarna – nackdelarna fanns även där, om du inte rättade in dig i ledet. Bra upplysning Olle som säkert inte många visste. En del länder måste styras med järnhand för att behålla ordning och reda. Se vad som hänt i Libyen och Irak nu när alla skall slåss om oljan och makten.

    • @mari, Olle Ljungbeck är en sann sanningssökare, men citerar en som citerar. Men, går han i god för att alla punkter kom alla till godo? Det som kännetecknar alla diktaturer (och demokraturer) är att den egna klanen, stammen och gruppen (de med partibok) gynnas och kontrollerar den andra gruppen.
      Var det inte så att den arabiska våren, inspirerad och kontrollerad av muslimska brödraskapet, startade kampen att störta Khaddafi. I det historiska perspektivet hade världen och Sverige varit bättre om diktatorerna i Iran, irak, Libyen och Syrien fått/får sitta kvar. I Syrien är sista bladet ännu inte skrivit, men enligt min bedömning; låt Putin ha tillgång till Medelhavet och dela upp landet till autonoma provinser.
      F. N. GÖR NÅGOT f.f.!

KommenteraAvbryt svar