Pettersson – ett forskningsobjekt i Sverige Snart

ETNOLOGI. Det kallades för folklivsforskning, och jag tror Carl von Linné var bland de första etnologerna på 1700-talet när han reste landet runt och beskrev hur dåtidens människor levde samtidigt som han gjorde sina iakttagelser om växter och djur. 

Sedan har det rullat på med det av sossarna grundade rasbiologiska institutet och samarbete med nazisterna, det kanske inte är exakt etnologi men det handlade om människor och mindervärdiga människor och deras liv i den tidens samhälle.

Nu har alltså turen kommit till mig. För några dagar sedan blev jag uppringt av en ung herre från Sörmlands Museum, han undrade om jag ville träffa honom och tillsammans med en person från Stockholm universitet och berätta om mitt liv i Oxelösund och vad jag tror om framtiden.

Projekten kallas Sverige Snart och ska löpa över tio år, 2016-2020, och är en nationell plattform för etnologiskt utbildnings- och forskningssamarbete. Syftet är att läsa, beskriva, förstå och förklara den förändring som sker i samhället.

Det är också en undran om hur historien har format dagens situation, och vart vi är på väg. Vad väntar härnäst och vad ska vi göra för att möta det?

Nåväl, jag träffade den unge mannen, nåja ung och ung, knappt 50 bast men i jämförelse med mig så och en trevlig dam från Stockholms universitet i centrala Oxelösund och vi pratade om ditten och datten i ett par timmar.

Jag beskrev hur min familj kom till Oxelösund en sen kväll i december 1958 efter att pappa blivit övertalig på Oaxens kalkbruk där han jobbade, jag glömde berätta att vi blev tvungna att flytta från huset i Söräng på Mörkö som han nyligen byggt och att det troligen var rätt tufft för gubben, då 40 år, för mamma dog 1956 så han var ensam med fyra barn.

Flyttlasset gick till Oxelösund för järnverket, Grängesbergsbolaget, skrek efter folk och  det byggdes och byggdes, bostäder, industrier, gator och torg. Tyvärr revs det mycket också, med facit i hand alldeles för mycket och det ersattes med den tidens mode, dikterat av socialdemokraterna som hade makten och ska erkännas en stark framtidstro. Det var de så kallade rekordåren, det fanns skolor i varje by, poliser överallt, vårdköer var inte uppfunna, det byggdes hus och vägar överallt. Intressant är att se en kurva över skattetrycket från 1960-talet och framåt. När Palme började höja skatterna mer än omvärlden kom problemen ett efter ett, det blev inflation, devalveringar, prisstopp, lönestopp det ena efter det andra som i sin tur bäddade för krisen i början på 1990-talet.

Tillbaka till etnologiforskarna, jag berättade om mitt första jobb som trettonårigt tidningsbud, om några av de andra jobben, om när jag gick hur facket 1971 för att jag kommit på att de tvångsanslöt alla medlemmar till socialdemokraterna. Det var egentligen inte fel för jag var arbetargrabb och sosse men att de inte frågade gjorde mig förbannat. Det ena ledde till det andra och 1984 blev jag egen företagare.

Sedan kom forskarna in på Petterssons blogg, som jag inte nämnt, men de hade tydligen kollat upp min bakgrund lite grann, och det är det naturligtvis inget fel med.

Vi kom in på framtiden och jag berättade att jag är orolig för den, inte personligen men för Sveriges framtid som välfärdsstat som är hotad av de enorma kostnaderna som asylinvandringen medför, och den enorma faran med den muslimska invandringen av dysfunktionella kulturer. De lyssnade artigt men jag är övertygad om att många normalt kloka människor jämför dagens invandring av bidragstagare med gårdagens arbetskraftsinvandring och det går inte att jämföra.

Varför mångkultur när monokultur bevisligen är bättre?

Framförallt kommer tilliten mellan människor att försvinna liksom tilliten till myndigheterna och då kommer det inte att gå att hålla uppe dagens höga skattetryck och välfärdsstaten blir historia.

Vi pratade brottsligheten bland invandrare samt medias och statens mörkning av detta.

Hur som helst det var en trevlig pratstund, även om jag tvivlar på att det leder till något mer än någon utställning på ett museum och en rapport som blir liggande i något arkiv.

Hoppas bara att Sverige finns kvar när projektet Sverige Snart är klart efter år 2026…

Framtiden om vi inte ser upp, eller vill vi ha det som Mellanöstern har det idag?

21 thoughts on “Pettersson – ett forskningsobjekt i Sverige Snart

 1. kul…placerade digas i de krokarna tidigare (pga dialekten:)
  …samma här, oxå gammal öbo å tog mina 1:a simtag mellan 3
  kloaker, vilka då på 40-talet rann orenade rakt ut i Grodhavet
  …de va härdande!.,)

 2. Frågor om svetsarens Stefan Löfvens favoritfloskel ’allas lika värde’

  – Hur mycket är detta värde?
  – Om alla har samma värde, varför får inte alla svetsare samma lön?
  – Hur mycket hjälp får en arbetsam vänligt inställd mongoliska av den svenska staten jämfört med en arbetsskygg fientligt inställd pedofildyrkare från Somalia?!
  – Varför får inte alla rattfyllerister 1,5 miljon kr i ersättning som Aida Hadžialić från Balkan fick?!

 3. – SD ligger ljusår före den retarderade trögtänkta sjuklövern, bekräftas än en gång.

  – She(j)kArabi, ja faktiskt så heter en minister i svetsarens regering som sent omsider vaknat till insikt om tiggeriplågan.

  – Vi får hoppas att förbjudet även omfattar det maskerade och välorganiserade tiggeriet som sk hjälporganisationer sysslar med, när de kommenderar ut unga personer på gator och torg för att samla in pengar eller få folk att teckna bindande donationsavtal.

 4. Reblogga detta på indenblog och kommenterade:
  Ha, ha – inget slumpmässigt val precis för forskningen. Nyfiken i en strut kanske? Men lär inte förklara dagens samhälle hur mycket det än forskas i det förgångna – möjligen att skolorna och den egna framåtandan och viljan att forma sin egen liv och tron på framtiden fanns förr

 5. Pettersson!
  Vi är nog många som ser upp till dig och beundrar din insats för vårt land.
  Som uppväxt Södertäljegrabb är min historia inte så olik den du berättar.
  Tack Pettersson!

 6. Det var givetvis ingen slump att just du Pettersson blev tillfrågad. Du kan din orts historia utan och innan och vågar att ”sticka ut”, det är stolthet imponerande.
  Positivt att de fann just dig, en källa för de att ösa ur. Hoppas nu att de sammanställer något riktigt bra, det behövs.
  Kanske att även de ”har fått kalla fötter”, det pratas överallt om situationen i landet i dag och hur det var tidigare, i alla möjliga sammanhang och även när man minst anar det.

 7. Jag känner hela tiden att det är bråttom och fara å färde med vad som sker i landet.Medans andra känner sig helt lugna och ska hålla på med forskning i 10 år.Så olika människor är.

 8. Det fanns en tid i Sveriges historia som trots stor arbetskraftsinvandring var trygg och säker! Det är bara lite mer än fyrtio år sedan! Det sista året av trygghet och säkerhet var 1974, året därpå 1975 beslutade Sveriges riksdag att Sverige skulle vara ett mångkulturellt land! Facit till det beslutet ser vi idag år 2016, Sverige har blivit en av de otryggaste och osäkraste länderna på jorden, bortsett från krigförande länder i Mellanöstern och Afrika!

  Beslutet om det mångkulturella Sverige togs under en Socialdemokratisk regering anförd av Olof Palme! Året där på förlorade Sovialdemokraterna sin under fyrtiofyra år obrutna regeringsställning! Det är för mig fullständigt ofattbart att inte Socialdemokraterna omedelbart bytte ut Olof Palme som Socialdemokraternas ledare med tanke på partiets tidigare mycket nära samarbete med Hitler och det tyska nationalsocialistiska partiet!

  Sverige som så tidigt startade det rasbiologiska institutet, under andra världskriget upprättade svenska koncentrationsläger, släpte igenom den tyska krigsmakten med järnväg, svenska staten byggde gemensamt med tyskarna infrastrukturanläggningar i Sverige för snabbare transporter av råmaterial till den tyska krigsindustrin och där stora delar av det svenska etablissemanget umgicks med ledarna för det tyska nationalsocialistiska partiet och beundrade dem så till den milda grad att Hitlers porträtt fanns på hedersplats i många svenska hem!

  Socialdemokraterna har totalt glömt sitt ursprung och vilka värden som utgjorde den Socialdemokratiska värdegrunden ända in på nittonhundrasjuttiotalet med åsiktsregistreringar och troligen också angiveri, precis som i Sovjetunionen!

  Socialdemokraterna borde ha förstått att som skomakaren förbli vid sin läst!

  Stefan Löfven avgå utlys nyval och anordna Swexit omröstning innan du för sista gången stänger dörren till regeringskansliet från utsidan!

 9. HEDERSAMT LIV!

  Vi svenskar är blygsamma, enkla och strävsamma. Vi har rätt att försvara vår släkt och vårt land. Stå emot de nedbrytande,mörka krafterna!

 10. Pettersson:
  Skulle var intressant att läsa genom den uppsats dessa plitade samman, efter mötet med dig…Har sedan år tillbaka känt samhörighet med dig,och dina upplevelser genom årtionden.Kan intyga att det liv vi båda,och många med oss jämnåriga upplevt,har för alltid svunnit. Speciellt den samhörighet man kände på den tiden (innan armbågarna),och mammon blivit moderna och tog överhand.
  Minns att jag kände stolthet den dagen,min lärare läste upp inför hela klassen,att jag antagits till Högre allmänna Läroverket. Detta var för en arbetargrabb något av ett steg uppåt.Dessa högre skolor var i regel för s.k. bättre ekonomiskt ställda.Tänka sig att jag som kom från en liten by fick gå i samma klass,som barn till lärare (ansågs fint på den tiden),barn till grevar,baroner,professorer och upptäcktsresande. På den tiden var också en studentexamen (vilket jag aldrig fick) en verklig prestation,och endast de som ansträngde sig över det vanliga lyckades…Skulle kunna berätta än mer,men nöjer mig med detta i kväll. Hör gärna ni andra vuxna på bloggen av er,och berätta lite kring era nostalgiska,och för evigt förgångna åren…..

  • Kämpa på…. Så länge det kommer fattigpension kring 19,skall du inte ge upp.Det finns de på bloggen,som har än fler år på nacken. 🙂
   Det gäller bara att ha något trevligt mål framöver,att sikta mot.
   En del ser fram mot veckoslut,och GT själv åker jag till mitt andra hemland med jämna mellanrum. Glädjer mig reda inför nästa resa,i början av September.Inget är numera så skönt,som att andas frisk luft utanför Absurdistan.

 11. Du är en hjälte och en kämpe Pettersson 🙂 Det är viktigt att föra vidare till de yngre att det fanns ett helt annat mycket vänligare Sverige än vad vi har idag, om detta må vi berätta. Tack!

Kommentera