Rasister och nazister i riksdag och regering

INRIKES. Igår var det partiledardebatt i sandl…förlåt riksdagen. Den socialdemokratiske statsministern Stefan Löfven visade att han inte hade några argument när han beskyllde Jimmie Åkesson för nazism. Miljöpartiets Åsa Romson bevisade att hon är på fel ställe när hon vägrade handhälsa på Jimmie Åkesson.

Nåväl, Stefan Löfven som beskyller Sverigedemokraterna som bildades 1988 att ha sina rötter i rötter i nazismen behöver nog en påminnelse om sitt eget partis historia och att ränderna aldrig går ur…

Jag tar en liten sammanfattning av socialdemokraternas ”stolta” förflutna, det parti som en gång hade Hitler som idol och var föregångare inom rasbiologi som nazisterna lärde sig mycket av.

Vi börjar när det förra seklet var ungt. I början av 1900-talet sade den kände socialdemokraten Fabian Månsson: ”Genom hvarje svensk sinnad mans ådror går en skälfning af raseri och man får en obetvinglig lust att tvätta sina händer i utländska skojares blod.” Tidningen Arbetet beskrev ”galizierna” som ”boskap, representerande det lägsta stadiet av varan – arbetskraft.” Galizier och andra slaviska folk fanns långt ner på utvecklingstrappan.

Sedan kan vi hoppa till riksdagsledamot, handelsminister, statssekreterare, statsminister och socialdemokraten Richard Sandler som tillsammans med andra slog fast att rashygien är en viktig del i den socialdemokratiska drömmen om folkhemmet och att ”Värdet av vårt lands befolkning är av sällsynt, oblandad ras kan knappast överskattas. Det är därför av betydelse att kontrollera invandring av folkslag, som ej till båtnad för oss låta sig sammanblandas med vår befolkning”

Till de mindre värda raserna räknades bl a judar, svarta och zigenare. ”Det säger sig självt att färgade raser under inga förhållanden – framför allt inte negrer – inte ens som tillfälliga besökare, utom i rena undantagsfall, bör äga tillträde till riket.”

Arthur Engberg var socialdemokratisk riksdagsman, ledamot av partistyrelsen, chefredaktör för tidningarna Arbetet m.m. Engberg var en av de främsta förespråkarna för inrättandet av det Rasbiologiska institutet. 1921 skrev Arthur Engberg en ledare i Arbetet (S) där han beskyllde judarna för att vara ”parasiter som underminerar och förbränner alla övriga raser, i sin erövring av världen har judendomen följt en målmedveten raspolitik” och ” det ligger i judendomens hela kynne att förbränna den germanska rasen.”

Samma år sade Engberg i Andra Kammaren ”Vi hava ju lyckan att äga en ras som ännu är ganska oförstörd, en ras som är bärare av mycket höga och mycket goda egenskaper. Men det underliga är ju att, medan vi är ytterst angelägna om att ha stamtavlor över våra hundar och hästar, så äro vi inte alls angelägna att se till huru vi skola bevara och skydda vår egna, svenska folkstock. ”

En annan fin herre var Ragnar Eriksson som var med och bildade den fascistiska Förbundet Det Nya Sverige enligt Mussolinos modell. Eriksson bytte senare namn till Edenman och blev minister i Tage Erlanders socialdemokratiska regering och sade”det gör ingenting om man varit nazist i Uppsala bara man blir socialdemokrat när man kommer till Stockholm och får utsikt att placera sig bland innehavarna av makt, ära och härlighet…”

Minns ni Allan Vougt som var en socialdemokratins ledande politiker och tidningsmän. Försvarsminister, gruppordförande för (s), medlem av utrikesnämnden samt chefredaktör för Arbetet. 1925 publicerade Vougt en broschyr med titeln ”Rasbiologi och socialism”, där han hävdade att ”rasbiologin går att förena med socialism och inte bara bekräftar en konservativ världsbild.”

En viss Ragnar Linnér var medlem i Socialistiska Partiet och i Sveriges Nationella Förbund SNF och stred som frivillig i Waffen SS. Linnér gjorde senare karriär inom fackföreningsrörelsen. 1958 grundade han Sveriges socionomers riksförbund vars ordförande han var under åren 1958-1961. 1965 rekryterades han av socialdemokraten Hjalmar Mehr som kanslichef på barnavårdsnämnden i Stockholms stadshus

Tage Erlander var med och beordrade inventering av zigenare och tattare!

”Enligt vad som från norsk sida erfarits har i Norge cirkulerat ryktet, att norska flyktingar i Sverige åtnjuta fritt uppehälle och dessutom erhålla 250 kronor i månaden i fickpengar, allt utan att behöva prestera något som helst arbete.

Det torde icke vara något som helst tvivel om, att detta och liknande rykten i hög grad bidragit till att ett relativt stort antal mindervärdiga element sökt sig till Sverige. Dylika förespeglingar locka givetvis framför allt arbetsovilliga, arbetsodugliga och i övrigt mer eller mindre asociala stundom även kriminella element.

Norska flyktingkontoret torde också ha haft uppmärksamheten riktad på saken och på sistone gjort vad de kunnat för att avliva detta och liknande rykten. Av de ofta i såväl fysiskt som psykiskt men framför allt i moraliskt hänseende mindervärdiga individer som måste hänvisas till Vägershult, torde trots alla försäkringar om motsatsen endast ett mindre antal vara i verklig mening politiska flyktingar. De äro närmast att betrakta som politiskt okunniga om också icke indifferenta, asociala. Moraliskt och ofta fysiskt, stundom även psykiskt mer eller mindre defekta människor.”

Ovanstående är skrivet av Socialdemokratiske socialminister Gustav Möller som var högste politiske ansvarig för de ”koncentrationsläger” som fanns i Sverige. Tjänstemannaansvaret hade en inte helt obekant Tage Erlander. Tage gjorde dock allt för att tona ned sin ”insatser” i sina memoarer. När krigslyckan vände för tyskarna byttes normännen ut mot andra fångar.

En av de mest namnkunniga socialdemokraterna med brunt förflutet är den gamle toppdiplomaten och f.d. ambassadören Sverker Åström.  Han gick direkt till UD 1939 efter studenten. I sina memoaren ”Ögonblick” har han dock glömt att han varit medlem i en nazistisk organisation och sa att jag har inga minnen av några eventuella kontakter med Sveriges Nationella Förbund och kan inte svara på några frågor om det. Sverker Åström verkar inte ha brutit helt med de  främlingsfientliga” I DN 1990 tyckte Åström att Sverige borde akta sig för att ta emot flyktingar från kulturer med så väsensfrämmande seder och bruk att de skulle ha svårt att anpassa sig i ett nordeuropeiskt land”

Per Albin Hansson, socialdemokraternas socialdemokrat slog redan 1921 fast i sitt första folkhemstal fast ”Sverige åt svenskarna”

Hela det politiska etablissemanget tiger om det som utspelades i Sverige då skaror av fascister och nazister ”roddare” rodde över de ”grumliga vattnen” och anslöt sig till ”rumsrena” partier. Otaliga ”roddare” gjorde karriär inom fackföreningsrörelsen, utbildningsväsendet, rättsväsendet, näringslivet, försvaret. m.m. Beror Mona Sahlins och andra socialdemokraters hätskhet mot Sverigedemokraterna på dåligt samvete för att det egna partiets nazistiska och rasistiska förflutna ska komma fram?

Alva Myrdal, svensk diplomat och toppsocialdemokrat bedrev ”förädling av folkmaterialet” med tvångssteriliseringar. Makthavarna (S) trodde allmänt att just ”undermåliga ynglade av sig” mer än ”vanligt folk.” Den raspolitik socialdemokraterna bedrivit får Sverigedemokraterna att framstå som antirasister!

Tage Erlander 1965: “Vi svenskar lever ju i en så oändligt mycket lyckligare lottad situation. Vårt lands befolkning är homogen, inte bara i fråga om rasen utan också i många andra avseenden.”

Så här kan man hålla på, det finns hur många exempel som helst på att Sveriges före detta ledande parti i alla tider inte varit eller är ett dugg bättre än de Sverigedemokrater de idag kallar rasister.

Inte alls långt bort i tiden, 1989 införde regeringen Carlsson (S) ett totalstopp mot invandring. I det s.k. Luciabeslutet konstaterades att Sverige var ”FULLT” Redan då tillhörde en numera inte helt okänd socialdemokrat som heter Mona Sahlin partiets toppskikt och var tänkt att bli Carlsson efterträdare om inte en chokladbit kommit i vägen. Nåväl, totalstoppet mot invandring hävdes 1991 av en borgerlig regering.

1995 skrev den dåvarande socialdemokratiska regeringen så här ”de senaste årens invandring har i betydande grad åter blivit en invandring från Europa. Dessa invandrare har ett humankapital och ett etniskt kapital som ligger närmare svensk arbetsmarknad än den utomeuropeiska invandringen…

Detta var en mycket, mycket kort version av socialdemokraternas rasistiska och nazistiska förflutna och det är väl inte så mycket att säga om mer än att dagens socialdemokrater borde vara mycket, mycket försiktiga när de anklagar Sverigedemokraterna för att ha ett brunt förflutet.

41 thoughts on “Rasister och nazister i riksdag och regering

 1. Bengt är liberal, troligen folkpartist. Problemet för liberalismen är ju att ni inte har väljare längre. Folk röstar främst på S o M och SD. Då kan även jag tycka att dessa tre partier borde ha störst inflytande. FP har ju grävt sin egen grav när man skrotade sin sociala profil. I dagarna slår sossarna sig för bröstet med att vid års-skiftet vilja sänka skatten för dom fattigaste pensionärerna med 250 kronor. Dessa har idag 10.000 före skatt och får ut lite drygt 7000 efter skatt. Skulle 250 kronor verkligen hjälpa. Troligen får dom den summan i sänkt bostadsbidrag också. PRO jublar medans jag gör tummen NER. Jag menar att ingen vuxen människa kan leva på mindre än 10.000 i handen. Här skulle jag vilja veta vad SD vill ge våra fattigpensionärer. Sen tror inte jag mor Anna är så förtjust i att tvingas söka bostadsbidrag heller. Tror hon vill klara sig själv som hon alltid gjort fast hon fått vända på varje slant. Om detta har jag skrivit massor o tagit upp detta i varje valrörelse. Både S o M säger att dom höjer bostadsbidraget. Men går det inte i stället att höja garantipensionen? Detta är våra morsor och att tvinga dom till fattigdom tycker jag är FEL. Vad tycker ni andra?

 2. Jag ska börja med att klargöra att jag inte är socialdemokrat. Jag är liberal.
  Det som du skriver är säkert i överensstämmelse med verkligheten. Men det som hände före WW2 är väl inte särskilt relevant i jämförelse med motsvarigheter i ett annat parti som inträffat för mindre än 20 år sedan?
  Om man tittar runt på din blogg så framgår det ganska tydligt att du inte uttrycker dig utifrån någon särskilt allmänliberal ståndpunkt. Ännu ett fall av mörkbruna åsikter som man försöker väva in i något som ska framstå som rumsrent?

  • Löfven är mer intresserad av SD:s historia (som han har missuppfattat) istället för SD:s politik, det är därför han förlorar debatterna. Han försitter dessutom chansen att klargöra sin egen politik som motvikt till SD:s.
   Men han talar till dom som redan håller med honom och inte till dom som röstar på SD för att vinna över dom. Då skulle han angripa SD:s politik istället för deras historia. Jimmie Åkesson får en enkel match, och Löfven lyckas inte attrahera några SD-väljare. Åkesson behöver inte prata politik utan historia för att Löfven inte har någon strategi. SD däremot har en genomarbetad strategi som går ut på att ta väljare från Sossarna genom att tala sakpolitik och lyfta arbetarnas frågor. I detta arbete är SD historiskt det mest framgångsrika partiet sedan Socialdemokraternas frammarsch i början av 1930-talet.

 3. Såg inslaget MEN Löven glömde nämna Socialdemokraternas och IB:s nära samarbete med Stalin och Sovjetunionen. SVERIGES STÖRSTA HJÄLTE RAUL WALLENBERG förstörde SOCIALDEMOKRATEN ANDERS THUNBORG ALLA CHANSER FÖR….!!! Löven bör veta att detta går att föra i fullständig bevisning, protokoll skrivna av Thunborg själv.
  SOCIALDEMOKRATERNA HAR EN MÖRK HISTORIA!!
  Läste klart boken av förre chefen för Sveriges kontraspionage Olof Frånstedt idag, där står allt detta….-“Spionjägaren….”

 4. Har hört mer om detta på nyheterna. Alliansen har givetvis också stor skuld i detta då man ändrat skrivelsen. Det som bekymrar mig är att den andra sidan vann detta trots att en majoritet funnits för skolavslutning i kyrkan. Erkänner att det var fel av mig i början att ensidigt döma SD. Alliansen har minst lika stor skuld. Största förlorarna är ju KD som drivit detta hårt. Kan vi vara överens om att segern gick till FEL lag?

  • Så kan man inte resonera att SD har en skuld då Alliansen ändrar på tidigare skrivelse.

   Jag ser inte politik som en tävling.Eller att vända kappan efter vinden.

 5. Får man inte rikta saklig kritik mot SD så lämnar jag bloggen. Då är det likadant som på V-bloggarna, där får man inte heller rikta kritik.

  • Skriv på Roland…Du kan inte räkna med,att alla trycker tummen upp för dig ! Men visst skall du få lufta dina känslor…

  • På den här bloggen till skillnad frå vissa tidningar bl.a. LT i Södertälje som jag har viss erfarenhet av, får du skriva precis vad du vill. Det är nämligen du som har hela ansvaret för vad du skriver här.

  • Roland, här får du skriva vad du vill ock kritisera SD och andra men tummen ned får du tåla av dem som inte håller med. Jämför inte oss med V-bloggar och SN där mycket inte ens kommer in och det som kommer in kommer efter flera timmar…

   Här kan du kommentera och få svar i realtid utan censur.

  • Roland du får lämna kritik, men du måste då förstå att du då utsätts för ska vi säga negativ kritisk granskning själv. Vid uteslutningarna var det ju många som var kritisk mot ledningen. För att debatt ska uppstå måste det ju finnas mer än en åsikt. Fortsätt gärna att kritisera, men var beredd på att då få försvara dig själv.

 6. Kolla upp? Konstaterar bara att S-sidan vunnit slaget om skolavslutningen. Sen handlade det visst om någon skrivelse. Men sakfrågan förlorade nu alliansen och SD. Jag tycker det var tråkigt. Om inte SD når 50% måste man lära sig samarbeta. Inget parti har mandat idag att köra enbart eget race. Jag firade skolavslutning i kyrkan med: Den blomstertid nu kommer.

   • Nej själva orsaken förtiges och förvränges,liksom i PK-organen.Nu har vi svart på vitt att Enhetspartiet i varje fall inte värnar om den svenska kulturen !

 7. Nu sviker SD alliansen när det gäller att få ha skolavslutning i kyrkan. Så nu vinner även mupparna här. Vem har dött av en psalm o lite Guds ord?

  • Roger…Alliansen svek Sveriges befolkning när de inte kunde låta formuleringen “bevara svenskt kulturarv” stå kvar i texten!! YNKEDOM!!! VAKNA!!!

 8. Men som läget är IDAG Pettersson finns väl inget alternativ. S o M styr ihop i många kommuner i Sörmland idag. Oxelösund är väl undantagen där S styr ihop med V och Mp. Men visst borde SD rent demokratiskt få vara med. Men där är vi inte idag. Vi måste få majoritets-styre framöver. Upprepar att för min del får gärna både muppar o kommunister gärna vara i opposition.

 9. Insikt, klarsyn och fantasi är dydger som med åren har försvunnit från de socialdemokratiska cirklar, idag styrs partiet av individer som man tidigare varnade för!

 10. Vi närmar oss med stormsteg en S-M regering. Hur kan Mp med sina 6% ha sådan makt? Endast tre partier har ju väljare S o M och SD. SD vill ingen ta i med tång så då återstår ju bara en S o M regering. S rättar till stupstocken och pensionärs-skatten framöver. M ser till att skatter inte höjs i onödan. Måste man ha något grönt i regeringen så ta in centern då. Men flummiga muppar o kommunister betackar vi oss för.

 11. Miljöpartiets språkrör beteende gör mig ledsen och arg men inte tyst. I partiledardebatten uppmärksammar 1.e talman Urban Ahlin den utsträckta handen och vägran. Men förlåt (som är inne), eftersom jag är svensk om du herr talman känner dig träffad. Vill minnas att dåvarande (talman?) riksdagsman Anders Björk yttrade i riksdagen; Någon j-a ordning får det vara….. Jag instämmer med Herr Björk. Nån j.a ordning får det vara i plenisalen på vänsterhensets och språkrörets klädsel respektive artighetsbeteende. Språket kan inte herr talman vårda. Minns att jag fått lära mig; – Vad du vill att andra människor skall göra för dig ska du också göra för dom. Respekt har man inte. Det förtjänar man.

  Försökte googla på; Någon j-a ordning… Hamnade på nedanstående länk och då blev jag besviken och arg på media som ska granska inte förlöjliga vår demokrati och en riksdagsmans rätt till att tänka fritt och tala rätt, som
  “Överst på barrikaden står nu som då den moderate riksdagsledamoten Finn Bengtsson från Linköping” F.B. begriper vad hela PK etablissemanget inte förstår.

  Doch har Anders Lindberg lärt sig att planka;
  ‏”@anderslindberg Någon jävla ordning får det vara i Moderaterna” slut twitter citat
  http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/ingvarpersson/article20563417.ab

 12. Allt i denna sammanfattning var ju inte rasistiskt, nazistiskt. Endel ser ju ut som SD-politik också. Det är ju i och för sig också intressant. Det fanns en eftertanke kring invandringspolitiken som inte finns nu. Sossarna har gjort en kovändning som inte är så snygg. (OBS, inget ont om kor, det är bara ett talessätt).

 13. Lysande Pettersson, som kan historia. Det är av historia, i smått och på akademiska nivåer vi kan lära av historien. Uppenbart har varken Stefans vise(?) Åsa och övriga unga obildade i regeringen inget lärt av historien.

  Angående bristande vett och etikett, så gäller Romsons lag (att prata utan att tänka) även motoriken. Finns det någon bokstavkod för högt uppsatta personer som lider av dylik åkomma. Svar till medicinskt okunnig inom psykiatrin.

  Svar; Duger ÅRMPM, Åsa Romson MiljöPartiet Mina? Åkomman kännetecknas av osammanhängande tal, socialt motoriska beteendesvårigheter och en mina för regeringen som måste desarmeras.
  Med hänsyn till rikets säkerhet får minan (högexplosivt ämne) inte lämnas utan uppsikt under chefens sommargranskning av de O-fackliga arbetarnas arbeten på f.d. arbetarbossens arbetarbostad på landet.

 14. Och 10 km väster om Sverige, på bussarna i Köpenhamn, annonserar de danska sossarna såhär. För er som aldrig varit i Kbn, ta tåget från halva mellansverige (Göteborg, Kalmar) direkt till Köpenhamn och stig av i en annan politisk klimatzon.

  http://s1.sydsvenskan-img.se/ScaledImages/644×322/Images2/2015/6/10/LBRbuss1.jpg?h=a993292bedbf485a2a70d24af7c6cc7a&fill=True&cut=True&ql=Undefined

  Löfven – du är lika malplacerad som en isbjörn i öknen.

 15. En sak är i alla fall 100% säkert. Åkesson och hans parti SD är det enda partiet i riksdagen som INTE är rasister, nazister, fachister eller främlingsfientliga. Därför måste vi få bort det andra partiet från makten alltså 7-klövern. Av Sveriges två (2) partier i riksdagen väljer man självklart SD.

 16. Vi har en ovärdig regering, det är minst sagt pinsamt hur
  dåliga figurer som ska liknas vid ministrar, men som uppträder
  förvirrat, och ilsket när dom inte kan försvara sig mot
  argument?

 17. Jag så Åkessons anförande och efterföljande replikskifte och han var briljant. Spelar ingen roll hur de än försöker provocera honom han behåller alltid lugnet och har ett artigt och belevat sätt. Det är också symptomatisk att man måste gå trettio år tillbaka i tiden för att hitta något att försöka kleta på honom.

 18. Socialdemokraterna har en ganska knepig defekt i sitt tänkande. De hatar det vackra och älskar det fula. Det här går igen i allting som de gör och säger. Deras medlemmar skall helst klä sig och bete sig som en påse skit. Då blir de kvar i partiet. Det förklarar lite varför besluten blir som de blir ibland.

  Skall en Sosse kunna resa sig ur skiten så måste han lära sig tänka som en människa från Danderyd eller liknande områden. Annars blir han fast i Jantelagen och sosseriet för evigt.

  Eller så bojkottar han/hon ex. Israel och skickar pengarna till terrorister och mördare istället?

  Så “Allas lika värde” kan alltså vara skit? Ja om inte du som människa bestämmer dig för nåt annat. Politikerna lär knappast göra det åt dig.

  Är du inte född med värdighet så måste du anskaffa det själv.

 19. Det lustiga med sossarna är ju deras kappvändningar:

  – 20-50-talet – Startar Rasbiologiska Institutet
  – 40-talet – Samarbetar med nazisterna under WW2
  – 60-70-talet – Svänger om till att vara anti-nazister
  – 70-80-talet – Palestinavurmandet startar

  – 90-talet o framåt – Flörtar ohämmat med islam
  För att inte nämna erkännandet av Palestina (Hamas!) som stat. En infantil gest – och farlig !

  Så alltså nazist/nazist/judevän/nazist/nazist – och så fort SD får egen majoritet kommer de att svänga i judefrågan igen.

  De socialdemokratiska sympatierna fladdrar vilt i vinden..

  • Tilläggas kan att de sympatiserade med DDR och den svenske utrikesministern beklagade när de började riva muren.
   De sympatiserade med Cuba och Castro, Cuba lät avrätta massor med människor utan någon rättegång, och även med Nicaragua och kommunisten Ortiega hade de sympatier och med stora bistånd.
   De hade stora sympatier för Mugabe i Zimbabwe som är en massmördare han lät mörda 20 -40.000 av en stam som han såg som ett hot mot sin makt och även körde ut de vita som sågs som ett hot mot hans politiska makt.
   De hade stora sympatier för Pol Pot i Kambodja, där den regimen mördade eller såg till att 2 miljoner människor försvann.

Kommentera