Tullen och stöldgods?

Vem visste att tullen hade så lite befogenheter?  I min enfald tog jag för givet att tullen stoppade och omhändertog stöldgods vid gränsen. Ack så fel. Detta måste bli en ändring. Självklart måste tullen få större befogenheter utan att behöva tillkalla polis.

tull

Man hör historier om tullare som följer efter misstänkta smugglare i flera mil för att sedan ”slå till”.  Detta ger en bild av att tullen har stora befogenheter, eller är det inte tullen utan gränspolisen?  Det står TULL på bilarna så då tror man i alla fall det.

De senaste dagarna har vi fått höra att de inte alls har någon befogenhet att hålla kvar misstänkt stöldgods och smugglare utan att tillkalla polis??? Detta är helt absurt – vad skall vi då med tullen till förutom att hantera papper??

Självklart måste denna fadäs i myndigheten fixas. Tullen måste på närmast polisiära befogenheter för att kunna utföra ett fullgott arbete.  Detta måste ju även gälla personer som vill in i vårt land. Har de ingen rätt att hålla kvar dem heller utan att tillkalla polis? Då är det verkligen åt h-e. Det kan inte stämma.

Trots att man inte tror att det kan bli värre så förvånas man varje dag. Förvånas över hur Sverige kan ha klarat sig såpass bra i alla år tidigare, innan det senaste kaoset. Hur är det möjligt? Har lastbilar fulla med stulna båtmotorer kunnat passera genom tullen när polisen inte haft tid eller resurser?  Inte undra på att vi har haft ett paradis för tjuvar om det stämmer. Inte undra på att tullarna är frustrerade.

Varför uppdagas inte detta förrän nu? Tillhör detta också en avdelning som skall mörkas? Nu är det uppe i ljuset så nu får myndigheterna snabba på att göra något.

Ge tullarna alla redskap de behöver för att stoppa det fria flödet av både stöldgods och annat skräp som passerar över våra gränser – åt båda håll. Ge dem det nu så att vi visar tjuvar och banditer att ”Nu är det stopp”

12 thoughts on “Tullen och stöldgods?

  1. Antagligen har väl någon galen riksdagsman omärkligt fått igenom en lagändring som urholkar tullens befogenheter under semestertid när det varit tomt i kammaren.
    Så här har det absolut inte varit hela tiden.

  2. Ja därför försvinner det åkgräsklippare ,maskiner verktyg
    för miljoner ut över gränserna, det är bara att betala en
    båtresa hit, fylla bilen med stöldgods och åka hem och
    göra bra affärer på det, Svensson betalar. Till och med
    Helt nya traktor er har varit på vippen att försvinna ut över
    gränsen, men kunnat stoppas tack vare snabb upptäckt
    och spaning vid färjeläge. Varje bil som har bilen full med
    material och inte kan uppvisa ett giltigt kvitto borde stoppas,
    Men Precis allt är lika jävla slött i detta gudsförgätna land,
    det sågs att vi har många högutbildade, men det kan inte gälla
    dem som stiftar lagar, för dom verkar att vara mest korkade av
    alla människor, för lagen verkar hela tiden att befinna sig
    på brottslingarnas sida?

    • Är själv drabbad av Litauiska stöldligor. Är nu på min tredje åkgräsklippare på12 månader. Ingen bryr sig. De kostar 38 000 kr styck. En granne satte in GPS i sin åkgräsklippare nu ser han att den rullar dagligen i Polen. Ingen bryr sig. Jobbigt värre. Nu har jag köpt kedjor o hänglås för 7 000. Fan va sjukt att de inte kan stoppa dessa tilltag.

  3. Instämmer med Pettersson och kommentarer av Peter, mari och Falköga. Kan det vara så att försäkringsbolagen och ”pryl”-företagen förhindrar den lagändring som ska möjliggöra att tullen, stoppar, beslagtar, utreder och t.o.m lagför för att höja premier, sälja nytt (båtar, bilar, mm. mm) för att vinstmaximera. Lobbyism kallas det men muta är sanningen närmare!

  4. MVF, ge tullarna befogenheter, vapenutbildning och varsin Sig Sauer.

    Att det alltid ska vara så svårt att ändra något till Sverige och svenskarnas fördel. Men att öka Migrationsverkets anslag från 4,5 till 70 miljarder görs utan utredningar och politiska överläggningar.

  5. I lagboken är det tydligen skillnad på in och ut. Att ändra så att även ut blir in tar minst två år med utredning, remiss, beslut och verkställande. Eller, byt så att vi får en riktig justitieminister.

KommenteraAvbryt svar