Rekordmycket fusk med CSN-pengar – allt fler organiserade bedrägerier

INVANDRING. Antalet fall av misstänkta bidragsbrott riktade mot Centrala studiestödsnämnden, CSN, blir allt fler och myndigheten satsar nu på att utbilda ännu fler handläggare i att upptäcka oegentligheter.

Den senaste tiden har man också sett en ny typ av ärenden i form av organiserat fusk med studiemedel.

– Vi har sett en ökning av organiserade bidragsbrott mot CSN och det är naturligtvis något vi ser väldigt allvarligt på, säger Helena Rönnblom, kontrollanalytiker på CSN:s utbetalningsenhet.

Nyligen åtalades en Malmöbo för urkundsförfalskning, bidragsbrott och grovt bidragsbrott mot CSN. Mannen ska ha lurat till sig drygt 150 000 kronor genom förfalskade studieintyg som avsåg en tandläkarutbildning i Syrien.

När CSN:s handläggare tog kontakt med den aktuella skolan visade sig att mannen inte var student där under den perioden han sökt studiebidrag för. I den utredningen väcktes också misstankar om att ärendet kunde vara organiserat.

Antalet ärenden om misstänkt fusk som CSN polisanmält uppgick under förra året till 260 stycken, den högsta siffran på fem år. Personerna som har polisanmälts misstänks tillsammans ha kommit över 20,4 miljoner kronor.

Ytterligare 3,5 miljoner kronor var på väg att betalas ut, men stoppades av CSN efter att man fattat misstankar. Siffrorna avser hela landet.

– Brotten kan variera från några tusen till flera hundra tusen kronor. Vi har polisanmält ärenden där det varit uppemot en miljon kronor, säger Helena Rönnblom.

-Pettersson påstår att fusk alltid har förekommit, men när det gäller organiserade bidragsbrott som SFI, studiemedel och assistentersättning så hamnar vi påfallande ofta hos folk som hör hemma i Mellanöstern, det utnyttjar att vi är så förbannat godtrogna och vår rädsla för att bli stämplade som rasister….

Sveriges Radio

De hånskrattar åt oss

”Om du kommer från Mellanöstern ser du med förundran på skandinavisk samhällssyn. Du kommer från ett ställe som kännetecknas av blodiga strider mellan en lång rad grupper. Så din utgångspunkt är självbevarelsedriften. Den utgångspunkten tar du med till Skandinavien. Landet som du kommer till ser ut att ligga öppet med en massa fördelar som väntar på att bli utnyttjade. Så uppstår bidragsutnyttjandet, föraktet för det nya landet och synsättet ”det ju bara är svenskarna man lurar”.

Ovanstående rader har skrivits av Thomas Gür, invandrare från Turkiet och journalist.

11 thoughts on “Rekordmycket fusk med CSN-pengar – allt fler organiserade bedrägerier

  1. Alla former av bidrag och förmåner borde vara förbehållna de som fötts och vuxit upp i Sverige. Då skulle det inte locka så mycket för dessa parasiter att komma hit.

  2. Den vanliga slappa attityden hos svenska myndigheter. Alldeles för jobbigt att sända iväg ett e-mail till berörd skola innan utbetalning görs, först när man betalat ut flera hundra tusen kommer man upp från sofflocket. Massiva avskedanden är det enda som kan få upp arbetsmoralen hos de som blir kvar. För övrigt är det absurt att svenska studiemedel ska gå till en tandläkarutbildning i Syrien.

  3. Det verkar som om alla myndigheter med Migrationsverket i spetsen är bemannade uteslutande av idioter. Det börjar med att okända, eller ökända för den delen, individer får svensk identitet och sedan rullar det bara på.

    Jag anser att vi inte ska släppa in passlösa eller asylsökande för den delen. De som redan kommit får två år på sig att visa att de är den de utsäger sig vara, sedan ryker ID-handling, uppåhöllstillstånd och eventuella bidrag.

    • Jag skulle tro att den som kräver lite mer granskning och ordning bemöts av tystnadens kultur och snart tar sitt rep och drar.

  4. Nu vet jag att en del har svårt att hitta den svenska identiteten eller något som är svenskt överhuvudtaget. Det har invandrare hittat: Den svenska ärligheten och tilliten. Tyvärr utnyttjar de den till brottslighet.

    Den där som lurat till sig 150.000 kr har säkert använt en liten slant att köpa sig falska tandläkarbetyg för. Återfinns nu som tandläkare i Sverige!

    • Samtidigt flyr folk därifrån, men vi såg ju samma sak när folk som åkte på semester till Somalia blev fast där pga nått flygbolags konkurs. Gärna asyl sedan betald semester i hemlandet.

    • Råkade inför en Londonresa hamna på samma gate där en enorm hop med araber väntade på att få lyfta med Iraqi Airways till Bagdad för semester naturligtvis. Hucklekärringar i tält kacklade med gutturala läten oavbrutet i sina iPhones. Det kändes som rena kloaken. Det har aldrig varit så skönt att lätta från Sverige.

KommenteraAvbryt svar