Nyanländ dömd för mordet på 15-årige Arminas

INVANDRARVÅLD.  Den 11 januari i år knivhöggs den 15-årige litauiske pojken, Arminas Pileckas, till döds på Göingeskolan i Skåne. Arminas satt i skolans korridor tillsammans med ett par vänner under en lunchrast, när en 14-årig syrisk pojke högg honom till döds bakifrån.

Gärningsmannen, en 14-årig syrier kom nyligen till Sverige, och har nu dömts har nu dömts till tvångsvård. I domen skriver rätten bland annat att 14-åringen inte förstår konsekvenserna av sina handlingar och har uppvisat ett socialt nedbrytande beteende, och att han därför är i behov av vård.

Enligt uppgifter ska syriern planerat mordet sedan en tid tillbaka efter en konflikt som han hade haft med Arminas Pileckas. 14-åringen ska sexuellt ha trakasserat kvinnliga skolkamrater vilket ledde till en konfrontation mellan honom och Arminas.

— Jag kan bara säga att där finns en viss historik mellan pojkarna, men hur den spelat in är jag inte beredd att kommentera, säger kammaråklagare Pernilla Tallinger.

-Pettersson minns ungdomens slagsmål, kniv var inte att tänka och man slogs en mot en till någonlåg, men det är andra tider nu…

TIDIGARE 2016-01-12. Den 14-årige skolmördaren besökte sajter som lär ut mord

Den 14-åring som misstänks för mordet på en 15-årig elev på en skola i skånska Broby under måndagen besökte sajter där man lär sig att döda. Det uppger en person med insyn i utredningen till Aftonbladet.

– Det här var ingen blixt från klar himmel. Under jullovet hade pojken varit inne på olika nätsidor som lär ut hur man dödar någon. Det berättade han direkt efter dådet, säger en källa.

Samtidigt rapporterar Expressen att en film som spridits på Snapchat mellan elever ha fått en central roll i utredningen. Enligt Aftonbladet visar klippet hur den misstänkte 14-åringen flyr från ett bråk med den dödade 15-åringen. Utåt beskrivs händelsen som en konflikt mellan de två pojkarna som har eskalerat.

-Pettersson tycker det är tragiskt, både mordet i sig men kanske lika vidrigt är att Aftonbladet, Expressen, SVT med flera påstår att vi på så kallade sociala medier spekulerar i vad som hänt…

Brottsoffret är 15-åriga Arminas Pileckas, från Litauen som bott med sin familj i ca 2 år i Sverige enligt Litauiska medier. Gärningsmannen heter Ahmed och är från Syrien och han hade släpat med sig en kökskniv hemifrån så det var knappast en impulsiv handling.

TIDIGARE 2016-01-11. 15-åring knivmördad på skola i Skåne

2016-01-11 12:44, Mord/dråp, försök, Östra Göinge
Pojke till sjukhus efter misshandel på skola, Broby.

Polis skickas till en skola i Broby med anledning av ett bråk där en 15-årig elev blivit misshandlad av en annan elev. Den skadade pojken förs med ambulans till sjukhus och den misstänkte 14-åringen omhändertas av polis.

Uppdatering: Den 15-årige pojken uppges ha blivit knivhuggen alternativt knivskuren och ska vara allvarligt skadad. Ärendet rubriceras inledningsvis som försök till mord. Polis har under eftermiddagen varit på skolan för att förhöra vittnen och skolpersonal.

Den 15-årige pojken har avlidit på sjukhus. Anhöriga är underrättade.

Polisen

UPPDATERING: Enligt flera källor är mördaren ett ”ensamkommande flyktingbarn” från Syrien. Mot detta står att han har en pappa i Sverige, som påstår att sonen mobbades men inte fick någon hjälp. 

Pappan säger att pojken hade fått uppsöka sjukhus före jullovet efter att han blivit misshandlad. En mobilfilm som visade misshandeln ska ha spridits på Snapchat.
Enligt pappan blev pojken så illa slagen att han fick köras till sjukhus.
– Jag ringde till skolan och berättade att han mådde dåligt, men de gjorde inget, säger pappan. 

Enligt pappan ska den nu döde 15-åringen ha varit delaktig. – Skolan gjorde inget för att hjälpa honom och upprätta hans heder. I stället var min son tvungen att träffa 15-åringen varje dag i skolan. Det gjorde honom väldigt upprörd. Men jag kunde aldrig i mitt liv föreställa mig att han skulle försöka döda någon.

Det börjar märkas en klar skillnad i jämförelse med morden i Trollhättan. Där hängdes mördaren Anton Lundin-Pettersson ut direkt i media och ingen letade efter anledningar eller försökte försvara Anton. Han var högerextremist och terrorist. Punkt.

Skolan är Göingeskolan i Broby. Göingeskolan är en 7-9 skola och har c:a 230 elever fördelade på elva klasser.

Göingeskolan kännetecknas av ett gott arbetsklimat. Skolan har en uttalad hälsoprofil med målsättningen att vara en hälsosam skola. I detta arbete lägger vi stor vikt vid ett öppet och trivsamt klimat på skolan, trygga och självständiga elever, friska och aktiva elever och reflekterande och förstående elever. Detta tillsammans med en hög ambition i arbetet med de nationella kunskapskraven.

Östra Göinge har ofta varit med på bloggen av mindre smickrande anledningar.

Kommunen skriver på sin hemsida att incidenten bedöms vara en personlig uppgörelse mellan de två inblandade pojkarna. Deras föräldrar underrättades omedelbart och var snabbt på plats på skolan. Gärningsmannen är omhändertagen av myndigheter.

Expressen skriver att offret var kritvik i ansiktet!!!

2016-01-11_1728_001

Den mördade

arminas

Det är väldigt tyst i hatmedia så vi kan misstänka vem eller vad mördaren är för en och då blir det inte tal om någon kärleksbombning av skolan eller tal om hatbrott antar jag…

2016-01-11_1847

Östra Göinge har 14 000 invånare. Just nu finns det 764 asylsökande i Östra Göinge som väntar på ett besked om de får stanna. De flesta bor i anläggningar som Migrationsverket öppnat. Några hundra i kommunens lägenheter.

Till de asylsökande ska läggas de som fått uppehållstillstånd och bor kvar i kommunen. Förra året fick Östra Göinge 255 sådana invånare.

Enligt Migrationsverkets rankning placerar det kommunen i topp bland skånska kommuner (nr 14 av 290 i hela Sverige) räknat i antal flyktingar per invånare.

7 thoughts on “Nyanländ dömd för mordet på 15-årige Arminas

  1. Om en i familjen begår ett grovt brott så skall hela familjen utvisas. Det har det sagts tidigare och nu är tiden att hålla löften. Spelar ingen roll att han är 14 år, han kommer aldrig att kunna anpassa sig till ett normalt liv i Sverige efter detta. Han kunde lika gärna varit 15 år (man vet aldrig) och då är han straffmyndig fast jag har för mig att mord är annorlunda. Se på övriga världen – där döms man för sina handlingar oavsett om man är 14 eller 15 år.

  2. Kan inte kännas säkert att ha barn i svenska skolor nu för tiden. Man borde kunna starta kristna skolor för att slippa muslimerna.

  3. Tog socialen hand om den 14-åriga mördaren och fosterhemsplacerade honom, eller fick han gå kvar i samma skola och fortsätta bo hos sina föräldrar (som uppfostrat mördaren)?

  4. Enligt djungeltelegrafen har pojkens pappa varit pådrivande i att ”återupprätta hans heder”. Det skulle inte förvåna mig i och för sig.

Kommentera