Sverige har ett ansvar för sjuka migranter

Redan i titeln ”Sveriges ansvar att erbjuda migranter vård” förstår man vart det barkar hän.

Två representanter från Läkare i världen, menar i en debattartikel att Sverige och svenska skattebetalare har en skyldighet att erbjuda migranter subventionerad vård och så ger man tre exempel på fall där detta borde skett.

Läkare i världen har bl.a. en klinik i Stockholm där både gratis vård och mediciner erbjuds och där väntrummet ständigt är fullt. Nu menar artikelförfattarna att gratis vård eller åtminstone starkt subventionerad vård också ska ges till EU-migranter, precis som det ges papperslösa och asylsökande.

Lite längre ned i texten står följande att läsa:

”FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna och Konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Sverige har ratificerat samtliga dessa konventioner. Vi har därmed förbundit oss att erbjuda alla människor som vistas i Sverige vård efter behov och på lika villkor.”

”Lika villkor”, borde väl då inbegripa just lika villkor? Går jag till tandläkaren kostar det en rejäl slant, men de subventioner jag får har jag själv betalat i form av skatt och försäkringar. Reser jag utomlands och blir sjuk, så har jag dels det fria EU-kortet där en resenär betalar vad vården kostar i det EU-land man befinner sig och i efterhand kan man få ersättning från Försäkringskassan. Reser jag utanför EU kan jag lägga till en reseförsäkring för några hundralappar eller så finns det inskrivet i hemförsäkringen. Även EU-migranter har tillgång till EU-kortet och reser EU-migranter utomlands borde de väl själva ta ansvar och införskaffa nödvändiga försäkringar?

Självklart ska alla som behöver vård få det, oavsett om du är bosatt i landet, är här som turist, papperslös, asylsökande eller EU-migrant. Om Läkare i världen nu propagerar för ”lika villkor” så ska antingen vi som är bosatta i landet få gratis eller subventionerad vård utan stöd av inbetalda försäkringar och skatter, eller så ska de som kommer till Sverige betala den faktiska kostnaden, precis som alla andra.

Källa: SvD

9 thoughts on “Sverige har ett ansvar för sjuka migranter

  1. Tycker det är lustigt att man inte åberopar samma skyldighet för andra EU-länder att bekosta svenska turister/migranters sjukvård då de befinner sig på semester… de måste väl ha samma skyldigheter som Sverige…

  2. Vad hindrar dessa läkare att ge vård utan ersättning från skattebetalarna?
    Det migrationsindustriella komplexet bara växer och växer.
    Låt det växa, men ge fan i min plånbok!

  3. Ingen politiker har något som helst ansvar för det han gör och säger. Efter några ”slitsamma” (?) år i regeringen har hen lön tills hen dör.

  4. ”Läkare, bota dig själv” och ”Skomakare bliv vid din läst” är uttryck som jag kommer att tänka på. Lagkunniga har naturligtvis redan utrett fråga och kommit fram till att ”vård som inte kan anstå” har alla rätt till oavsett om man har rätt att vistas i landet eller ej. Däremot har ingen rätt till gratis vård utan utförd vård skall betalas antingen i form av skattebetalarna genom landstingen, Migrationsverket eller av utländsk myndighet, eller om ingendera av de tre vill, av individen själv.

    Det vill säga det var innan ManshatarPartiet ”tvingade” Fredrik den skallige att utlova fri tand- och läkarvård åt illegala immigranter.

    Oavsett så kommer, om inte dessa två tas i öronen av Läkare utan gränser, kommer även denna organisation att hamna på min svarta lista.

  5. Ansvar?
    Tjänstemannaansvaret tog Palme bort. Man kan ju inte förvänta sig att lågavlönade stadsråd ska behöva ha ansvar.
    Någon del i svenska lag som reglerar svenska medborgares ansvar över politiska beslut hittar jag inte.
    Alltså, INGEN HAR ANSVAR.

KommenteraAvbryt svar