Saudiarabiens innehav på Stockholmsbörsen: 22,7 miljarder

EKONOMI. Den saudiska staten är genom en investeringsfond en aktiv ägare i flera bolag på Stockholmsbörsen, enligt Dagens Nyheter. I dagsläget äger fonden aktier i 37 bolag till ett värde av 22,7 miljarder kronor. Och ägandet har ökat under det senaste året.
Fonden har bland annat ett betydande innehav i Atlas Copco, Ericsson, Assa Abloy, Handelsbanken och Hennes & Mauritz. Det vill säga flera av de företag vars företrädare nyligen manade regeringen att inte avsluta det omtvistade Saudiavtalet i ett inlägg på DN Debatt.

-Pettersson tycker utrikesministern har rätt när hon kallar saudierna medeltida, men ska detta göras offentligt så måste vi ta konskekvenserna och sluta göra affärer med dem och de andra muslimska staterna samt med Kina, Kuba, Ryssland, Vitryssland, Iran, Zimbabwe, Swaziland och mängder med andra länder. Är inte Margot Wallström beredd att ta konsekvenserna och behandla alla diktaturer lika är det kanske lika bra att utrikesministern håller käften och lär sig se skillnad på kameler och apelsiner…

2015-03-30_1459

11 thoughts on “Saudiarabiens innehav på Stockholmsbörsen: 22,7 miljarder

  1. I en god socialdemokratisk utrikespolitik är det stor skillnad på diktaturland och diktaturland.

    Sanna Rayman sammanfattar Margots ”dubbelspel”, på ett förträfflig sätt.

    ”Wallströms agerande längs vägen tyder helt enkelt inte på beslutsamhet, utan på efterklokhet och fummel. Hon har jagat arabvärldens gunst och istället lyckats med konststycket att bli fördömd av samtliga. Och när detta sker börjar hon räddhågset ”nyansera sig” och backa, samtidigt som hon nervöst skrattande försäkrar att hon inte backar.

    Såg ni Agenda i söndags? Såg ni hur hon konsekvent vägrade upprepa sin kritik?

    Ibland, när saker blir fel, så kan man åtminstone ta sin tillflykt till det gamla goda uttrycket ”det är tanken som räknas”.

    Det jobbiga med den här situationen är att inte ens den manövern finns att tillgå. Man kan inte räkna tanken om den varit frånvarande genom hela processen. Tyvärr.”

    Läs hela Sannas ledare här ( tyvärr en av de sista på Svd)….fast Ivar Arpi lindra detta lite, kommer till SvD framöver.

    http://blog.svd.se/ledarbloggen/2015/03/30/det-ar-tanken-som-raknas-hjalper-inte-har/

    • Margot sa dessa synpunkter i en debatt om militärt samarbete med Saudi. Ska vi bara handla med demokratier sjunker vår levnadsstandard betydligt.
      Men att klanka och göra sig rolig på våra företrädare är ju enkelt och till ingen nytta.

      • Albin, att dag efter dag klanka och försöka göra sig rolig på bloggens skribenter och kommentatorer är ju enkelt och till ingen nytta.

      • Hej Albin!

        Det är ingen som gör sig ”rolig” över ”våra” företrädare eller ”klankar” på dem , som du ser på det.

        I en demokrati med yttrandefrihet, så har man sin fulla rätt att kritisera eller berömma vår sittande regering eller dess utrikesminister, när man anser att de/hon agerar fel eller rätt.

        När de INTE företräder min åsikt, i en aktuell fråga/ämne. Så har jag min fulla rätt att påpeka det, vilket jag tycker fler ska göra. Jag är heller inte ensam om den åsikten i Sverige. Hoppas att du inte har missat det?

        Din utgångspunkt verkar vara den motsatta, vilket jag respekterar, fast jag tycker som jag tycker, i de inlägg jag skriver. Enkelt.

        Du och jag delar inte alltid samma åsikt, Albin.

        Har du reflekterat över det?

        Vi ska väl inte bara leka Följa John?

        Det finns tillräckligt med sådana människor.

  2. Undra på att svetsloppan kryper till korset och ursäktar sig. Sen var det ju klokt av honom att hålla näbben i Kina så han inte orsakar mera skada än han och Margan redan gjort.

    • Han och hans glansiga ögonsten, Margot Escargot, kröp så lågt de kunde för att få tillbaka affärerna och arabmiljarderna – de behövs ju till att försörja sina framtida väljare och grova brottslingar.

      • Ja, du Mimi, Stefan har (liksom Margot) blivit duktig på att påpeka sin makt som statsledare. Därför blev jag lite skadeglad när reportern gick ut på gatorna i Kina och visade ett stort foto på Stefan och frågade kineserna vem det var. Alla hade fel. En föreslog en tjockare och äldre Waldner. 🙂

  3. margot wallström ? Men är hon inte en Svensk förståndshandikappad idiot som inte kan ta vara på sig själv. Har man tvivlat på detta? Nej knappast sedan hon har gjort bort sig själv och hela Sverige med. Men detta är sju klövern mål att störta Sverige ner i medeltiden precis just som hon sagt om Saudi Staten. Men vad gör det då Svenska Banker bara trycker på en knapp så vips finns de 22,7 miljarder för att lösa ut Saudi från börsen. Personligen har jag inget förtroende för Svenska kronan utan har mina slantar i andra säkrare sätt. Svenska kronan är en ballong som kan spricka snabbt o lätt. Speciellt om Sverige har en sju klöver som är förståndshandikappade idioter och kan inte ta vara på sig själv = detta är Sveriges fd Statsministern fredrik reinfeldts ord = finns på bl annat you tube. ”SVENSARNA ÄR MENTALT HANDIKAPPADE !” Bra att offra några minuter på att se vilken sjuk regering Sverige har, helt otroligt att detta kan fortsätta som det gör. Skönt att jag har flytt från de sinnes sjuka sju klövern.

KommenteraAvbryt svar