Ny hjälm räddade Uleåborgspolis vid somalisk yx-attack

INVANDRING/BROTTSLIGHET. En polisman som skulle gripa en efterspanad yxdråpare i Uleåborg på onsdagskvällen.

Det var strax före klockan 18 på onsdagen som en kund på pub Tuisku i Uleåborg tog fram en yxa och högg ihjäl två personer. Senare på kvällen kunde polisen lokalisera honom till en bostad i stadsdelen Myllyoja.

– När polisen skulle forcera ytterdörren gick mannen till attack med yxan i högsta hugg. Han lyckades slå en polisman i huvudet. När mannen höjde yxan för att slå en gång till sköt polismannen i självförsvar, berättar kommissarie Ari-Pekka Kouva.

Enligt honom bar polismannen en splitterny och starkare hjälm. – Den räddade sannolikt livet på honom. Hade han haft en hjälm av gammal modell skulle den knappast ha gett skydd mot yxan. Då kunde följderna ha varit tragiska, säger Kouva.

Yxmannen sköts med två skott mot kroppen och avled. Mannen hade bott i Finland i många år och hade uppehållstillstånd. Hans rötter är i Somalia, Afrika.

HBL.fi

TIDIGARE 2015-01-14. Yxmördare jagas i Finland, signalement finns – i Finland

En okänd man har dödat två personer med yxa på en krog i Uleåborg i norra Finland. Polisen uppmanar folk att undvika att röra sig i området eftersom förövaren klassas som ytterst farlig.

Morden skedde tidigt på kvällen på och utanför en pub i stadsdelen Tuira.

Det finns ett signalement på mannen, som ska ha setts cykla iväg från puben.

-Pettersson hittade ovanstående från TT i flera tidningar och helt riktigt finns det ett signalement.

I svenska Yle.fi står signalementet…”Polisen letar efter en mörkhyad man som är cirka 180 cm lång och klädd i mörka kläder”

5 thoughts on “Ny hjälm räddade Uleåborgspolis vid somalisk yx-attack

  1. Rackans finska poliser, har dom ingen dialogpolis där? Nu dog den stackars missförstådde skogshuggaren i ett språkligt missförstånd ….. I alla fall om det hade varit i Sverige.

  2. Skandal att han inte sköt killen direkt. De visste ju redan att han var i fullt ogaboga läge sedan han huggit ned två finnar. Nu fick det ju i vart fall ett lyckligt slut.

KommenteraAvbryt svar