Överenskommen för att hålla SD utanför politiskt inflytande

Överenskommelsen som går ut på att hindra Sverigedemokraterna att få inflytande och kallas Decemberöverenskommelse består av följande…

Statsministerkandidaten släpps fram: Den statsministerkandidat som representerar den största partikonstellationen släpps fram vid omröstning om talmannens förslag. Det sker genom att övriga partier som står bakom denna överenskommelse lägger ned sina röster. Detsamma gäller vid omröstning om sittande statsminister efter ett val.

Minoritetsregeringen får igenom sin budget: Förslaget till rambeslut samt riktlinjer för den ekonomiska politiken från den partikonstellation som är störst släpps fram vid budgetomröstning i kammaren. Om det finns en risk för att förslaget annars skulle falla avstår övriga partier som står bakom denna överenskommelse från att delta i omröstningen. Detsamma gäller även vid beslut om ändringsbudget och vårproposition (inklusive riktlinjer för den ekonomiska politiken).

Utbrytningar i budgeten, som skedde förra valet, ska inte vara möjliga: Förslag till anslagsfördelning inom utgiftsområdena från den partikonstellation som vunnit omröstningen om rambeslutet släpps fram vid omröstning i kammaren. Det sker genom att övriga partier som står bakom denna överenskommelse inte lägger reservationer utan särskilda yttranden vid utskottsbehandlingen av anslagsfördelningen, och därefter avstår från att delta i omröstningen i kammaren.

Tre politiska områden pekas ut för samarbete och samtal – försvar, pension och energi:

Försvar: Både alliansen och Socialdemokraterna höll sig till försvarsberedningens överenskommelse under valrörelsen. När alliansen senare lovade ytterligare en miljard kronor till försvaret ställde sig S också bakom det löftet – vilket man senare fick med sin regeringspartner Miljöpartiet på.

Pension: Pensionsgruppen har sedan den bildades för 20 år sedan bestått av företrädare från de fem partierna S, M, FP, C och KD. De har gjort upp om det nya pensionssystemet och kommer fortlöpande överens om förändringar, villkor och regler för svenskarnas pensioner. Miljöpartiet meddelade efter valet att de accepterar grunderna i pensionsöverenskommelsen och kommer att ansluta till pensionsgruppen när den nya regeringen tillträder.

Energi: Både alliansen och regeringen har efterlyst en bred energiöverenskommelse. Redan i november meddelade energiminister Ibrahim Baylan, S, att han bjuder in alla riksdagspartier till en utlovad energikommission i början av 2015. Det är deltagandet i den kommissionen som nu bekräftas i decemberöverenskommelsen.

-Pettersson konstarerar att invandringen inte nämns, men det kanske inte behövs. Där är ju 7-partiet överens, kosta vad det kosta vill.

Vänsterpartiet är inte med i uppgörelsen men har sagt att de ställer sig bakom den så då återstår bara ett oppositionsparti i Sveriges Riksdag – Sverigedemokraterna.

14 thoughts on “Överenskommen för att hålla SD utanför politiskt inflytande

  1. Vi bör nog vara mer eftertänksamma än vad inläggen hittills förespråkar!
    Nuläget ger såklart ett antal nya alt som vi halvintresserade känner av!
    Ex:
    – Söker nya fakta och vill veta mer
    – Litar på dem jag valt, de fixar sotuationen.
    – Skiter i hela history’n – orkar. Inte bry mig …

    Håll gärna en part utanför, men men, vet att du själv ÄR utanför, sfären av all info, tabu-ifierad info, och dina egna nuvarande preferensers bortvalda info!
    Sök vidare Please!

  2. Peter
    Nej jag förstår inte hur de demokratiska spelreglerna har förändrats.
    SD har satt som villkor att invandringen skall begränsas för att stödja ett budget förslag Och det är naturligtvis legitimt , men de andra vill ju inte acceptera det villkoret . Vad skall man då göra, ett nytt val med ungefär samma utgång hade inte förändrat nått. Ingen regering hade kunnat bildas.
    Vad jag hört var kommunisterna förr i tiden uteslutna för att de inte gick att samarbeta med.
    Nu kommer vi att få en stabil situation till gagn för landet och dess ekonomi..
    SD kommer inte att vara maktlösa det finns många sakfrågor att diskutera. Dessutom kommer nog de andra partierna att anpassa sig till att en stor del av befolkningen inte vill ha så stor invandring

  3. Här spottar lögnhalsen Löfven -med hjälp av dom andra sex landsförrädarna- det svenska folket rakt i ansiktet!
    Först skulle han avgå, men ändrade sig.
    Sedan skulle nyval utlysas, men även här ändrade han sig!
    Hur många lögner kan han producera utan att det svenska folket upptäcker alla hans bedrägerier och reagerar?
    MVH
    Janne

  4. Idag kom lappmöglet till Sörmland.

    Idag spred även den socialdemokratiske statsministern Stefan Löfven, ut mögelsporer på det svenska demokratiska systemet.

    ”Fackpampen” har verkligen visat sitt rätta jag. Vilket är bra.

    För framtida val.

    • Ja om det blir framtida val? Det kommer nog att jobbas
      intensivt för att inskränka dom, när inte valresultaten
      blir vad dom väntat sig!

    • Peter
      Kom med förslag, hur skall Sverige styras med de olika åsikter som finns, att bara utmåla sina motståndare till läskiga figurer för inte landet framåt.
      Hur skall vi motivera folk att arbeta hårt och välja utbildningar som för vårt land framåt.
      Det måste löna sig att satsa på en eftersökt utbildning,” vi blir inte rika på att tvätta varandras skjortor”

      • Q
        Du ju ofta på bloggen men mest med mycket korta kommentarer, jag tror att det skulle uppskattas om du kom med lite förslag och argument för din sak

      • Ajdå, Ojdå!

        Diskussionen om dagens händelse handlar om hur folkvalda
        ”manipulerar” med det finaste vi har, vår demokrati.

        De har idag, helt medvetet tagit ett demokratiskt beslut som innebär att man begränsar det demokratiska systemet fram till år 2022. Förstår du inte innebörden av detta? Vad är nästa steg?

        Kul att du ser en ”fackpamp”, som en ”läskig figur”. Där håller jag ju med dig. Definitivt efter denna dag.

        Att bedriva en utvecklande, förnuftig, sysselsättande och fördelningspolitisk rättvis samhällspolitik vilar på att de demokratiska spelreglerna inte begränsas. Utan att de får verka fullt ut.

        Problemen med dagens S+MP-regering, då ända sedan i höstas, är ju skapade av statsministern själv och hans medarbetare.

        Det har inget med det demokratiska systemet att göra. Ändå är det som skuldbeläggs och inte politikernas egna ansvar.

        Sakpolitiken är en helt annan sak.

        Det som är ännu läskigare med denna uppgörelse, är ju att det nu ska förhandlas mellan 6 partier och ingen får opponera mot detta fram till år 2022. Vi får hoppas att i valet 2018, att dagens händelse då är i fokus.

        Att kuva den öppna och demokratiska debatten är ingen bra väg att gå, för någon människa i detta land.

  5. Alliansen köper tid. De har lurat Löven i en fälla. När Löven tror att han kan få igenom sin vansinniga budget i april genom att förkasta alliansens budget som bara legat inaktiv i några månader, lär alliansen kräva misstroende och fimpa honom; antingen får de bilda regering eller så utlyses nyval till september, och då har alliansen tid att samla sina trupper. Under tiden hinner pajasen Löven och hans miljösvampar göra bort sig ordentligt.

KommenteraAvbryt svar