Södermanlands Nyheter är i princip död


JOURNALISTIK. År 1893 startades tidningen Södermanlands Nyheter, i dagarna fick tidningen i princip sin dödsdom. Möjligen överlever SN som någon form av lokalblad till Eskilstuna-Kuriren.

2014-12-12_1608Vi skrev om detta igår, se nedan – idag skriver Södermanlands Nyheter chefredaktör om Lucia och hur det är att som barn sjunga i kör. Där har ni anledningen till att SN och andra tidningar rasar i upplaga. Göran Carstorp har i flera dagar suttit på en nyhet som är sensationell, mängder med anställda riskerar att förlora sina jobb, chefredaktören har fått sparken, en institution som SN går i graven och Carstorp skriver om att sjunga i kör.

Inte en rad i SN, inget, i Medievärlden uttalar han sig dock om sparpaketet…

– Tidningarna kommer att bli mer lättproducerade, och vi kan minska något på leveranserna av det redaktionella materialet utan att läsarna kommer att märka något, säger Göran Carstorp.

-Pettersson undrar vilken värld Göran Carstorp, alias Bagdad Bobs bror lever i…”vi kan minska något på leveranserna av det redaktionella materialet utan att läsarna kommer att märka något”

Ett otroligt förakt av läsarnas intelektuella kapacit – Vila i frid Södermanlands Nyheter.

 

TIDIGARE. För kännedom om lokalpressen i Södermanland

Eskilstuna-Kuriren AB, som bland annat äger tidningarna Eskilstuna-Kuriren, Södermanlands Nyheter och Katrineholms-Kuriren står inför en större omorganisation.

Samtliga anställda på det tre tidningarna kommer att överföras till ett nytt bolag.
Som VD för det nya mediabolaget har man utsett Robert Jonsson, idag VD på Södermanlands Nyheter. Chefredaktör och ansvarig utgivare för samtliga tidningar blir Peo Wärring, som idag är chefredaktör för Eskilstuna-Kuriren.

Elisabet Bäck, som idag är sjukskriven efter en stroke, avgår som VD och ansvarig utgivare för Katrineholms-Kuriren. Göran Carstorp, chefredaktör på Södermanlands Nyheter fråntas rollen som ansvarig utgivare. Han blir istället underställd Peo Wärring.
Det är dock oklart om han blir kvar i bolaget. Stefan Toll, VD för koncernens annonsproduktionsbolag samt Anders Boberg, VD för Tidningen Folket kommer även att lämna sina uppdrag.

Målet med den nya organisationen är att göra en större samordning av de tre redaktionerna med gemensamma redaktioner, minska antalet chefer, skapa en gemensam försäljningsorganisation, samt slå ihop alternativt outsourca kundtjänst och telefonväxel.

Styrelsen för EK-koncernen har dessutom gett koncernchefen Sören Axelsson i uppdrag att ta fram ett besparingspaket för att kraftigt kapa kostnaderna, framför att genom personminskningar.

EK-koncernens ekonomi är kraftigt ansträngd. För att klara de löpande kostnaderna har man sålt tidningshusen i Katrineholm och Nyköping. En försäljning av tidningskoncernens tryckeri och tidningshus i Eskilstuna förbereds just nu.

En intern rapport visar att det ekonomiska läget är så dåligt att man riskerar konkurs eller likvidation inom tre-fyra år om det inte sker en dramatisk förändring av läget med tappade inkomster på annonser och minskande upplaga.

Styrelsen för Eskilstuna-Kuriren har även beslutat att gå över från berlinerformat till tabloid på de tre tidningarna. Anledningen är bland annat att vill minska kostnaderna för det redaktionella innehållet utan att gå ner i antal sidor.

Ni får säkert läsa denna nyhet lite senare i PK-variant och som vanligt gäller att ni själva bedömer vem ni ska lita och tro på.

-Hemskt tråkigt tycker Pettersson, som skrev nedanstående den 30 november 2012.

Södermanlands Nyheter kom ut med sitt första nummer år 1893 och var till för inte så länge sedan en tidnings som med glädje hämtades i brevlådan varje morgon, sedan en tid hämtas den inte alls för prenumerationen är uppsagt av mig och många andra. Anledningen till detta är att i samband med 99:ans anställning som chefredaktör har tidningen sakta men säkert blivit allt sämre, med fegare journalistik, vinklade nyheter och massor med färdigköpt billigt material om gulliga djur och annat oförargligt. Samtidigt som detta skett har chefredaktören slagit sig för bröstet och pratat om mediehuset SN för att de kunnat visa en och annan suddig film på nätet. SN har dessutom i stället för att vara en nyhetstidning gett sig in i eventbranschen och varit medarrangör till SN-golfen, SN-bollen, Allsång med SN, SN-loppet och en massa annat skit som inte har ett dugg med nyheter eller journalistik att göra.

Nåväl, nu är början på slutet här. SN-huset säljs, tryckningen och redigeringen flyttar till Eskilstuna och allt som snart återstår är en liten lokalredaktion åt Eskilstuna-Kuriren med namnet Södermanlands Nyheter.

Det är bara en enda man som fortfarande håller fanan högt, Bagdad Bobs bror, Göran 99:an Carstorp som säger: “Jag bedömer att den goda journalistiken inte kommer att påverkas”

-Pettersson blir stum ”den goda journalistiken” meddelar 99:an samtidigt som upplagan sjunker, annonsintäkterna rasar, SN-huset säljs, personal måste sluta, tryckeriet och redigeringen flyttar, tidningen fylls med färdigköpt dravel och det var många år sedan det förekom någon bra journalistik på SN. Inte ens att en drygt 100-årig tidning är på väg ned i graven lyckas han göra nyheter av.

Vilken man, Bagdad Bobs bror… 


12 responses to “Södermanlands Nyheter är i princip död

 • Strömhopp från lokaltidningen | Petterssons gör skillnad

  […] Södermanlands Nyheter är i princip död […]

  Gilla

 • Mr Q

  Ojdå.
  Har frågat tidigare v i l k a är vi ? Du är den ende pellejönsen på denna blogg !

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Journalisten.se har nu även skrivit om detta att ”Tre tidningar får en ansvarig utgivare”.

  PeO Wärring blir ny huvudredaktör och ansvarig utgivare för Eskilstuna-Kuriren, Katrineholms-Kuriren och Södermanlands Nyheter. Samtidigt slår de tre tidningarna ihop till ett bolag i en ny organisation när man ska spara tre miljoner.

  Lönsamheten är dålig för tidningarna vilket gör att styrelsen gett uppdraget åt koncernens VD Sören Axelsson att spara. I den nya organisationen blir alltså PeO Wärring, nuvarande chefredaktör på EK, både huvudredaktör och ansvarig utgivare för alla tre tidningar.

  – Vi rensar i strukturen och då gör vi det i ett nytt bolag, det nya bolaget tillsätter sen en ny VD och där har Robert Johnsson som idag är SNs VD fått frågan. Det här gör vi för att skapa en organisation som blir enklare att samordna och mer dynamisk. Allt är så nytt att det inte finns något bolag än, det håller vi på att bilda, säger Sören Axelsson.

  Kan man spara tre miljoner utan varsel?

  – Som en konsekvens av det här inför vi anställningsstopp och nyvikariestopp. Men det är inte tal om varsel som det ser ut nu. I samanhanget är det här en blygsam summa, fortsätter Axelsson.

  Vart kommer ni spara?

  – Det finns inga utpekade områden än, styrelsen har bett oss förbättra budgeten med tre miljoner kronor och det ska vi göra. Gällande den nya organisationen ska den få växa fram under hela 2015 för att den ska bli organisk på bästa sätt.

  Johannes Tångeberg är journalistklubbens ordförande på Katrineholms-Kuriren. Att de tre tidningarna nu blir ett bolag ser inte han som speciellt dramatiskt.

  Sammanfattningsvis så tycker de ansvariga och berörda, att allt tydligen är mycket bra. Trots att man skär ner, ändrar, sparar och organiserar om.

  Kul med lyckliga journalister och tidningsläsare som inte kommer märka något av detta………

  Hela artikeln på,

  http://www.journalisten.se/nyheter/tre-tidningar-far-en-ansvarig-utgivare

  Gilla

  • Ojdå

   Peter
   Vad gör eran lokaltidning så viktig att du måste meddela alla detaljer till oss.
   Är det eran tidnings snyfthistorier som stör dej.

   Oroa dej inte, folk tröttnar på snyfthistorier.

   Gilla

   • Peter Skoglund

    Ajdå, Ojdå!

    Vilka oss? Du behöver inte läsa eller ens kommentera ang. lokaltidningen SN. För ämnet och tillhörande detaljer är ju dig likgiltigt.

    Kolla upp basilikan istället.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Basilika_(krydda)

    .

    Gilla

   • Ojdå

    Peter
    Nu brusar du upp. Jag är bara nyfiken, att eran lilla lokaltidning kan vara så intressant.
    Ja , tidningen är mej likgiltig men inte intresset för den.
    Kom igen, varför är alla detaljer om den så viktiga,?

    Vem krocka på Kungsgatan, vem är död, vem har fått barn,vad går det på bio,vad sas på hembygdsföreningens sista möte, soptunna brann och ny rondell ska byggas.

    Vad är det för upprörande med det?

    Kom igen, jag är nyfiken. Har ni nån batalj därborta som vi andra inte förstår?

    Gilla

   • Peter Skoglund

    Ajdå, Ojdå!

    Här brusar man inte upp. Däremot kan man brusa upp ett par TREO ibland, av olika anledningar.

    Det är bra att du är nyfiken, fast du verkar vara mer i struten än du använder din nyfikenhet på ett smart och praktiskt sätt.

    Då för att ta reda på fakta . lyssna in och tänka efter.

    Som sagt var…. pröva ett abonnemang på östra Sörmlands lokaltidning och återkom med din syn på denna tidning.

    Vi har ingen batalj här.

    Däremot har den ansvarige utgivaren en batalj. Vilket påverkar tidningen och läsarens möjligheter till att njuta av en bra producerad samt läsvärd opartisk lokaltidning i östra Sörmland.

    Södermanlands Nyheter har en hel del att reda upp internt.

    När de har gjort det och börjar leverera en tidning som har förstått innebörden av att respektera läsarnas synpunkter. Genom att stå upp för den demokratiska åsikts och yttrandefriheten , som ska vara A och O för en bra ledd tidning.

    Den dagen har SN snart många fler prenumeranter.

    Gilla

 • Ojdå

  Peter
  Ja fem år går fort speciellt hos media, Vad vill du bevisa ? Att eran lokaltidning är dålig? Det verkar ni ju redan vara överens om.

  En tidnings död, ingår inte i de eviga frågorna, det gör däremot utrotningen av ohyra. Vad tycker du är Cyklon B en bra metod?

  Följ gruppen, följ gruppen som den värsta PK: ist
  Följ drevet, skoja ,håna men kritisera aldrig gruppen, bara andra.

  Så gjorde kommunisterna på farfars tid , obrottsligt lojala vilka konstigheter som helst skulle följas. Varje människa är dock en individ med eget ansvar.

  Gilla

  • Peter Skoglund

   Ajdå Ojdå!

   Nu brusar du nog upp lite. Jag behöver inte bevisa något, det gör lokaltidningens ansvarige utgivare själv. Jag konstaterar bara detta.

   Vet inte varför du helt plötsligt blivit så fascinerad av kemikalier och ohyra? Kolla med Anticimex, om du har frågor rörandes det.

   Jag håller mig till den demokratiska debatten.

   Får sedan beklaga din farfars tråkiga kommunist tid. Därför är det viktigt att man respekterar och håller den demokratiska debatten igång.

   Bra info på denna länk, ” Ojdå”.

   http://www.anticimex.com/sv/se/Privat/Skadedjur/Skadedjurskategorier1/Besvarar-manniskor1/Vaggloss/

   Gilla

   • Ojdå

    Peter
    Du deltar inte i debatten på denna blogg. Den som tiger håller med!
    Anticimex? Skall jag skratta eller gråta?

    Gilla

 • Peter Skoglund

  SN:s egen nyhet om sig själva, har nu sett dagens ljus på nätet.

  ”Lokaltidningen SN lever vidare i ny organisation”, är rubriken och artikeln kan ni läsa på denna länk.

  http://www.sn.se/nyheter/nykoping/1.2840828

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Vi går några år tillbaks i tiden och hör hur Göran Carstorp kommenterade resultatet av SN:s läsarpanels svar och vilka slutsataser han drog av den.

  Nu pratar vi alltså december 2009, för exakt 5 år sedan.

  Hur utvecklingen av tidningen har gått, får ni sätta i relation till dagens Lucia-firande Göran Carstorps inlägg..

  För fem år sedan lät det så här, tiden går fort.

  Södermanlands Nyheters chefredaktör Göran Carstorp är mycket nöjd med den kärleksförklaring till det tryckta mediet han fick i SN:s senaste läsarpanel.

  – Vad kommer det här resultatet att innebära?

  ”- Att vi kommer att jobba ännu mer med att utveckla just upplevelsen papperstidning. Vilket rent konkret betyder att jobba mer med det visuella berättandet, bättre samspel mellan rubrik, bild, bildtext och ingress. Klassiskt tidningsmakeri helt enkelt.”

  – Är ni dåliga på det nu?

  ”- Nej, inte alls. Vi har kommit rätt långt. Men bra kan bli bättre.
  Det kommer också att bli allt viktigare att separera tidning och nät. Att aktivt ta ställning till vad som ska gå var.
  – Där måste vi gå ännu längre än vad vi redan gör.

  Stärka relationen till de trognaste läsarna/prenumeranterna är en huvuduppgift.

  – Det är de som varje år betalar över 2 000 spänn för tidningen.

  – Och det är inte bara läsarnas tid och pengar vi konkurrerar om. Även deras upplevelsekonsumtion.

  Därför måste vi också bli bättre på engagemang. Skapa sådant som berör.

  Taget från denna länk.

  http://www.medievarlden.se/marknad/1-marknad/10691-haer-aelskar-man-papperstidningen

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: