Behövs det inte läkare i Syrien?

INVANDRINGEN: Västra Götalandsregionen satsar i ett nytt projekt på att snabbutbilda asylsökande läkare från Syrien i medicinsk svenska. Detta för att minska läkarbristen och snabbare kunna ta tillvara den kompetens som finns hos de personer som kommer från länder utanför EU.

Tanken med projektet är att redan under väntan på uppehållstillstånd starta med en utbildning i medicinsk svenska. Under tiden ska man parallellt hjälpa till med pappersarbetet i den ganska långa process mot en godkänd läkarlegitimation i Sverige som det är för läkare som kommer från länder utanför EU. Kirurgen Hasan Bitar är otålig.

– Det är ett problem, för nu har jag varit här i tre månader och jag kan inte någon svenska. Om jag nu har möjligheten att lära mig svenska så kommer det vara väldigt, väldigt… du vet, en otrolig möjlighet för mig. Det bästa är om det handlar om medicinsk svenska, säger Hasan Bitar.

-Pettersson undrar varför det är så stor läkarbrist i Sverige? Kan det ha något att göra med den enorma asylinvandringen eller blir de asylsökande inte sjuka?

Det skryts om att utan invandrare så fungerar inte vården men om 20-25 % av de anställda i vården har utländsk bakgrund och 20-25 % av patienterna har utländsk bakgrund, hur mycket har vi då vunnit?

Ge läkarna och de andra från Syrien tillfälligt uppehållstillstånd men gör klart för dem att de i framtiden behövs i Syrien och fråga dem om de inte behövs i flyktinglägren i Jordanien och Libanon eller i Egypten eller någon annanstans där de kan språket och vården är bristfällig…

Flyktingläger i Jordanien behöver tydligen inte läkare?
Flyktingläger i Jordanien behöver tydligen inte läkare?

SR

4 thoughts on “Behövs det inte läkare i Syrien?

  1. Man kan ju föra statistik (om det är tillåtet?) hur stor del av patienterna som är av utländsk härkomst och jämföra. Om köerna på våra sjukvårdsinrättningar ger en aning om förhållandet så blir man fundersam.

    Folktandvården ska vi inte tala om….

  2. Väl motiverad fråga.
    Kriget kommer att ta slut en dag och då behövs både läkare, sjuksköterskor, lärare och andra yrkesgrupper som nu fly landet. Ingen tror väl att dessa syrier tänker återvända när framtiden är tryggad i Sverige.

    Det vore bättre att skapa förutsättningar som gör att svenska läkare och sjuksköterskor stannar kvar och inte flyttar till Norge.

  3. De läkare som ev. kommer hit från Mena-länder behövs väl mest för att de kan språken – t.ex. arabiska – för att inte kostsamma tolkar skall behövas? Våra svenska nyutbildade läkare och sköterskor siktar väl i allt högre grad mot ”andra länder” (som Norge) för att slippa ta ansvar för ett ökande antal traumatiserade & inavlade individer med obotbara sjukdomar och för en bättre utkomst.?

KommenteraAvbryt svar