Nytt hot från Saudiarabien

MELLANÖSTERN. Att Saudiarabien och de andra gulfstaterna finansierar ett antal terroriströrelser runt om i världen är allmänt känt. För en tid sedan dök dock ett annat hot upp. Det är att antalet fall av coronaviruset MERS-CoV ökar på Arabiska halvön.

Saudiska hälsoministeriet, Folkhälsomyndigheten och Världshälsoorganisationen uppdaterar löpande om utvecklingen och svenska medborgare uppmanas att ta del av denna information.

Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC uppmanar resande och EU-medborgare boende i områden där sjukdomen sprids att vidta följande försiktighetsåtgärder:

  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten alternativt om det inte finns synlig smuts använda handdesinfektion.
  • Att äta väl genomstekt eller kokt mat, skölja grönsaker och frukt väl och undvika opastöriserade produkter, i synnerhet kamelmjölk.
  • Undvika kontakt med djur, i synnerhet kameler. Skydda sig vid kontakt med personer som är sjuka med luftvägssymtom, diarré eller andra infektionssymptom.

I början på oktober 2014 infaller Hajj och Umrah, den tid då miljoner muslimska pilgrimer från hela världen vallfärdar till städerna Mecka och Medina, där endast muslimer har tillträde. Pilgrimer kan erhålla särskilda visum, särskilda krav på vaccinering krävs för att komma in i Saudiarabien. Giltigt visum krävs för svenska medborgare.

Dessa miljoner med muslimska pilgrimer reser konstigt nog tillbaka till det förhatliga väst, det är svårt att begripa varför de inte vill stanna i de muslimska paradiset och Muhammeds födelseland.

-Pettersson tror inte risken för spridning är så stor om man inte umgås med kameler. Ett hundratal människor har hittills dött och det är ungefär en tredjedel av de smittade. En bloggbesökare tror att smittspridningen sker genom tidelag med kameler men vi vill understryka att detta bara är en lös teori, klart är att man misstänker att smittspridning sker genom kontakt mellan människor och kameler.

CDC      Swedenabroad

Saudiarabien kräver till skillnad från Sverige att människor tar seden tid de kommit…

Under Ramadan är det förbjudet att äta, dricka och röka under dygnets ljusa timmar och även icke-muslimer förväntas respektera detta. Förtäring/rökning på allmän plats är då förbjuden, oavsett religionstillhörighet.

Reglerna för umgänge mellan kvinnor och män omöjliggör ett västerländskt levnadssätt och påbjuder anpassning till de lokala sedvänjorna. Den saudiska sedlighetspolisen (muttawan) övervakar efterlevnaden av religiösa traditioner och moralregler. Utlänningar har arresterats och deporterats för brott mot dessa regler. Kvinnor och män som vistas tillsammans kan uppmanas att uppvisa intyg på att de är äkta makar, för att undvika trakasserier eller annan påföljd.

Kvinnor förutsätts klä sig konservativt (långärmade, lössittande plagg som går ner till anklarna/ej byxor). På offentlig plats påbjuds att kvinnor både bär svart fotsid kappa (s.k. abaya) och att håret täcks. Implementeringen av huvuddukskravet är särskilt strikt i konservativa områden av landet, inklusive i vissa delar av Riyadh, medan abaya måste bäras överallt.

På vissa restauranger finns familjeavdelningar. Det finns dock restauranger som inte serverar kvinnor samt restauranger som vägrat servera kvinnor som inte åtföljs av en nära manlig släkting. Banker och postkontor har ofta separata avdelningar för kvinnliga kunder.

Kvinnor får inte köra bil och inte heller färdas i bil med annan man än sin make, bror eller far. Undantag gäller för taxi, även om taxi ibland vägrar vägra att ta med en ensam kvinna. Kvinnor får inte röka offentligt.

Öppet homosexuella handlingar betraktas som ett brott enligt landets lagar.

Att dansa, spela musik eller visa film offentligt är förbjudet. Importerad och inhemsk skriftlig och audiovisuell media och litteratur censureras.

Det var det lilla om Saudiarabien, tänk om saudier och andra kunde lära sig att ta seden dit de kommit…

9 thoughts on “Nytt hot från Saudiarabien

  1. Tack Pettersson, jag undra vem som skulle ha sådana teorier om tidelag.
    När jag gick på fartyg som gick till hamnar i röda havet hade vi ibland gäng av araber ombord för div. Job. vanligtvis kvartade de på förskeppet. Och hade självhushållning, ibland hade de levande får/getter med sig för slakt.
    En dag när vi hade ett sådant gäng ombord från Massawa, va jag tvungen att kolla något i förpiken, När jag kom in där hörde jag konstiga ljud, och sanna mina ord va det inte en av våra ”vänner” som satte på en get eller får kunde inte riktig urskilja om det va ett får eller geten .. På eftermiddagen åt dom upp djuret. Jag undra vad koranen säger om tidelag.
    Synd att inte mobil med kamera fanns på den tiden. Han va rätt så surt att jag avbröt hans ”Herdestund” ”(tydligen innan han va färdig). 🙂

  2. Som kvinna får man osökt tanken – de måste vara livrädda för kvinnor!

    Men under ytan förekommer allt som finns i syndiga väst: alkohol, alla former av sex inte minst homosex, spel m m bland de rika. Muslimer måste vara världens mest hycklande människor när de kallar sig själva fromma!? Under den tunna fernissan av religion tillåter de sig allt en sjuk hjärna kan komma på.

    • Samma med de fromma kristna, tyvärr men det måste sägas i rättvisans namn, vi ska ju inte kränka vår gemensamma husmuslim Ali eller Islamsk missvisande info 😉

      • Hahahaha, jag har en frireligiös släkting så jag vet. Eftersom jag inte är ”frälst” så förlorar jag varje diskussion p g a min lägre status.

      • Bli inte ledsen jag hade mina duster med en svåger som tillhör Jehovas haha, men jag lyckades slå han med sina egna vapen. Jag ringde till deras Äldre och Enligt dom är det mannen i huset som ha det sista ordet, ergo, Jag hade det sista ordet, så mycket för jämställdhet bland Jehovas.Det handlade om att han hela tiden tog med dessa idiot tidningar Vakttornet mm.
        Till slut sa jag ”vill han hälsa på är det ok men Jehova få vänta i trappan”.

KommenteraAvbryt svar