Fi tvingar ut Löfven på banan *Uppdaterat

Gurun Schyman på offensiven
Gurun Schyman på offensiven

Feministiskt initiativ går framåt och riskerar nu att ställa till det för övriga partier. ”Löfven har inget val, han måste ut på banan i jämställdhetsfrågorna”, säger den S-märkte statsvetarprofessorn Ulf Bjereld till di.se.
Feministiskt initiativ (Fi) med Gudrun Schyman i spetsen går framåt i opinionen och har på kort tid tagit sig in i den politiska hetluften.


Det ställer till en del för de övriga partierna, jag tror att de flesta har skäl till oro”, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Enligt Ulf Bjereld har Fi hamnat i en win win-situation. Oavsett om de övriga partierna väljer att tala eller tiga så kommer det att spela Fi i händerna, menar han

”Gudrun Schyman har all anledning att vara nöjd i dag. Fi ligger redan nu så bra till i mätningarna att man kan börja argumentera för en taktikröstning”, säger Ulf Bjereld.

Även om Fi framför allt tar väljare från Vänsterpartiet och i viss mån Miljöpartiet har även Socialdemokraterna anledning att bekymra sig över Gudrun Schymans framfart.

”För det första är man orolig för att man ska framstå som ett betongparti. Att Stefan Löfven ska framstå som en person som inte driver feministiska frågor”, säger Ulf Bjereld.

Han tror även att det finns en oro inom partiet att de rödgröna ska tappa väljare, om Fi snor åt sig 2-3 procent utan att komma in i riksdagen.

”Sedan är man orolig för är att man ska få en än mer komplicerad regeringsförhandlinssituation om Fi kommer in i riksdagen, i ett redan svåröverskådligt landskap”, säger han. Svårigheterna till trots finns det inte mycket att välja på för S-strategerna, menar Ulf Bjereld.

”Löfven har inget val, han måste ut på banan i jämställdhetsfrågorna”, säger han.”Jag tror att LO kommer att gå åt samma håll, annars blir man omsprungna i debatten och det har man inte råd med”, fortsätter han.

S-debattörerna Göran Greider och Daniel Suhonen har tidigare gått ut och varnat för att en röst på Fi kan bli en bortkastad röst, en strategi som helt döms ut av Ulf Bjereld.
”Jag tror att de gjorde sig själva en riktig björntjänst med det utspelet. Det satte Fi i fokus och provocerade väldigt många. Nu går spinnet åt precis andra hållet”, säger han och bedömer att Fi har goda chanser att ta sig in i EU-parlamentet

Även om oron kanske är störst bland de rödgröna måste även allianspartierna förhålla sig till Fi:s opinionsframgångar.
”Jag tror att de borgerliga sitter med pannan i djupa veck och funderar över detta. Gudrun Schyman är en oerhört karismatisk, slagkraftig och allmänt respekterad politiker”, säger Ulf Bjereld.

Di.se

Uppdaterat 2014-05-06

Lite mer har farbror Olli ändå att ta fram ur sin hatt angående Fi och Gudrun Schymans planer. Läs och känn efter hur det smakar. Källorna är dock av det synnerligen osäkra slaget, så än så är det för tidigt att ropa Fi kommer!

Fakta

Fi i opinionen

  • I en mätning som DN/Ipsos presenterade förra veckan uppgav 2,3 procent att de skulle rösta på Fi om det var val till riksdagen i dag.
  • I SVT/Sifos undersökning i helgen svarade 3,2 procent att de skulle rösta på Fi om det var val till EU-parlamentet.
  • I en mätning som Expressen/Demoskop presenterade på tisdagen svarar en majoritet att Fi behövs i riksdagen. En majoritet vill även se att Fi tar plats i regeringen om de rödgröna vinner valet.

Källa: DN, SVT och Expressen länkar finns i länklistan till höger på Petterssons.

19 thoughts on “Fi tvingar ut Löfven på banan *Uppdaterat

  1. Sverige kommer till backs till 60tals/70tals flummeri igen. Sverige kommer att bli en lekplats för alla möjliga samhälles scharlataner. Europas paus clown

  2. Vad den vänstervridne Ulf Bjereld säger ska man nog
    ta med en nypa salt, om inte Svensken förlorat förståndet helt
    så kommer inte Feministisk Idioti ens komma i närheten av
    en Riksdagsplats, detta trots att Gudrun håller hög Svansföring.

    Hon har gjort många felbedömningar förr, en av dem var när
    hon skickade en gratulation till Kapten Klänning för hans fina
    insatser för feminismen, Kapten klänning är en av Sveriges
    värsta kvinnoförnedrare genom tiderna, med rent sadistiska
    inslag har han plågat många kvinnor genom åren.
    ( Läs Julia Caesars söndagskrönika 3/5 på Snapphanen)

  3. Pettersson, dags att lägga upp en ny kolumn för de som aspirerar på riksdag och regering och granska dessa och deras ev olagligheter? Schymanskans urinerade på offentlig plats tar väl priset, om det nu anmäldes till åtal förstås.
    Liksom alla som på kommunal nivå försöker ta sig in i partipolitiken och som fuskar redan innan de ens valts in i höst.

    • Precis som Gudrun är sina egna trogen, vill deras förstanamn endast ta upp sina egna romers sak i EU, och föra sin kamp för romerna, troligen helt emot Sveriges intressen. Men den uppnosiga kärringen kommer nog då få så många ovänner både inom som utom Eu, att hon kommer att tigga om att få åka hem, var det nu är.

  4. Kul framtidsutsikter för Löfven att ev. få 2 extremistpartier och ett nästan (v) att träta med. Avundas inte honom stackarn.

  5. Att F! går framåt är inget annat än väl medvetet från etablissemanget. Hyllade (dom står ju för något gott, i vart fall på ytan) och i reportage och intervjuer, inte en kritisk fråga. Kan man ju uppfattningen om att det partiet är ofelbart. Men icke om man skrapar på ytan.

    • Vad för gott kommer ur FI? Läs deras program och man undrar verkligen hur någon kan rösta på dessa idioter.Kommer dessa dårar släppas lösa i Svenska samhället så är det Spiken i kistan för Sverige.

    • Både FI och mp tillhör ju de icke-av-media-granskade partierna..
      Skrev en kommentar på SvD – som försvann snabbare är en svensk avlöning i Norge…
      Ajajbaja, inte kritisera frånvaro av granskning.!
      Skulle mp och FI komma att ingå in nån form av regeringnsbildning i Sverige (vilket Gud förbjude..) blir det Formel 1 fart mot avgrunden…
      mp må vara ett sektpart men är inget mot FI.
      Gudrun et al (om det finns några såna?).är inte ut efter nån sk-en jämställdhet, de är ute efter MAKTEN och platserna i styrelserummen!

    • Jag har ju pekat på att källorna till opinionsmätningarna är av det synnerligen osäkra slaget, så än så är det för tidigt att ropa Fi kommer! Som man ropar i skogen, får man svar.

  6. Gudrun Schyman var det inte hon som trixade med skatten som vänsterpartist? Nu vill hon ha mandat för att föra alla kvinnors talan. Jag trodde ju att dom flesta kvinnor jobbar inom det offentliga och är därmed beroende av varje skatte-krona. När sen denne Gudrun får frågan av journalister om varför hon skall ha både lön o pension, då går hon. Det är väl just detta som gör att Fi aldrig kommer in någonstans. Hur stor trovärdighet har denna prat-tant. Hon är EN dag äldre än mig, då kan jag kalla henne tant. Vi båda blir snart super-sexiga då vi inom en månad båda fyller 66. Fy för Fi säger jag !

  7. Ulf Bjereld rosar Gudrun lite väl tycker jag. Men allt som rör om i grytan kan ses som intressant.

    Jag vill att politikerna från alla partier börjar bli mer konkreta och lägger av med alla sina floskler.

    När ska massinvandringen och dess konsekvensen komma upp på agendan?

    • Pica pica:
      Detta ingår i PK-strategien,för att splittra genom småpartier utan att dessa har möjlighet att ta mandat.Gärna med så stor omfattning som möjligt,nu inför EU-valet !
      Ett sådant förfarande gynnar de ”stora”,och från PK`s sida med hopp om att skada bl.a. SD…

      • Löfvén har inte talat om vilka han vill regera med utan talar allt mer om ”bred” lösning. Reinfeldt har tydligen inte fattat att Alliansen kanske tappar två partier.

        Jag tror att både S och M sneglar på blocköverskridande regeringsalternativ. Några större skillnader är det inte i alla fall.

      • Ulf Bjereld var ju tidigare med ibland de religiösa sossarna, så nu är han medlem i det muslimska brödraskapet kan man säga, utan att ljuga det minsta.

KommenteraAvbryt svar