Få chefer med utländsk bakgrund

Tidningen Vision, fackförbundet Visions egen medlemstidning, har undersökt mångfalden hos makten i de invandrartäta områdena.

Man har kommit fram till det orättvisa i att bara 8 av 97 topptjänstemän har utländsk bakgrund.

Detta är oacceptabelt, anser bl.a. Linda Persson Melin som är chefsstrateg på SKL och tillägger att hon inte är främmande för en etnisk kvotering till chefstjänster.

”Personalsammansättningen ska spegla befolkningen”, anser Johan Lefverström, personaldirektör i Södertälje, som tycker att vi måste bli modigare och inte bara rekrytera efter utseende.

Källa: Tidningen Vision

Saleh Dirawi, som jobbar som integrationssamordnare i Sundsvall, menar att det är ett stort problem att inga personer på chefsposter kommer från länder utanför Europa. Han tillägger att det inte alls är nödvändigt med erfarenhet och stora krav på personer som söker chefsjobb, då detta kan utestänga personer från vissa grupper.

Källa: Tidningen Vision

I maktens korridorer behövs mångfald, tycker generaldirektör OlovÅslund på institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering. En underpresentation av chefer med utländsk bakgrund, gör det också svårare för invandrare att få ett jobb.

Källa: Tidningen Vision

Det spelar stor roll var cheferna har sina rötter. Det tycker Hewan Temesghen, Pierre Frennesson och Michael Alonso, som alla är chefer i Södertälje. I ett område med många invandrare måste också många av toppositionerna går till personer med invandrarbakgrund och Hewan Temesghen menar att detta bl.a. ska ske med positiv särbehandling och tar därmed Mona Sahlins ord till sig. Ni minns? ”Om två personer söker samma jobb ska självklart jobbet gå till den som heter Muhammed”. Pierre Frennesson menar dock att vi istället måste få bort rädslan för invandrare och våga anställa personer med konstiga namn.

Källa: Tidningen Vision

Min personliga reflektion är att all kvotering är av ondo. Tänk er ett fotbollslag i världsklass, där spelarna tjänar miljoner varje månad och där klubben omsätter miljarder. Tror någon att den klubben har intresse av att kvotera in spelare för att de har en viss etnicitet eller råkar vara vänsterfotade? Finns inte en chans, då varken spelare, tränare, förening eller fans skulle acceptera detta. I detta allt märkligare Sverige tycks dock allt vara möjligt.

Det rimmar lite illa när samtliga riksdagspartier samtidigt uppmanar ungdomar att studera hårdare och längre för att möta de allt tuffare kraven på arbetsmarknaden. I Sverige pratas det alltså om att kvotera in både kvinnor och invandrare på höga positioner. Då ställer sig frågan om våra företag skiljer sig så från de toppklubbar som slåss om ligasegern i fotboll, ishockey och andra stora sporter? Vill ett storföretag ha den högsta kompetensen på de unga posterna, eller vill de se personer som egentligen inte har den bästa kvalifikationen, den högsta utbildningen och den mesta erfarenheten? Om det ändå är så, vart tar de stora talangerna då vägen?

10 thoughts on “Få chefer med utländsk bakgrund

  1. Jaa kvotering kan bli fel…tänka bara på om fotbollslagen tvingas kvotera . . man skulle få division V spelare i allsvenskan till exempel….de skulle väl publiken gilla….eller….MEN kvotering i sverige i företag på en global marknad . . hur bra är det på en skala…..Naturligtvis plockar de stora företagen eliten globalt för att ge mest vinster till aktieägarna…..och styrelserna har ju sin roll i att välja de bästa för företaget….kvoteringen/valet görs redan och det finns ingen återvändo för ett oklokt beslut,,,,,,då blir det arbetslöshet, mindre skatter, och snart kan vi inte ens spara på pensionärer, arbetslösa och sjuka längre heller. Vilket trevlig framtid damen vill ha….

  2. Jag får rysningar och tänker på Indianerna, när jag hör och ser alla invällare som börjar komma upp sig och börjar bestämma hur stor invandringen till mitt land skall vara, över mitt huvud!

  3. En bra början hade ju varit om Linda Persson Melin, Olov Åslund och likasinnade hade sagt upp sig från sina jobb och låtit invandrare ta dessa och sedan levt på en vanlig A-kassa, sen kunde dom ju börja snacka!
    Jag behöver kräkas när jag hör sådana samhällsparasiter, som har fantasilöner, predika för arbetslösa svenskar att dom skall tycka att det är fint att diskrimineras i sitt eget land och bara se på när invällarna tar deras jobb!
    Dylika landsförrädare skulle rullas i tjära och fjädrar och förvisas från Sverige!

  4. Det normala har i alla tider varit att man går en utbildning tar sin examen och börjar en tjänst i ett företag på låg nivå. Sen fick sossarna hybris och ansåg att det inte var nödvändigt med studiebetyg för att ta en chefsplats. Detta har understundom blivit verklighet i framförallt den ofantliga sektorn, och där är det väldigt många som kommit från gatan i Kairo, Bagdad , Istanbul med flera storstäder utanför västsfären. Hur har det blivit då. De flesta anser nog att det mest liknar en katastrof. Chefer måste ju också träna på sin roll och det gör man ett par tre eller fyra steg längre ner på karriärstegen, såvida man inte är en unik kraft, som chefen får vara med och finslipa. Det som har hänt i Södertäljes chefskarusell, skulle jag vilja veta lite mera om och vem det var som satte igång den, men det vet vi ju alla att det var Anders Lago som stod för hela Södertäljes kriminalisering, och att han inte sitter inne på livstid, har väl något med rätt kamrater att göra. Men i Södertälje har ju dessa klanmänniskor tagit med sin egen arbetsplatskultur, och stoppat på sig av både det ena och andra. Bacchis kallas det på arabiska. Man tar gratis det man vill ha från sitt ofantliga arbete eller någon annan, en chef från Menakulturen som tar med sin kultur, och det gör näst intill alla, är van att i alla lägen bli betrodd, är van vid korruption, och har makten till att förstöra för andra, för att kunna behålla allt de korpar och sin egen ställning. Låter det som en vettig chef. De senaste åren har hundratals, kanske tusentals sådana chefer blivit lagförda och fått fängelse i Sverige. Är det sådana chefer folk vill ha, så kan ni lika gärna hämta dem från Hall eller Kumlabunkern. Ingen skillnad kommer att märkas.

  5. Det är nog inte dom konstiga namnen som är orsak till att
    få Utlänningar blir chefer, men ett givet krav är väl att man
    behärskar Svenska språket, vilket många inte kan!
    Om Sverige varit lika bra på att ställa krav på invandrare
    som man är på att kvotera till höger och vänster hade vi kanske
    haft fler utlandsfödda chefer?

  6. Det finns inget mer odemokratiskt än kvotering av olika former.

    Delar den åsikten med dig Stefan K, helt och hållet, i denna fråga.

    Människor som förespråkar kvoteringar har helt enkelt misslyckats i sitt sätt att slåss för det öppna och helt igenom demokratiska samhället. Där vi INTE ska särbehandla människor.

    Förresten, menar kvoteringsivrarna då, att vi ska kvotera in hälften med män i våran gemensamma förskola och dessutom ska en stor del av dem ska ha utländsk bakgrund ?

    Är det så kvotering ska fungera ? Eller ?

  7. Mona Sahlin och ”det dalande Lööfet” är väl bra exempem på hur illa det kan gå då man kvoterar in en tant i stället för en kvalificerad person. Samma kan sägas om Moderaternas inkvoterade mycketmörktmörkhyadehyade Waberi med fler ”utrikes födda” riksdagsmän.

KommenteraAvbryt svar