Taxibolag utkonkurrerat av bidragsjobbare – sedan klarar inte nybyggarna jobbet

Vårgårda taxi har funnits i decennier. Nu tvingas de lägga ner. Konkurrensen från bidragsjobbare blev för hård för Vårgårda taxi. Nu tvingas de fem delägarna bomma igen kontoret och lägga ner verksamheten.

-Vårgårda taxi har funnit så länge det har funnits bilar här i Vårgårda. Nu har vi lönebidragare och nystartsjobbare att konkurrera med och det har gjort att vi inte kan driva företaget längre. Det känns grymt tråkigt, säger delägaren Perarne Hafström, 48.

2011 förlorade Vårgårda taxi en första upphandling om kommunens färdtjänst och särskoleskjuts. Vid en andra upphandling kröp man under konkurrenternas pris i ett försök att överleva. Men Vårgårda taxi gick på knäna och förlorade ett par miljoner i omsättning under förra året. Nu klarar man det helt enkelt inte längre.

– Till slut går det inte. Sista maj flyttar vi ut från kontoret, säger Perarne. Själv går han vidare till tjänsten som vd för Alingsås taxi. Men fyra av de andra anställda blir arbetslösa. Dessutom förlorar ortsborna sina taxichaufförer som de känner sedan länge.

– Vi har länge kört särskolebarnen och har full koll på dem och deras speciella behov. Det har varit en trygghet för föräldrar, en del är fullständigt förtvivlade, säger Perarne.

I Västra Götaland har 1 029 nystartsjobb och lönebidrag beviljats under de senaste fyra åren, enligt statistik från Svenska Transportarbetareförbundet. Bara under 2011 beviljades 321 bidrag, att jämföra med antalet taxibilar som samma år var 2 118.

– Det här systemet skapar ju inga nya jobb. Det är någon företagare som får pengar över i stället. Taxibranschen är överetablerad och det är inte konkurrens på lika villkor. Det är en vansinnig frustration, säger Perarne.

———————

Så här gick det med när de kompetenta bidragstagarna provat ett tag och likadant ser det ut över hela landet

Borås bryter med Taxi Kurir

VÅRGÅRDA. Borås stad beslutade i onsdags att med omedelbar verkan säga upp färdtjänstavtalet med Taxi Kurir, som också fått kritik i Vårgårda.

Enligt Borås Tidning är anledningen till uppsägningen en längre tids missnöje med hur trafiken har fungerat, eller rättare sagt inte har fungerat. Klagomålen har varit många och omfattande.

”Lite inkörningsproblem kan man acceptera i början. Men vi upplever att det gått ett par månader utan att det blivit bättre. Därför måste vi göra något av hänsyn till våra kunders bästa, säger Christer Norberg, på tekniska förvaltningen i Borås, till BT.

Problemen med färdtjänst/omsorgsresor har varit stora i Vårgårda – och även i Herrljunga.

I Vårgårda överlät kommunen åt Västrafik att upphandla färdtjänst/omsorgsresorna. Vinnare i upphandlingen var Taxi Kurir.

Det resulterade i att det lokala taxiföretaget Vårgårda Taxi tvingades att lägga ned.

Kritiken mot hur Taxi Kurir har skött sina åtaganden har även i Vårgårda varit svidande.

Lokala taxibolag slås ut av bidrasjobbare       

Borås bryter med Taxi Kuri

Kvinna våldtogs i taxi – chauffören häktad

 

 

 

 

5 thoughts on “Taxibolag utkonkurrerat av bidragsjobbare – sedan klarar inte nybyggarna jobbet

    • 600 000 utrikes födda går till sina jobb varje dag. Jag kan höra myten som en skiva som har hakat upp sig.

Kommentera