Nolltolerans


Nolltolerans är ett begrepp som framgångsrikt använt vid bla brottsbekämpning. Ett klipp ur Wikipedia ger följande sammanfattning av begreppet:

Nolltolerans är ett begrepp som inbegriper att inte visa någon tolerans mot vissa företeelser och beteenden. Begreppet har använts främst inom den kriminologiska debatten, och härstammar från en doktrin i en moralisk-politisk appell kallad Broken Windows. På senare tid har doktrinen blivit blivit allt mer vanligt förekommande hos ett stort antal poliskårer. Den går ut på att poliser skall ingripa mot all form av kriminalitet även om brottet är ringa. Tanken är att om mindre förseelser tillåts leder det till en allmänt ökande kriminalitet i samhället och omvänt, om mindre förseelser stoppas leder det till ett laglydigare samhälle.
Doktrinen testades först av New Yorks polis men har sedan spritt sig till fler länder. Teorin är vetenskapligt ifrågasatt såväl till metodiken som resultatet, men ofta anlitad i politiska och retoriska sammanhang, kampanjer etc.
Begreppet har på senare tid rönt en större spridning som når utanför den kriminalpolitiska debatten.

Det tog lång tid innan Arbetsförmedlingens Generaldirektör fick sparken och man kan nog säga att det var inte direkt doktrinen med ”nolltolerans” som tillämpades. Listan på taffliga Generaldirektörer och andra direktörer som tillåtits klanta sig närmast i det oändliga innan man fått sparken eller befordrats ”snett uppåt”, kan göras hur lång som helst.

Lång är också Stefan K:s syndalistor för politiker som finns publicerade på denna blogg.

Som grädden på moset så premieras kriminella med bättre sjukförmåner än vanliga människor. Det är så långt från ”nolltolerans” som man kan komma.

Ska vi tro den doktrin som redovisats i Wikipedia så kommer detta beteende på sikt inte att leda till ett laglydigare samhälle, utan tvärt om.

Vad Sverige omgående behöver är nolltolerans inom ett antal områden. Det gäller både kriminalitet och politik. Det måste vara slut med acceptansen hos våra politiker och höga befattningshavare när det gäller klavertramp av Generaldirektörer och likställda. Det är hög tid att Sverige inför nolltolerans annars kommer vanliga människor snart inte att kunna skilja på rätt eller fel om ledande personer i samhället uppenbart struntar i att följa lagen. Problemet för den svenska polisen är väl att i så fall måste man engagera sig i brottsoffren och ge sig ut och arbeta på fältet.

 

Och för övrigt anser jag att svensk invandringspolitik i grunden behöver förändras och antalet arbetskrafts- och anhöriginvandrare kraftigt reduceras.


3 responses to “Nolltolerans

 • Argus

  Nu är inte jag någon anhängare av Angeles Bermudez-Svankvist men vad jag kan se så har hon inte på några formella grunder brustit. Sedan finns det en del att ifrågasätta men det hamnar på uppdragsgivaren, Regeringen. Reseräkningarna verkar exemplariska även om man kan undra hur det gagnar de arbetslösa i Sverige att vara ordförande i Wapes (World Association of Public Employment Services) och flänga runt världen men det hamnar återigen på Regeringen.

  Att inte stänga av roamingen tyder mer på en underpresterande person men återigen – Regeringen. Att låta AF betala taxiresan hem från femtioårskalaset är i gråzonen och tyder på en gnidighet som tyvärr många välavlönade lider av.

  Det är inte bara inom flykting- och invandringspolitiken som vi skulle behöva återta sextiotalets värderingar utan även moralen och etiken bland ämbetsmännen som försämrats tack vara avskaffandet av tjänstefelet och tillsättningen av politruker.

  Gilla

 • Olli Rein

  De som ska ha hög moral och ärlighet är självklart de som sitter på höga poster i samhället. Tyvärr är det ju inte så. Här är ett av mina bättre inlägg i den debatten tidigare.
  https://petterssonsblogg.se/2013/01/15/uppfostran-ar-seder-traditioner-moraliska-varderingar-och-regler-for-etikett/

  Gilla

 • Torpeden

  Närpolisreformen:

  Stefan Sauk i sitt esse.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: