Spelade papperslös – fick billig vård

Stockholmaren Axel, 48, gick till vårdcentralen och påstod på klingande svenska att han var papperslös från Bosnien. Vips hade han fått ett nytt personnummer och vård för det facila priset av 50 kronor.

– Vem som helst kan utnyttja möjligheten till billig vård och tandvård, det har jag bevisat nu. De ifrågasatte mig inte för ett ögonblick, säger Axel till Dispatch International.

Det hela började som ett infall. På väg till vårdcentralen med ett ont öra, fick Axel idén att han skulle testa den nya lagen om vård för dem som befinner sig i Sverige illegalt, som trädde i kraft 1 juli. Då sjuksköterskan som tog emot honom frågade efter legitimation, sa han att han var papperslös och saknade id-handlingar.

– Hon såg lite nervös ut och började rota i sina papper. Sedan frågade hon om mitt öra, och föreslog lite åtgärder för egenvård. När jag sedan fick ett papper för illegala att fylla i, förstod jag att de hade köpt konceptet, säger Axel.

På lappen skrev Axel att han kom från Bosnien, och ett påhittat namn. Han rekommenderades att själv behandla örat hemma, och fick komma tillbaka tre dagar senare. Då blev han läkarundersökt, och fick kortison och örondroppar utskrivna. På receptet stod det påhittade namnet och ett ”reservnummer”, ett påhittat tillfälligt personnummer. Detta trots att Axel vid återbesöket drabbats av samvetskval och försökte avslöja bluffen genom att säga sitt riktiga svenska namn.

– Men sköterskan bara körde på. ”Du behöver inte vara orolig, vi har sekretess här” sa hon. De får tydligen inte ifrågasätta, hur orimligt det än verkar, säger Axel.

Väl på apoteket kände Axel sig rejält illa till mods, och betalade fullt pris för medicinen han fått utskriven, trots att han som ”papperslös” kunde fått den gratis.

– Jag är en ärlig människa som vill göra rätt för mig. Det ligger ingen illvilja bakom, jag ville bara undersöka om det gick att göra så här. Jag hade gärna betalat i efterhand, men jag är rädd att de ska polisanmäla mig för bedrägeri om jag avslöjar bluffen, säger Axel.

Läs resten på Dispatch International. 

9 thoughts on “Spelade papperslös – fick billig vård

  1. Mejlade SDU och tipsade dem om att göra något liknande och föreviga detta på film.
    Allt för att visa hur genomskinligt systemet är och hur enkelt det är att bluffa.
    Räck upp handen alla ni som tror att detta inte utnyttjas av andra än papperslösa.

    • Kan inte synbart räcka upp handen, men kan iaf ge ”thumbs-up”..
      Detta är ju ett mycket väntat agerande, som ovan anges är ju vård-åt-papperslösa-systemet lika fullt av hål som en schweizerost..
      Att det dessutom är slutet för våra välfärdssystem är lika klart!
      Nu kan vem som helst få gratis vård, varifrån du än kommer…

  2. ”individen är alltid smartare än systemet” eller ”alla reglerade system kommer att utnyttjas till egen vinning”, så fortsätt bara att säga att in är illegala – tills ni får ert reservnummer, som kan utnyttjas på mångahanda sätt, utan att det går att spåra. På så sätt sänker vi lagens intentioner.

  3. Jo detta har jag tänkt att genomföra när och om min utländska tjej behöver vård,och inte tänker jag ha dåligt samvete.Det begriper vilken idiot som helst med folkskole utbildning att denna idiot lag inte kommer att fungera.

  4. Haha, fan va bra…synd att jag är en ärlig svenne som är dålig på att ljuga…min man däremot skulle fixa det här galant 🙂

  5. Starkt gjort. Det borde det skrivas om i den vanliga dagspressen. Det var ju ett riktigt gediget jobb han gjorde. Som undersökande wallraffande journalist. Tänk om fler gjorde så, och testade systemet, från andra sidan s a s. Och inte bara från det tråkiga alltjämt förhärskande PK-istiska hållet. Stor berömdvärdhet för vad han gjorde, och avslöjade skiten.
    Så enkelt är det. Alltså är det bara för en svensk, att fara till en stad där ingen känner en. Och sen uppge att man är papperslös. Ett tips till alla fattiga svenskar kanske.

KommenteraAvbryt svar