Hamas försvagat genom nya ledare i Egypten och Qatar

Terror gruppen Hamas kommer att försvagas genom denna veckas andra revolution” i Egypten, där miljontals egyptier tvingade president Mohammed Morsi och hans Muslimska brödraskap från makten, och genom generationsmaktskiftet i Qatar, där Hamas ledarskap har grundats, rapporteras i två artiklar i Al-Monitor som citerar inte namngivna tjänstemän och politiska experter.

Den islamiska motståndsrörelsen, känd genom sin arabiska akronym Hamas, delar sin ideologi med Egyptens muslimska brödraskap, även om de två grupperna inte är formellt knutna till varandra. Med brödraskapets förlust av makt, tror analytiker att Hamas också kommer att drabbas.

Al-Monitor refererade till nyhetsrapporter, som sa att ungefär 7 000 Hamas miliser antogs vara i Egypten för att stödja brödraskapet, medan egyptiska- och Hamas tjänstemän förnekade dessa påståenden. Al-Monitor rapporterade att, liksom Hizbollah är Hamas anklagade i egyptiska domstolar för organiserade fängelseflykter av flera av muslimska brödraskapets ledare, inklusive före detta presidenten Muhamed Morsi år 2011. Egyptierna tror också att Hamas har anstiftat instabilitet i Sinai, inklusive bortförandet av egyptiska soldater och officerare i april, även om Hamas förnekade inblandning i detta.

I Qatar kan överföringen av makt från Sheikh Hamad bin Khalifa alThani, till hans son prins Tamim bin Hamad, ändra den islamiska rörelsens relation till landet, där Khaled Meshall Hamas politiska ledare har sin bas sedan han lämnade Damaskus i Syrien tidigare i år.

Al-Monitor skrev: Qatar har varit en viktig tillflyktsort för Hamas under rörelsens mest kritiska perioder. Det fungerade som ett tillfälligt säte för dess ledarskap utomlands efter att de lämnat Jordanien, och nu fungerar det som en bas för några av sina ledare, efter det att de bröt sina band till den syriska regimen. Dessutom har Qatar gett ekonomiskt stöd till Gazaremsan, och var det första landet att öppet ge sådant bistånd till Hamasregeringen i Gaza”.

The Algemeiner

1 thoughts on “Hamas försvagat genom nya ledare i Egypten och Qatar

KommenteraAvbryt svar