Svara mig Göran Hägglund

Under gårdagens frågestund i riksdagen ställde Marcus Wiechsel (SD) en fråga till socialminister Göran Hägglund. Frågan berörde vården till illegala invandrare.

Svaret blev ett icke-svar på känt politiskt manér. Göran Hägglund ansåg att det var avslöjande att Marcus Wiechsel tog upp just denna fråga. Vad som var avslöjande fick vi inte veta, men den som avslöjade sig mest var Sveriges socialminister.

Det vi ändå fick veta är att man gjort en beräkning på kostnaden för den subventionerade vården till illegala invandrare. Hur mycket den ligger på berättade aldrig Göran Hägglund, men enligt honom rör det sig om 3:50 per person och “Det har vi råd med“. Dessa uppgifter föranledde mig att sända Göran Hägglund ett mejl:

Hej Göran!

Först vill jag hedra dig för att du som ende minister bemödat dig med att personligen besvara mejl jag tidigare skickat. Det är vad vi vanliga medborgare uppskattar hos en politiker. Tack!

Under riksdagens frågestund den 2:a maj, ställde Sverigedemokraten Marcus Wiechsel frågor till dig angående den subventionerade vården till människor som enligt alla gällande lagar vistas utan tillåtelse i landet. Du svarade egentligen inte på frågan, annat än att det är självklart för Sveriges regering att skattebetalarna ska finansiera vården för människor som inte betalar för den och människor som inte följer det regelverk som gäller. Vad den sammanlagda kostnaden för denna vård är fick vi aldrig veta, men 3:50 kronor per person ansåg du att Markus Wiechsel har råd med, så jag förutsätter att den sammanlagda summan utslagen på samtliga skattebetalare ligger på den nivån?

3:50 är förstås ingen hög summa om det nu är den som gäller, men detta ställer en rad följdfrågor som jag hoppas du är vänlig att besvara.

Om denna starkt subventionerade vård endast kostar 3:50 kronor per person och år (vilket jag förutsätter att du menade) borde väl denna ringa kostnad även kunna läggas på andra i samhället som inte har råd att betala för sin egen vård, trots att de har och fortfarande betalar skatt för att finansiera systemet? Jag tänker på pensionärer, på ensamstående mödrar, på arbetslösa, på ungdomar och på människor som slagits ut av samhället av olika skäl. 2011 skrev Tandläkartidningen att “äldre inte har råd med tandvård”. 2012 skrev SvD att “unga inte längre går till tandläkaren p.g.a. den höga kostnaden”. 2011 skrev Försäkringskassan att “10% av svenska folket har inte råd med tandläkarbesök”. 2012 skrev Aftonbladet att “var femte vuxen har inte råd att gå till tandläkaren”. Jag kan fortsätta att rada upp exempel på människor som inte har råd med vård i Alliansens Sverige, men nöjer mig där då jag vet att du Göran i rollen som socialminister känner till detta. Är det rimligt att svenska skattebetalare som själva inte har råd med sin vård ska finansiera vården för människor som olovligen vistas i landet?

Nästa fråga rör bakomliggande fakta. Man kan kanske av rapporterna att döma, härledas tro att papperslösa bor i källarutrymmen eller kojor i skogen och är medellösa. Så är förstås inte fallet. De göms istället hos släkt, vänner och av olika organisationer. Om de som gömmer är blonda och blåögda eller mörkhåriga och brunögda är ointressant. Det finns människor i Sverige som medvetet medverkar till att regelverket missbrukas och kringgås. Om dessa personer nu tar ansvaret att gömma personer, vore det då inte lägligt att de också tar hela ansvaret och står för den eventuella vård som erfordras? Kyrkan som alla vet är en aktör har en egen ekonomi de kan utnyttja, likaså Röda Korset och andra organisationer. Varför lämpa över den kostnaden på skattebetalarna när samtidigt vården, skolan och omsorgen för en tynande tillvaro?

Naturligtvis ska alla i behov av akut vård också få det, men varför ska personer som vistas olovligt i Sverige få den så starkt subventionerad när inga andra får det?

När det gäller just papperslösa finns det många olika varianter om uttrycket tillåts? Vi ska komma ihåg att det bland de papperslösa finns människor som arbetar och har en egen inkomst. Låt vara att den är lägre än för vanliga löntagare och förutsättningarna sämre, men de betalar heller ingen skatt och andra avgifter på den. Bland de papperslösa återfinns också en grupp som inte vill ge sig tillkänna för myndigheterna, de kriminella. Även de har rätt till starkt subventionerad vård enligt regeringens och Miljöpartiets nya regler. Som kristdemokrat måste det väl kännas overkligt att kriminella som livnär sig på att göra andra människor illa, som inte sällan har skaffat sig en väldigt god ekonomi genom sin verksamhet också ska ha rätt till fri och starkt subventionerad vård?

Min sista fråga till socialministern är om du och regeringen är nöjda med sin tid i regeringsställning? Arbetslösheten och inte minst den för ungdomar ligger kvar på oacceptabla nivåer, bostadssituationen är den sämsta kanske någonsin, antalet utanförskapsområden har ökat kraftigt, segregationen splittrar samhället allt mer, den svenska skolan som förr räknades till en av världens bästa är idag ett skämt, vården går på knäna och det verkar som att omsorgen gett upp.

Låt mig berätta om Anna 103 år. Anna bodde på äldreboendet Lillängen i Oskarshamn, tillsammans med ett antal äldre personer i åldrarna 85-95. P.g.a. den ekonomiska situationen tvingades kommunen till besparingar och som många gånger är i Alliansens Sverige är det de gamla som får stryka på foten först. Detta drabbade även Anna och hennes gamla vänner, som tvingades ifrån det hem de bott på i många år och kände sig hemma i. Inom bara några månader efter beskedet om nedläggningen av Lillängen hade flera av de gamla på äldreboendet avlidit. Samtliga anhöriga var rörande överens. “Det var beskedet om flytten som gav upphov till att våra anhöriga gav upp livsgnistan”. Hur känner du inför detta fall Göran? Ett livsöde som tyvärr bara är ett i mängden i Alliansen Sverige.

Jag förstår inte hur man som svensk regering kan fortsätta att bedriva en politik som bara ser problem, för att sedan med det ena misslyckade försöket efter det andra, satsa nya miljarder för att åtminstone få det att se bra ut? Vi ser en politik där skolor slås igen, där äldreboenden läggs ned och där sjukhussalar stängs. Kommunerna har inte råd och vädjar om pengar de inte får, samtidigt som nya projekt och miljarder satsas på att bemöta de allt fler nyanlända på ett så värdigt sätt som möjligt.

Jag har förut röstat borgerligt i flera val, dock ej på Kristdemokraterna. Idag är jag fjärran från att ge något av Allianspartierna en röst och droppen som täppte till den lilla möjlighet som ändå fanns, var regeringens kärleksaffär med Miljöpartiet. Vi har redan sett vad denna lett till och förlorarna är tveklöst de som redan idag är lågt prioriterade, bland såväl den etniska som invandrade befolkningen. Ni i Alliansen och Miljöpartiet har stolt deklarerat att er uppgörelse i migrationsfrågor har tillkommit för att straffa Sverigedemokraterna. Har du Göran i rollen som privatperson eller socialminister någon gång reflekterat över att de som straffas hårdast är vanliga och hederliga medborgare som ser sin vardag förändras till något som är sämre än de förväntar sig?

1989 vågade regeringen Ingvar Carlsson trampa ned bromsen. Ingen anklagade dem då och ingen har senare anklagat dem för en främlingsfientlig agenda. Naturligtvis var det heller inte det, utan bara nödvändigt under rådande situation. Idag är problemen större än 1989, men Alliansen blundar och trampar istället ned gasen i en förhoppning om att ingen ska bry sig. Folk bryr sig och min tro är att detta kommer visa sig i valet 2014. Att en borgerlig regering anno 2013 skulle vara så mycket fegare än en socialdemokratisk anno 1989, tror jag få kunde ana när man gick till valurnorna 2006 och 2010. Jag tror inte det blir 3:e gången gillt och trots mina år som borgerlig väljare, hoppas jag heller inte det.

Jag ber om ursäkt för ett långt brev, men tyvärr är jag ingen politiker med möjlighet att ställa frågor från talarstolen. Därför utnyttjar jag min demokratiska rättighet och hoppas att du Göran besvarar brevet på ett värdigt, demokratiskt och utförligt sätt.

Vill ni, precis som jag, ställa frågor till socialminister Göran Hägglund innan Kd ramlar ur riksdagen så gör ni det bäst här. Han brukar svara.

6 thoughts on “Svara mig Göran Hägglund

 1. Tror inte att Guds egen lille Ställföreträdare här i Sverige
  kommer att Svara på obekväma frågor,dom brukar tystas ner
  av den allt mer dumdryga politikerskaran. Kom sen ihåg
  att Göran Hägglund var den som såg till att pensionärer
  fick höjda hög kostnadsskydd på både läkarbesök och
  Medicin , så fort det blev klart att dom fått behålla makten,
  och vad som väntar dom gamla om olyckan är framme
  så att alliansen får fortsätta att regera, ja det kan vi nog
  gissa, det blir väl fortsättning på att låta skillnaderna på
  inkomstskatterna att öka mellan Arbetare och pensionärer.

 2. Bra Stefan K. Sakligt beskrivet hur sitruationen är i Sverige! Det är ju fan att det bara är ett parti som inser denna katastrof som håller på att ske i vårt så förut fina land. Försvaret,polisen,sjukvården, äldrevården, Ja allt håller på att gå åt HELVETE!!!!!! Enda räddningen (SD)

 3. Ett verkligt långt brev,men ett brev som nog gav honom en tankeställare,får vi nu hoppas !! Svaret oooommm ett sådant kommer,vore intressant att ta del av.

 4. Hägglund o kompani är totalt misslyckde typer. IQ;t räcker inte till insikten om att svara på tilltal hör till social intelleigens.

Kommentera