Så ska Billström pressas i riksdagen

Det följande har jag helt enkelt kopierat på Exessen, så jag undanber mig alla spydigheter och antydanden om dålig journalistik, då det är utanför mitt intresse att rätta Exessens fel och brister i den journalistiska utformningen av deras inlägg i den allmänna debatten. Men så här skriver denna tidigare reporter på Lyckoslanten, om migrationsminister Tobias Billströms enorma magplask, att skriva om både blond och blåögd på samma dag och till och med i samma inlägg i DN. Det sistnämnda kan väl få gälla hela det dödsdömda gardet av trötta skribenter inom hela Ljugmedia.

Tobias Billström är hårt pressad efter sitt uttalande om ”blond och blåögd” i Dagens Nyheter. I morgon kommer han att grillas av oppositionen i riksdagen. Det är för jävligt att vi har en migrationsminister som uttalar sig så här, säger Sara Karlsson, S, till Expressens nättidning.

Tobias Billström har bett om ursäkt för sitt uttalande som kritiserats från både höger och vänster tidigare i veckan. I morgon klockan 14.00 inleds riksdagens frågestund där riksdagsledamöterna har chans att ställa frågor till ministrarna. Tobias Billström är ett av de fem statsråden som deltar och kan räkna med att åter få stå till svars för sitt agerande.

Från Socialdemokraterna kommer Sara Karlsson att begära ordet för att ställa Billström mot väggen. Jag är en bland många andra som varit väldigt upprörd, säger hon. Exakt vad hon kommer att fråga vill Sara Karlsson inte berätta, men grunden är det som hänt den senaste tiden. Han gör uttalanden och skapar stämningar som är rasistiska. Det kan aldrig vara okej, säger Sara Karlsson.

Även Vänsterpartiet kommer, genom Christina Höj Larsen, talesperson i migrationsfrågor, att ta tillfället i akt att avkräva svar från ministern. Jag kommer att inleda med en rak fråga om det här. Så får vi se vad han svarar, säger hon.

Från Sverigedemokraterna skickas Carina Herrstedt fram för att ställa en fråga till ministern, uppger partiets pressavdelning. Miljöpartiet, som har en överenskommelsen med regeringen om imigrationspolitiken, kommer inte att ställa någon fråga till Billström. Anledningen är att man avvaktar svar från regeringen om vad som ska ”räknas som synnerligen ömmande skäl” för att få stanna i Sverige, enligt pressavdelningen.

Från Tobias Billströms allianskamrater kommer det att vara mer lågmält angående skandalen. Folkpartiet planerar en fråga till Billström, men den kommer inte att handla om DN-uttalandena. Centern kommer inte att ställa någon fråga, enligt Malin Nordstrand, kanslichef för Centerpartiet. Inte heller från Kristdemokraterna kommer det någon fråga. Partiets menar att saken är utagerad i och med Billströms ursäkt, hälsar Emma Henriksson, gruppledare i riksdagen.

Marie Demker, professor statsvetare, tror att allianspartiernas agerande har att göra med att man inte vill skada Tobias Billström  mer. Han är redan rätt skadeskjuten så de vill väl inte göra ont värre. Det blir tufft för honom, säger hon till Expressen på nätet. Det blir nästan en markering om man går upp och ställer frågor i det här läget, fortsätter Demker.

Exessen

Av Oscar Julander
oscar.julander@ expressen.se

Av Josefine Elfström
josefine.elfstrom@ expressen.se

5 thoughts on “Så ska Billström pressas i riksdagen

  1. Oj då Sara karlsson är väldigt upprörd över uttalandet???
    Låter väldigt hotfullt, vem hon nu är. Tror ni Solen kommer att
    gå upp i öster fortfarande? Jag menar nu när Sara karlsson är
    så upprörd? Ja Jisses!

  2. I två inlägg efter varandra om svensk politik har jag stött på denna sosse från Eskilstuna, Sara Karlsson. Tidigare har jag aldrig ens hört eller sett namnet. Det var hon som nyligen hade en interpellationsfråga till Beatrice Ask om de illigala invandrarna. Har du någon aning om vad hon är för pajas. Det var i vart fall så viktigt att det sändes på SR P1. Jag hade ont i huvudet, så jag låg och lyssna och skrev några stolpar. Sen fick jag till ett inlägg, men inte faan minns jag min rubrik, men det går kanske att hitta ändå. Jag glömmer så fort vad jag gjort, att jag börjar bli mörkrädd.

KommenteraAvbryt svar