Vikingarna hyllas – invandringen risas

Om du skulle födas på nytt, var som helst i världen, ”då skulle du vilja vara en viking”, skriver den ansedda tidskriften The Economist i sitt senaste nummer hyllar de nordiska länderna.

Det kan inte kallas för annat än en tokhyllning. Tidskriften The Economist, som är känd för att förespråka fria marknadskrafter och tillväxtjakt, menar att de nordiska länderna (utom Island) är helt rätt ute när man kombinerar skattesänkningar med fortsatt välfärdsfokus.

Särskilt Sverige lyfts fram som ett föregångsland som efter 1990-talskrisen vänt upp och ner på omvärldens föreställning av svensk ekonomisk politik. Den liberala tidskriften hyllar hur Sverige minskat offentliga utgifter och på ett pragmatiskt sätt låter privata företag driva sjukhus och skolor.

Det finns nästan inga gränser för hur mycket rätt Sverige gör, enligt den brittiska tidskriften. Sverige har gått från en statsskuld på 70 procent av BNP 1993 till 37 procent 2010, och budgetunderskottet på 11 procent förvandlades till ett litet överskott under samma period,

”Det här tillät ett land med en liten, öppen ekonomi att återhämta sig snabbt från den finansiella stormen 2007-2008”, skriver The Economist i sin stora specialgranskning.

…men, men säger Pettersson, ovanstående kommer från PK-media läser man vidare i The Economist så hittar man inte bara tokhyllningar.

Där finns en rad varningar som att särskilt den svenska modellen hotas i grunden av massinvandringen. För att det är ”massinvandring” som svenska folket upplever tvekar de internationella bedömarna inte på, liksom att det svenska samhället gör allt för att tillhandahålla service till invandrarna i stadsdelar som Rosengård. Simbassänger, språkkaféer och särskilt offentliganställda värdar i röda jackor som hjälper invandrarna att ta del av välfärdssystemen – allt noteras som bevis för det unikt generösa svenska mottagningssystemet.

Trots denna eller kanske tack vare denna service till nysvenskarna så arbetar bara 38 procent av Rosengårds arbetsföra invandrare. The Economist skriver att den nordiska modellen med höga skatteuttag förutsätter att medborgarna får en god service i gengäld, något som bara är långsiktigt hållbart om sysselsättningsgraden är 80 procent.

Infödda svenskar uppfyller med råge det kravet med 84 procent skattebetalande yrkesutövare, medan bara 51 procent av de utomeuropeiska invandrarna alls arbetar. Inom vissa grupper är statistiken än mer nedslående. The Economist talar klarspråk om somaliers oförmåga att ta sig in på arbetsmarknaden: Nomader utan språk- och läskunnighet med bristande uppfattning om västerländska tidsbegrepp, samt med en avsaknad av förtroende för samhället utanför klanen. Även den yngre generationen somalier är förlorad som skattebas eftersom tre fjärdedelar hoppar av skolan i förtid och hamnar i livslångt bidragsberoende.

 ”För somalier är det som att hamna på månen”, säger Per Brinkemo, som arbetar med somalier i Rosengård, om invandrar­gruppens möte med den avancerade västerländska kulturen.

Omfördelning av skattemedel från svenskar till invandrare anses av svenska forskare – som aldrig citeras i svensk media – bidra till att undergräva solidariteten och betalningsviljan även hos välbeställda svenska skattebetalare, enligt The Economists experter.

SvD 

3 thoughts on “Vikingarna hyllas – invandringen risas

 1. Synd att dom inte också talar om att den påtvinga mångkulturen i Sverige kostar oss skattebetalare drygt 400 miljarder varje år?
  Eller att Sverige ligger etta världen när det gäller våldtäkter, 20.000 varje år enl. en rapport skriven av Professor Christian Diesen, som också skriver att förmodligen är våldtäkterna ännu fler!
  Lite synd att dom glömde tala om att det perfekta Sverige tyvärr också har politiska fångar, plus en genomkorrupt media som ensidigt rapporterar ljuger och förvränger sanningar unisont med politiska nickedockor!
  Tyvärr glömde dom även att tala om att svenska myndigheter i dag konfiskerar svenskars bostäder för att sen ge dessa till invandrade negrer, muslimer eller zigenare!
  Väldigt synd, undrar vad det kan bero på…?
  Vänligen
  Janne

 2. Redan 1993 skrev den amerikanske gästprofessorn Ferdinand E Banks i tidskriften Ergo: The Swedish economy and welfare system and the quality of life in Sweden, is being systematically crushed by the combination of industry moving out and a high level of immigration. Even the dumbest Swedish politicians know this, although routine Swedish hypocrisy keeps them from talking about it.”
  På tjugo år har, som vi alla vet, inget förändrats.

Kommentera