Vem ”uppfann” korsfästningen?

Av Olli Rein

Korsfästning: I vissa fall krossade romarna den korsfästes skenben för att förkorta plågorna. Klicka för stort foto.

Varför var korsfästning vanligt under antiken, och varifrån kom den smärtsamma metoden för avrättningar.
Det var troligen perserna som på 500-talet före Kristus började korsfästa personer. Därifrån spred sig det plågsamma straffet till resten av Medelhavsområdet. I synnerhet romarna använde metoden flitigt

Det var oftast slavar, pirater, landsvägsrövare och förrädare som korsfästes. Avsikten med straffet var att det skulle vara plågsamt och förödmjukande för att avskräcka andra från att begå samma brott. Den dömde bands fast vid korset med rep eller naglades fast med långa spikar genom underarmarna och fötterna.

Man använde flera olika kors. Formen var vanligen ett T, men det fanns även X-kors eller det latinska korset – som Jesus enligt traditionen dog på. Den dömde fick själv bära tvärbjälken som vägde cirka 50 kilo. Den lodräta stolpen var redan rest på avrättningsplatsen. De som hade tur dog efter ett par timmar. För andra kunde det ta upp till fyra dygn. Dödsorsakerna var blodförlust, hjärtstillestånd, ut­torkning eller andningsstopp.

Ibland krossade man offrets skenben – inte som ett extra straff, utan för att hjälpa offret genom att förkorta plågorna. När kroppens tyngd bars upp av armarna slutade personen snabbt att andas. Korsfästning var ett så hårt straff att till och med den romerske retorikern Cicero sade att det var ”det mest onda och motbjudande straffet” som fanns.

När kejsar Konstantin den store år 313 efter Kristus gjorde kristendomen till stats­religion i romarriket avskaffade han samtidigt korsfästningen av respekt för Jesus.

Världens Historia

Varför har korsfästningen just nu kommit tillbaka? Under den mörka Medeltiden anklagades judar för att korsfästa kristna barn, men med tiden försvann även det felaktiga påståendet. Varför har en sådan vidrig avrättningsmetod då kommit tillbaka i vissa muslimska länder anno 2012. Är det någon som har ett bra svar, undrar Olli?

Vi vet inte riktigt vem som uppfann korsfästningen, men det pekar åt perserna, alltså nuvarande Iran. Däremot vet vi numera vilka det var som återinförde metoden, det var av muslimska extremister i Jemen och Egypten där själva president Mursi har deltagit.

Vore jag muslim skulle jag skämmas som en hund. Men inte som en svart hund, dessa får man nämligen döda var och när som helst då de är Djävlar. Det har en Muslimsk Schejk vid namn

3 thoughts on “Vem ”uppfann” korsfästningen?

  1. Mycket detaljerad kunskap du har i detta ämne Eva, men det känns roligt med någon som kan ta vid efter man själv har skrivit färdigt sin korta Blogg. Det är med bra kommentarer en Blogg blir berikad, och mer intressant att läsa.
    Utan bra kommentarer skulle inte Bloggarna överleva särskilt länge. Ha en bra arbetsvecka Eva.

  2. De har spårat avrättningen till Pontus Pilatus.
    Han har funnits, och fick avsked pgr, av att han var ”blodtörstig”
    Han var bördig från Neapel.
    Efter han blev av med jobbet tog han livet av sig själv.
    Enligt forskning har man aldrig i judisk tradition haft någon ritual
    där människor fått välja vilka brottslingar som skall släppas fria.

    I Rom kastades kristna till lejonen i Colloseum.
    Sedan blev Rom med Vatikanen plötsligt religiöst.
    Man ändrade där i bibeln,
    att det inte längre var en italienare som låg till skuld över Jesus död.
    Detta har legat judarna till last och varit ursäkt till förföljelser.

    Med handen på hjärtat.
    Skulle en befolkning verkligen applådera
    att en massmördare släpptes ut i samhället framför Jesus?
    Detta är helt enkelt inte sant.

KommenteraAvbryt svar