”Syrianska har apor på läktarna” inte hets mot folkgrupp

Av Pettersson

Rubriken byggde på ett uttalande av Ängelholms ordförande Mats Karlsson, som blev chockad när han upptäckte hur den kontroversiella folkgruppen betedde sig under en match i Södertälje.

 – Folk spottade mig i ansiktet, skrek könsord. Det är det värsta jag någonsin varit med om, sade han.

– Det är apor på läktaren – jag står för det. De här figurerna kastade grejer över oss hela matchen och tankarna började rulla i skallen: ”ska man komma levande härifrån?” Det är en sån skandal. Jag är inte rasist och det handlar inte om att vi stod näst på tur att nå allsvenskan, men så här får det bara inte gå till.

Enligt Mats Karlsson påverkades även domaren av stämningen runt plan.

– Domaren är rädd att de ska slå sönder hans bil, rädd för sin familj. Han tar horribla beslut i matchen. Marcus Lindberg åker ut på en tveksam utvisning men när Peter Ijeh drar en armbåge som spräcker käken på Robin Nilsson blir det ingenting. Robin har bara ätit soppa sedan dess, något annat har inte gått.

Nu beslutar JK att inte inleda någon förundersökning om hets mot folkgrupp.

”Mot bakgrund av att det aktuella uttalandet synes ha avsett supportrar till fotbollslaget Syrianska FC – dvs. inte syrianer som folkgrupp – kan det ifrågasättas om innehåller i citatet kan anses uttrycka missaktning för en folkgrupp”, skriver JK i sitt beslut.

– Äntligen ett klokt beslut av en myndighet även om Pettersson tycker det är taskigt mot aporna att jämföra dem med syrianer. Syrianerna tillhör en kristen folkgrupp undrar hur det gått om…

2 thoughts on “”Syrianska har apor på läktarna” inte hets mot folkgrupp

  1. …den andra och religiösa minoriteten kallats apor?
    Krigsrubriker i tidningarna, avstängningar av både tränaren, domaren och spelare, samt givetvis ett evigt springande i trapporna upp till DO:s kontor,

KommenteraAvbryt svar