Mannen bakom asylboendet

Av Pettersson

Snart kommer 100 asylsökande till Laxå kommun och 30 till Hallsbergs kommun.
Migrationsverket i Örebro har kommit överens med bostadsbolaget Hallbo om att hyra åtta tomma lägenheter i Vretstorp till asylsökande. Samt att hyra 20 stycken av Laxåhems tomma lägenheter – 17 i Laxå tätort och tre i Hasselfors.

– Vi har kollat med alla kommuner i upptagningsområdet vilka som har tomma lägenheter, säger Tolle Furegård, chef på Migrationsverket i Örebro.

Mannen bakom asylboendet i Gärdshyttan utanför Askersund och i Ställdalen, Jim Hoppe, dömdes nyligen för bokföringsbrott och har personliga skatteskulder på närmare en halv miljon kronor. Hoppe har dessutom två färska konkurser bakom sig.

På onsdagskvällen lade en entreprenör ned allt renoveringsarbete vid Gärdshyttan och Ritas Hotell i Ställdalen sedan en utlovad betalning inte kommit. Firman har krav på 120 000 kronor och börjar tvivla på att få betalt.

Jim Hoppe skrev kontrakt med Migrationsverket om korttidsboende på Ritas Hotell i Ställdalen så sent som för någon vecka sedan. Det handlar om 100 platser under fyra månader.

I förra veckan kontaktade Hoppe Migrationsverket och erbjöd korttidsboende i Gärdshyttan söder om Askersund. Det handlar om 250 platser under tre månader till att börja med. Platserna blev fullt utnyttjade under onsdagen. En del av de asylsökande inkvarteras på ett vandrarhem i väntan på att renoveringen ska bli klar.

NA har försökt få klarhet i vilka krav Migrationsverket ställer på sina avtalsparter och hur belastande en tvivelaktig handel och vandel är. Vi har inte fått någon kontakt.

Tolle Furegård, enhetschef för Migrationsverket i Örebro, säger sig inte veta något om Hoppes tvivelaktiga ekonomiska bakgrund men har inte haft med upphandlingen att göra.

–        Jag är övertygad om att Jim Hoppe tjänar bra med pengar på den här verksamheten. Men han jobbar som sjutton och den verksamhet han driver på Västkusten fungerar väldigt bra.

– Petterson säger att det är som vanligt när det är myndigheter inblandade, de ställer krav på det ena efter det andra och hederliga företagare följer naturligtvis dessa krav som kostar enorma pengar men när myndigheterna sedan upphandlar struntar de i att kontrollera om företagen betalar skatter, har kollektivavtal, följer de miljöregler som finns osv. och handlar det billigaste. 

 

KommenteraAvbryt svar