Fyra muslimska vänner frikändes för terrorism

ISLAM. Fyra vänner från Nørrebro, Köpenhamn, har just frikänts för inblandning i terrorism, men dömdes bland annat skyldiga till att ha hjälp till att bortskaffa vapnet som användes vid angreppet på Krudttønden. 

Köpenhamns tingsrätt frikände de fyra vännerna Liban Elmi, 21, Bhostan Hossein, 26, Ibrahim Abbas, 23, och Mahmoud Rabea, 31 för inblandning i terrorism.

muslimska-vanner

Det har tagit tre domare och sex jurymedlemmar en vecka att fatta beslutet, som de var eniga om.

Rättssal 60 i Köpenhamn var fylld med journalister, poliser och släktingar till de tilltalade. När debn frikännande domen lästes upp applåderade anhöriga och vänner.

Trots frikännanden för inblandning i terrorism, dömdes de fyra dock skyldiga för en rad andra saker.

21-åriga Liban Elmi och 26-åriga Bhostan Hossein har befunnits skyldiga till att ha hjälpt Omar el-Hussein att göra sig av med det M95 gevär, som användes i attacken mot Krudttønden där Finn Nørgaard dödades.

31-åriga Mahmoud Rabea har befunnits skyldig att vara i besittning av illegala ammunition.

23-åriga Ibrahim Abbas fällas för att ha begått våld och hot mot kriminalvårdare under sin internering i terrorism fallet.

Tre av de åtalade är också skyldiga till att vara i besittning av en mobiltelefon i fängelset.

-Pettersson är lite förvånad. Hjälper man till att gömma ett automatvapen så borde det vara tillräckligt för fällande dom, antingen terrorism eller medhjälp till mord.

M95 – ingen leksak direkt

Läs mer på Ekstrabladet

Den svenske konstnären Lars Vilks kan ha varit måltavlan vid det Muslimska terroristdådet – skottlossning på möte där Lars Vilks och Dan Park befann sig, tre poliser skadade och en civilperson är mördad

TIDIGARE 2015-02-15. Omar Abdel Hamid El-Hussein är terroristen i Köpenhamn

Förövaren av helgens två terroristattacker är Omar Abdel Hamid El-Hussein. Omar Abdel Hamid El-Hussein släpptes från fängelset för cirka två veckor sedan. 

Omar Abdel Hamid El-Hussein blev 22 år. Bilden till vänster från ett tidigare våldsdåd

Omar Abdel Hamid El-Hussein är 22 år gammal och är född och uppvuxen i Danmark. Känd för att tillhört kriminella gäng och dömd för att att knivhuggit en annan man kraftigt.

Omar Abdel Hamid El-Hussein sköts av polis vid Nørrebro efter en omfattande terroristjakt och är numera död, ligger skjuten på gatan.

Omar har tidigare, i november 2013 varit i polisens strålkastarljus när han knivhögg en man Nya Ellebjerg Station flera gånger. Omar efterlystes för misshandel, senare greps han och dömdes i december 2014 till två års fängelse för grov misshandel. Troligen är det den långa häktningstiden som gör att Omar Abdel Hamid El-Hussein redan var ute i frihet igen.

Flera personer som eventuellt kan vara inblandade har gripits av dansk polis. Facit hittills är två mördade och fem skadade poliser samt en död terrorist. Danska polisen har har fått mycket beröm för sitt agerande.

En sak som vi kan vara säkra på är att attentat likt de som drabbade Paris tidigare och Köpenhamn i helgen kommer att hända igen, i Sverige.

KommenteraAvbryt svar