Palestinierna planerar att stämma Storbritannien

ISRAEL. Detta initiativ demonstrerar åter igen den palestinska sidans vägran att erkänna den legitima och naturliga koppling mellan det judiska folket och deras hemland, säger Dore Gold.

I ett avslöjande framträdande talade den palestinske utrikesministern Riayd al-Maliki inför Arabförbundet under deras förra möte i Mauritanien. Som representant för Mahmoud Abbas och den palestinska myndigheten bad han om hjälp för att förbereda en stämning mot Storbritannien på grund av Balfourdeklarationen 1917.

Bortsätt från den självklara avsaknaden av lagligt stöd för Abbas påstående demonstrerar initiativet återigen den palestinska sidans vägran att erkänna den legitima och naturliga kopplingen mellan det judiska folket och deras historiska hemland, samtidigt som palestinierna söker erkännande för sig själva.

Balfourdeklarationens rättsliga betydelse har sin grund i att den blev en del av Nationernas förbunds Palestinamandat 1922. Mandatet erkände det judiska folkets historiska koppling till området och la därmed grunden för dem att återupprätta sitt nationella hem där.

Erkännandet kom vid en tid då det Ottomanska imperiet var inne i sitt sönderfall och avstod sin suveränitet i områden söder om dagens Turkiet. Effekten av Nationernas förbunds mandat blev att erkännandet av det judiska folkets självbestämmande i deras historiska hemland gick från att vara en politisk ståndpunkt till en internationellt erkänd internationell rättslig skyldighet.

Rättigheter som erkändes av Nationernas förbund under denna tid bevarades av dess efterträdare, Förenta nationerna, i och med FN-stadgans artikel 80.

Varken Balfourdeklarationen eller mandatet skapade dock det judiska folkets historiska rätt till sitt hemland. Dokumenten erkände de redan befintliga rättigheter vilka det judiska folket aldrig medgavs. Tusentals judar hade redan återvänt till sitt historiska hemland innan Balfourdeklarationen utfärdades.

I varje förhandling med det palestinska ledarskapet har Israel insisterat på att de borde erkänna det judiska folkets rätt till en nationalstat på samma sätt som många andra insisterar att Israel ska erkänna den palestinska rätten till en egen stat.

Mahmoud Abbas uttalande att Arabförbundet borde hjälpa till att stämma den brittiska regeringen för Balfourdeklarationen är ännu ett rungande ”nej” bland så många andra för Israels begäran om ett ömsesidigt erkännande.

Israel idag

Araberna fick 99,9 % men unnar inte judarna 0,1 %

Araberna har konfiskerat judiska tillgångar

 

7 thoughts on “Palestinierna planerar att stämma Storbritannien

  1. Palestinas representanter vill tydligen avsluta allt samarbete med Västeuropa?

    Avsluta engagemanget och sluta betala en miljard i bistånd till banditorganisationen Palestina! Låt arabländerna ta hand om och dra försorg om palestinierna! Det är inte för mycket begärt!

  2. Vad ska Palestina Araberna med mer land till?
    Räcker det inte med dom länder som Araber
    redan förstört?
    Förstår att avundsjukan mot Israel är stor när
    dom ser hur ett land kan blomstra, istället för
    som dom själva att bara så hat!

    • Det där torde ändå vara satir. Men världen har blivit så bisarr att det är nästan omöjligt att skilja på satir och politiska visioner. FN och det amerikanska demokratiska partiet har tagit tätposition för att göra världen socialistisk. Man talar om att utjämna klyftor men vad man åstadkommer är att ta av begåvade människor incitament göra världen bättre. Visserligen brukar dessa begåvade människor få det bra mycket bättre själva men samtidigt är det så många andra som får det lite bättre. Lyckas man kommer inte längre ”tredje världen” att finnas, hela världen kommer att vara det.

  3. För den som vill förkovra sig i detaljerna så finns en debattartikel i GP som jag bedömer som vederhäftig: http://www.gp.se/nyheter/debatt/israel-har-r%C3%A4tt-till-gaza-och-v%C3%A4stbanken-1.1009110

    Den judiska/arabiska frågan visar också att all utveckling sannerligen inte är av godo. För snart hundra år sedan var världen ense om att judarna borde få ett eget hemland. Vid den tidpunkten var det så självklart att även andra folk var berättigade av ett hemland så man brydde sig inte om att stadfästa det. Idag ifrågasätts om de europeiska folken, inklusive svenskarna, ska ha absolut monopol över sina historiska länder. Vissa, framför allt de som absolut inte har med det att göra, anser att hela världen ska ha tillgång till Europa och den välfärd som Europas folk har slitit ihop. Eller som någon uttryckte det; av USA:s alla miljardärer är Donald Trump den enda kapitalistiska, alla andra är socialister.

    Jag anser att vi svenskar har en arvs- och egendomrätt till Sverige. Det styrks av att vi tillämpar jus sanguinis (blodets rätt) för medborgarskap i motsats till jus soli (jordens rätt) som man gör i vissa andra länder.

KommenteraAvbryt svar