Sverige står helt utan artilleri

Sedan årsskiftet står Sverige utan eget artilleri. Landets två bataljoner saknar artilleripjäser eftersom leveransen drar ut på tiden.

– Vi står just nu helt utan pjäser och vi är nu uppe i en försening på två år. De gamla pjäserna är inne på ombyggnation till moderna artilleripjäser, och skulle ha varit klara 2011, säger Anders Callert, chef för Artilleriregementet A 9 i Boden.


archer

Om Sverige skulle hamna i krig är bataljonens huvuduppgift att understödja markstriden med hjälp av indirekt eld, och då är det den nya artilleripjäsen Archer som används. Sverige står visserligen inte inför några reella krigshot, men oavsett så har landets artilleribataljoner inga egna pjäser att öva på i nuläget.

I slutet av kalla kriget (1989) hade Sverige 1000 artilleripjäser. De är nu avvecklade, med anledning av att det svenska försvaret valt att gå mot en smalare och vassare försvarsmakt som är flexibel och insatsberedd, enligt Anders Callert.

-Pettersson undrar över regeringen, den nuvarande och den gamla, skolan blir sämre och sämre, sjukvården går på knäna, pensionerna sänks, vägnätet förfaller, regeringskansliet växer och vad gör de där egentligen mer än slut på pengar???

Läs mer i Officerstidningen  

13 thoughts on “Sverige står helt utan artilleri

  1. Vem vill försvara Reinfeldt mot Putin ändå. Det inhemska folket blir mycket bättre, och mer omhändertagna av honom än av Reinfeldt. Så vad oroar vi oss för egentligen. Det vi behöver försvar mot är Reinfeldt, inte Putin.

  2. 7 klövern hur fan har ni ställt till. Polisen klarar bara att klara ca 10 % av alla brott. Sjukvården håller på att haverera. Nu hör och häpna vi har inte kanoner längre. Det enda som verkar fungera är den katastrofala massinvandringen! av all världens jävla dregg!!!!

  3. Men den moderna usurpatorn kommer inte med flyg och pansar utan med ”asylvapnet”, mot vilket vi står försvarslösa!
    Och till asylgivning tycks vi ha obegränsade ekonomiska resurser.

  4. Olli:
    Sånt kan du bättre,som gammal artillerist än mig som var en enkel flygmalaj …Oroar mig mer för tillgången,eller bristen av ammunition !!

  5. Vilket område kommer regeringen härnäst
    att avlöva, ? Är det kanske brandvärnen som
    får stryka på foten, för det brinner ju inte var dag,
    i varje fall inte på samma ställe, och då är det väl
    enligt dessa korkskallar kanske onödigt att ha en brandkår.
    Att man har både brandkår och försvar som en säkerhet
    om något skulle hända, har väl inte trängt innanför
    pannbenen på Alliansen!

  6. ”Vår beredskap är god”,så sade på sin tid Per Albin H.
    Min fader däremot var fly förbannad p.g.a,hans artilleri fick förflyttningsorder dag och natt hela sommaren 1940.Allt för att Adolf och Co skulle luras tro att hela Sydsverige var ett enda försvarsnäste.
    Efter kriget framkom att man visste bättre i Tyskland,än
    i vårt hemland hur illa ställt det var i Sverige !! Kanske kan vi be om hjälp från öster,om det skulle komma än större arabinvasion…

  7. Ruben:
    Tänk på blodtrycket…Vi har ju trots allt två artilleri-regemente kvar i beredskap.Var och ett av dem förfogar ju över varsin pjäs.Låt vara att det är skjutförbud för dem,men som du vet spisar fan flugor i nöden !! 2014 lär några ytterligare återvända framåt hösten, efter att ha
    reparerats…Nu får någon annan forska i,om vi har ammunition till dessa kanoner.

  8. Vi kanske kan köpa in ryssarnas utrangerade ZSU-23-4 Shilka
    Ett formidabelt vapen för de fattiga pengar vi har att tillgå
    Sedan när vi når ulandsstatus så är det ju vissa andra som står för beväpningen
    Som även den dessvärre kommer från öst
    Och är vänd mot oss

  9. Vi anpassar oss till mellan östern standard, så att våra nysvenskar verkligen känner sig hemma.

  10. Vad är det för jävla dilletanter som är satta att förvalta Sverige åt kommande generationer. Man blir så in i helvetes frustrerad av att läsa om hur allting bara fallerar. Är svenska folket totalt omedvetna om vad som sker i landet?

  11. Med det försvar vi har idag så säger Stellan Bojerud SD att vi kan hålla Arlanda till CNN kommer. Då har ryssen tagit Gotland för länge sedan.

Kommentera