Konkurs för stor bensinstation i Värmland

BILISM. Mackdöden har spridit sig sedan 1970-talet. 1968 fanns det c:a 9000 bensinstationer i Sverige, idag finns ungefär 3000. 1968 fanns det totalt 2,2 miljoner bilar, lastbilar och bussar i Sverige. Idag finns runt 5,5 miljoner bilar och bussar. Ändå sprider sig mackdöden.

OKQ8 på Blomvägen i Hagfors, Värmland har gått i Konkurs. Macken omsatte drygt 39 miljoner kronor det senaste räkenskapsåret men det blir inget över. Fem medarbetare berörs.

Mackdöden i Sverige har krävt ännu ett offer. I april begärdes OKQ8 i värmländska Hagfors i konkurs, rapporterar Värmlands Folkblad och Vi Bilägare. – Det var enda utvägen, säger Erik Helgesson som drivit bensinmacken till VF. 

För OK i Värmland kom beskedet som något av en chock. Nye vd:n Thomas Andersson hade just tillträtt sitt jobb. Han förutspår att bensinbranschen står inför enorma förändringar och att utvecklingen kan gå fort.
Jag tror att den sista bensinmacken är byggd i Sverige, säger Andersson.

Nåväl, en mack mer eller mindre spelar ingen roll tänker ni.

-Pettersson hör och läser att alla politiska partier i Riksdagen säger landsbygden ska leva men när olika politiska förslag läggs så är omtanken som bortblåst. Mackar, skolor, vårdcentraler och butiker tvingas flytta till större orter.

Ett exempel är pumplagen som Miljöpartiet drev igenom år 2005 och som tvingade mackägarna att erbjuda minst ett förnyelsebart drivmedel. I regel blev det etanol, eftersom sådana pumpar var billigast. Elladdare fick märkligt nog inte användas för att uppfylla kravet. Det kostade massor och hur många tankar etanol på landsbygden?

I juli 2022 trädde nya regler för bensinstationer i kraft. Regler som innebär att alla rörledningar under jord behöver säkras mot rost och fukt. Syftet är att förhindra spill och miljöskador, vilket är rimligt men samtidigt riskerar att få stora konsekvenser för mindre bensinmackar, inte minst i Sveriges landsbygder. Upp mot en miljon per mack är mycket pengar som kan innebära dödsstöten för mindre fristående ägare.

Nåväl, mackdöden beror också på snålare bilar, fler elbilar, fler människor arbetar i staden och tankar/handlar där.

Den lokala bensinmacken på landsbygden behövs, den utgör ofta navet i byn och förutom att tillhandahålla drivmedel även säljer livsmedel och fungerar som ombud för Systembolaget, Svenska Spel, ATG, Apoteket AB, Postnord och andra fraktbolag. Ofta finns service i form av biltvätt, släpvagnsuthyrning, enklare reservdelssortiment och liknande, och inte sällan nyttjas dessa mackar av exempelvis kommunala verksamheter som räddningstjänst och hemtjänst, som annars skulle behöva transportera sig flera mil i onödan för att tanka på annan plats.

Soppan är dyr, men största delen av priset går till staten, sedan kommer oljebolagen medan en ytterst liten del hamnar hos den enskilde mackägaren som måste dra in pengar på korv och glass med mera.

Jag har inte lösningen men politiker måste göra mer för landsbygden om de menar allvar med att hela Sverige ska leva.

Ett förslag är att i stället för att bygga jätteskolor i centrum, låt landsbygdsskolan leva genom att bussa ut stadens elever till landet i stället för tvärtom. Se till att offentliga fordon tankas och servas på landsbygden. Låt de lokala handlarna leverera varor till de institutioner som finns på landet osv.

https://petterssonsblogg.se/wp-content/uploads/2018/08/lc3b6fven-landsbygden-mc3a5ste-fungera.mp4

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Konkurs för stor bensinstation i Värmland

  1. Kan tala om att det är ytterligare 2 mackar utöver den som togs upp som läggs ner det är i Munkfors och Skoghall vet att Munkfors har en mack till så där står man inte helt utan bemannad mack.

    12
  2. I Västerås där ICA lager finns och IKEA så är det b.la Frode Jensen som kör. Dom har egna tankbilar till sina lastbilar. När vi körde Reduktionsplikt 30,5% så körde dom sitt bränsle. så mycket nytta gjorde vår reduktionsplikt.

    12
  3. Det fega Sverige visar ännu en gång upp sig. Islamiseringsivrarna jublar!

    MEN VAR DET DETTA VI RÖSTADE FÖR?

    VAD HÅNDE MED PARADIGMSKIFTET?

    Mesigheten, fegheten och flatheten mot islam, islamismen, Hamas och Ondskans högborg IRAN är talande!

    Är det RoseMary’s baby som spökar”

    https://www.svd.se/a/253MRa/djalalis-fru-efter-floderus-utvaxling-sverige-borde-skammas

    Stäng ner förbindelserna med Ondskans IRAN till ett minimum

    Kontrollera allah iranier som har uppehålls tillstånd SPARKA UT DE SOM STÖDER FÖRTRYCKAR regimen.

    VISA UPP LITE HANDLINGSKRAFT!!!!
    (det är något som dagens regering verkar totalt sakna)

    19
    3
  4. Kan DOPING vara en lösning på bensinmacks problemen? Dvs man fifflar med kassaan.

    Fridrotten har visat att det går bra att leva på doping.

    I Sverige har vi varit förskonade men vad händer när vi översvämmas av dysfunktionella socio kulturellt efterblivna som INTE delar Åsa Romssons (MP) värdegrund trots att de åkt tunnelbana i Stockholm?

    https://www.expressen.se/sport/friidrott/abeba-aregawi-gor-sensationell-comeback-efter-nio-ar-/

    Jag tror INTE Stefan Löfven (S) såg det komma men det gör jag och många med mig.

    23
    1
  5. Roland Salomonsson – Pensionär F d officer (Marinen), Landstings-sekreterare, Säkerhetschef, IT-tekniker Intressen: Klimatrbedrägeriet, De Globala bedrägerierna, Historia, Teknikutveckling, De svenska samhällsbedrägerierna resp diktaturen (politik), Längdskidor och utövande orienterare.
    Roland Salomonsson skriver:

    Låta landsbygden ”leva”?? Det fattar väl alla att det inte går för sig!

    Redan nu tvingas befolkningarna bilda lokala föreningar runt farmartankar, som fylls via egenimport. Blir det sedan krig/kris, så stjäl staten denna drivmedel (i stort alltid diesel)

    27
    1
  6. Oj…… OK , konkurs då kan väl fackföreningsrörelsen hjälpa till och rädda dom.
    Ok ligger väl facket nära hjärtat så här bör väl hjälp vara självklart för att rädda jobbet för sina medlemmar.
    Eller sviker facket dom ?

    26
  7. (MP) jublar!!!! Ytterligare en stängd mack! Miljökampen går vidare men någon kritik mot Fascist Rysslands krig i Ukraina hör vi inte. Vart tog Lorenz Towatt (MP) vägen?

    32
    4

KommenteraAvbryt svar