Vänstern och demokratin

250 000 socialister och kommunister demonstrerade idag runt om i Frankrike som en protest mot högervindarna i landet.

Fackföreningar och vänsteraktivister gjorde idag gemensam sak och protesterade runt om i Frankrike i protest mot högerpartiernas framgångar i EU-valet och de väntade framgångarna i de utlysta nyvalet.

Förutom några mindre skärmytslingar gick det hela ganska lugnt till väga. Dock visar de här aktionerna hur svårt vänstern i Europa har att acceptera utgången i demokratiska val. Vi har sett det förut och kommer att få se det igen. Annars brukar högern anklagas för att inte följa de demokratiska spelreglerna, men jag undrar på vilken sida de odemokratiska krafterna lyser genom mest.

En koalition mellan franska socialdemokrater, miljöpartister och kommunister gick i dagarna samman för att hindra den franska högern med Marine Le Pen att vinna valet. Dock syns redan sprickor i det samarbetet, sedan partiets Det Okuvade Frankrikes partiledare Jean-Luc Mélenchon stängt ute mer mittenorienterade ledamöter från valbara platser.

Mélenchon, som föddes i Marocko, är så långt till vänster man kan komma utan att kallas kommunist. Redan 2012 ledde han en vänsterkoalition bestående av vänsterpopulister och kommunister, men lyckades inte då och har heller inte lyckats nå slutomgångarna i de franska presidentvalen vid senare försök.

Vänsterkoalitionen Nya Folkfrontens mål är att hindra Marine Le Pens Nationell Samling att nå makten och att ena vänstern i en politik som innebär att flera av Emmanuel Macrons reformer avskaffas. Som exempelvis den höjda pensionsåldern och den stramare migrationspolitiken.

12 thoughts on “Vänstern och demokratin

  1. Istället för att springa runt på gatorna och gapa, borde vänstern starta studiecirklar, för att lära sig definitionen av ordet ”demokrati.” Det verkar vara en utopi, för en vänsterbliven hjärna, att förstå innebörden i ordet.
    Dessa knickedicker, har genom åren, gång på gång , visat total oförståelse, vid valförluster och även bedrivit valfusk.

    15
  2. Det obehagliga i Sverige är att vänstern styr all media inklusive Public Service. Dessutom styr de samtliga statliga myndigheter inklusive rättsväsendet.

    44
    • Det är för mig ofattbart att inte Tidö-regeringen rättat till propaganda-maskinen SVT.
      Gör Tidö inget nu kommer det aldrig att hända.

      22
  3. Det är väl inte värre för socialister att få en högerregering än vad det är för oss andra att stå ut med en vänsterregering.

    43
  4. I Frankrike och många andra länder utfördes ingen landsomfattande valpåverkanskampanj i TV. Valresultatet i dom länderna kan förutsättas spegla folkets vilja. Franska vänstern får åka på studiebesök till TV4 i Sverige innan nästa val.

    52
  5. Charles de Gaulle:
    ”Jag gillar inte kommunister, eftersom de är kommunister. Och jag gillar inte socialister, eftersom de inte är socialister”.
    https://www.babelio.com/auteur/Charles-de-Gaulle/3350/citations

    …kort ur ett samtal som de Gaulle hade med Frankrikes justitieminister, efter händelserna i Algeriet:
    ”Det är väldigt bra att det finns gula fransmän, svarta fransmän, bruna fransmän. Det visar att Frankrike är öppet för alla raser, men under förutsättning att de förblir en liten minoritet, annars skulle Frankrike inte längre vara Frankrike. Vi är framför allt ett europeiskt folk med kristen religion. Araber är araber, fransmän är fransmän. Tio miljoner muslimer, som i morgon kommer att vara tjugo miljoner, och i övermorgon fyrtio. Min hemby skulle inte längre heta Colombey-les-Deux-Églises, utan Colombey-les-Deux-Mosquées!”
    https://fr.m.wikiquote.org/wiki/Charles_de_Gaulle

    41

KommenteraAvbryt svar