Tre döms till livstid för brutalt mord och grov mordbrand i Tranås

BROTTSLIGHET. Tre män döms till livstids fängelse för mord och grov mordbrand i Tranås, rapporterar Eksjö tingsrätt. I oktober 2023 misshandlades offret, en 21-årig man, med metallrör och kniv i en lägenhet. Därefter satte gärningsmännen eld på bostaden. 21-åringen fördes till sjukhus men dog av sina skador.

– Det är ett brutalt dåd. Det är fruktansvärt hänsynslöst och det uttrycker också tingsrätten i sin bedömning, att målsäganden har utsatts för ett obeskrivligt lidande och måste ha känt en stark dödsångest, säger kammaråklagare Heléne Thomasson.

Eksjö Tingsrätt målnummer B 2042-23 har dömt:

  • Liam Carlsson, född 2004, döms för Grov mordbrand och Mord till fängelse på livstid. Advokaten ska få ersättning av staten med 479.624 kr.
  • Kim Johansson, född 1987, döms för Grov mordbrand och Mord till fängelse på livstid. Advokaten ska få ersättning av staten med 410.073 kr.
  • David Öhman, född 1987, döms för Grov mordbrand och Mord samt ringa narkotikabrott till fängelse på livstid. Advokaten och målsägarbiträden ska få ersättning av staten med sammanlagt 883.746 kr.

Till livstidsstraffet kommer skadestånd.

Kort ur domen: Kim Johansson, Liam Carlsson och David Öhman har tillsammans och i samförstånd dödat Sebastian Sabel genom att skära samt utdela hugg med kniv mot Sebastian Sabels ansikte och kropp, genom att utdela slag, sparkar och stampar mot Sebastian Sabels huvud och kropp samt genom att utdela slag med järnrör/sadelstolpe mot Sebastian Sabels kropp. Därefter har de tänt eld på/i anslutning till Sebastian Sabel. Merparten av våldet har utövats då Sebastian Sabel legat ner i en säng. Våld har även utövats då Sebastian Sabel varit fasthållen och oförmögen att försvara sig.

Av våldet orsakades Sebastian Sabel skarpkantade sårskador i ansiktet, på ryggens vänstra överdel, högra överarmens utsida och högra lårets utsida samt en utslagen tand. Därtill orsakades Sebastian Sabel
omfattande brännskador över hela kroppen, svårt brännskadad muskulatur och mjukdelar samt avbrända fingerskelettdelar. Sebastian Sabel dog av brännskadorna. Kim Johansson, Liam Carlsson och David Öhmans handlande har inneburit svårt lidande och dödsångest för Sebastian Sabel då angreppet innefattat kraftigt och upprepat våld.

***

TIDIGARE 2024-04-29 Tre män åtalas för mord och grov mordbrand i Tranås

BROTTSLIGHET. Åklagarna har i dag väckt åtal mot tre personer som misstänks för mord och grov mordbrand i Tranås 2023. De åtalade är två 36-åriga män och en 19-årig man.

Eksjö Tingsrätt. Bild Domstolen

Tidig morgon den 24 oktober 2023 inkom ett larm om brand i ett flerfamiljshus i Tranås. Under insatsen anträffade rökdykare en avliden person, en 21-årig man hemmahörande i Tranås.

– Målsäganden har utsatts för kraftigt och upprepat våld. Därefter har gärningsmännen tänt eld i anslutning till honom som har lett till att han har brunnit ihjäl. Gärningen har präglats av särskild hänsynslöshet och råhet, säger kammaråklagare Heléne Thomasson, förundersökningsledare.

Den anlagda branden har även inneburit en fara för övriga boende i fastigheten och en fara för omfattande förstörelse av annans egendom. Bevisningen består bland annat av muntliga uppgifter, teknisk bevisning och telefonanalyser.

Målnummer i Eksjö tingsrätt: B 2042-23. Huvudförhandling kommer att påbörjas den 5 april och beräknas pågå under fem-sex dagar.

De åtalade är:

  • Kim Johansson, född 1987
  • Liam Carlsson, född 2004
  • David Öhman född 1987

Kort ur åtalet: Kim Johansson, Liam Carlsson och David Öhman har tillsammans och i samförstånd dödat Sebastian Sabel genom att skära samt utdela hugg med kniv mot Sebastian Sabels ansikte och kropp, genom att utdela slag, sparkar och stampar mot Sebastian Sabels huvud och kropp samt genom att utdela slag med järnrör/sadelstolpe mot Sebastian Sabels kropp. Därefter har de tänt eld på/i anslutning till Sebastian Sabel. Merparten av våldet har utövats då Sebastian Sabel legat ner i en säng. Våld har även utövats då Sebastian Sabel varit fasthållen och oförmögen att försvara sig. Av våldet orsakades Sebastian Sabel skarpkantade sårskador i ansiktet, på ryggens vänstra överdel, högra överarmens utsida och högra lårets utsida samt en utslagen tand. Därtill orsakades Sebastian Sabel omfattande brännskador över hela kroppen, svårt brännskadad muskulatur och mjukdelar samt avbrända fingerskelettdelar. Sebastian Sabel dog av brännskadorna.

Kim Johansson, Liam Carlsson och David Öhmans handlande har inneburit svårt lidande och dödsångest för Sebastian Sabel då angreppet innefattat kraftigt och upprepat våld. Det hände den 24 oktober 2023 på Nils Krummes gata 4, Tranås, Tranås kommun. Kim Johansson, Liam Carlsson och David Öhman begick gärningen med uppsåt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Tre döms till livstid för brutalt mord och grov mordbrand i Tranås

  1. Tydligen relaterat till narkotika, – någon skriver på flashback, ”Ja, han knarkade o ja han var springis åt minst en av mördarna, väljer man att leva med missbrukare så är risken stor att det går åt helvete”.

    ”Användning av narkotika kan resultera i negativa hälsomässiga, sociala och ekonomiska konsekvenser för den enskilda personen, dennes närstående och för samhället.”:
    https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/10c5c1db2b7b4276b9c63fe2b7aaaca6/det-svenska-samhallets-kostnader-narkotikabruk.pdf

    13

KommenteraAvbryt svar