Northvolt kasserar massor av batterier

ELEKTRIFIERING. Northvolt erkänner nu stora problem med att få fart på produktionen i batterifabriken i Skellefteå. Slutet på förra året beskrivs som en mardröm. Fabriken har fått kassera stora mängder battericeller. – Sannolikt det värsta kvartalet i min karriär. Det var tufft för personalen och för oss som företag, säger fabrikschefen Mark Duchesne i en stor intervju med DI.

Mark Duchesne, Northvolt

Northvolt har fått tung kritik för att de inte fått fart på produktionen i sin fabrik i Skellefteå. De tre första kvartalen förra året gjorde bolaget en förlust på 11 miljarder kronor och producerade bara 13 MWh batterier. Det räcker inte till mer än 162 elbilar och innebär att varje batteri gav en förlust på 31 miljoner kronor.

Nu erkänner fabrikschefen Mark Duchsne i en stor intervju med DI:s Jens Kärrman att det varit betydligt svårare att få fart på produktionen än företaget kunde drömma om. – Vi hade ett väldigt, väldigt tufft fjärde kvartal. Sannolikt det värsta kvartalet i min karriär. Det var tufft för personalen och för oss som företag. Det var många mörka dagar, säger Mark Duchesne.

Fabriken i Skellefteå går fortfarande på långt ifrån full kapacitet, vilket den skulle ha gjort redan förra året enligt ursprungsplanen. Den nya budet är att den ska nå full kapacitet nästa år. Enligt fabrikschefen sitter de flesta batterier hittills i testbilar och är i validationsfasen. – Förra året producerade vi hundratals och tusentals celler i veckan. Nu producerar vi dussintals tusen celler varje vecka. Men vi vill producera hundratusentals celler varje vecka. Vi är längre bak än där vi vill vara, men vi är troligen där vi behöver vara, säger Duchsne till DI. 

-Pettersson säger att ”eliten” i vårt land konsekvent underskattar problemen med att ställa om samhället. Vi hade ett bra fungerande samhälle, vi var rikast i världen för 50 år sedan. Då beslutade ”eliten” att vi skulle bli mångkulturella utan konsekvenstänk. Idag tror ”eliten” att vi kan bygga batterifabriker, nya stålverk, vätgasbaserad framställning av järn, tusentals vindkraftverk, osv utan problem och genom att slänga det gamla och väl fungerande på soptippen.

Som konservativ nationalist är min grundinställning att samhällsförändringar ska ske så långsamt och försiktigt att man inte råkar slå sönder något som fungerar väl. En så dramatisk förändring som dagens innebär allt annat än långsam och försiktig, och det vi råkar slå sönder på vägen kan visa sig omöjligt att reparera i efterhand…

Dessutom tror ”eliten” inklusive journalisterna som borde granska galenskapen att det är miljövänligt att skrota fungerande saker och att bygga nytt vars funktion är tveksam.

1974 var vi rikast i världen. 1975 beslutades av vi skulle bli ett mångkulturellt samhälle

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Northvolt kasserar massor av batterier

  1. Kraven i våra skolor sänks hela tiden och dessutom importerar vi analfabeter. Kina utexaminerar en miljon ingenjörer varje år. Sverige är inte framtiden.

  2. EU:s klåfingrighet kommer att bli Europas undergång. Nu sitter plasthatten på petflaskan fast och sitter i vägen när man häller, det mesta kommer utanför, förmodligen Bah Kunkes stolthet.

    19
    2
    • Nulle, du får vrida plasthatten så den pekar uppåt så är det inga problem, i varje fall inte för mig och det är bra att korken sitter kvar.

      2
      7
  3. Sverige är en uppfinnarnation men eftersom vi konsekvent flyttat den mesta produktion utomlands är vi dåliga på att skala upp. Det är inte bra men kanske bra om vi kommer igång med att producera high tech.
    Batteritillverkning är ok, jag hoppas Northvolt löser det.
    Den gröna stålutopin är däremot inget färdigt för produktion och de subventioner som krävs är samhällsförstörande. Det är inget att satsa på annat än som forskning och utveckling f.n. Vi kommer väl behöva typ 2 fullstora kärnkraftverk minst innan det kan bli av.

  4. De rödgröna fantasidrömmarna styrde, som vanligt agendan. När politikerna exponerar sin dumhet genom att bestämma dåligt underbyggd teknikanvändning och med det göra Svenskar fattigare och indirekt utsatta för dyr men svikande välfärd. Varför vill man inte ta råd av de verkliga experterna, som lever i verkligheten? Varför har de flesta politiker blivit så grundlöst självgoda?

    39
  5. Northvolt är ett sjunkande skepp … och så är det.
    Och etableringen i Borlänge lär nog hamna i en lång träda om den ens kommer bli av.
    Elbilsmarknaden har kollapsat det är ett faktum …även om optimisterna inte tror det.
    Det kommer att kosta miljarder i form av konkurser och stora problem framöver.
    Personligen är jag inte alls förvånad då jag från början fattat att detta bara var en tillfällig fluga … och nu ligger flugan på rygg och gör dom sista dödsryckningarna med benen precis som det brukar se ut på fönsterbänken på somrarna.

    39
    0
    • Nej elbilen kommer bli kvar men utvecklingen har forcerats och skapat dåligt rykte. För korta transporter är det redan idag en bra idé, men priset behöver gå ner. Vi får se hur det går men elbilar kommer rulla på våra vägar, var så säker.

      4
      2
    • Karl, jag tror du fattat fel. Elbilar är ingen tillfällig fluga. Det kommer bara att ta lite längre tid innan elbilen blir dominerande.

      3
      4
  6. Mkt pensionsfondspengar som ligger i dessa ”satsningar”. De välbetalda sk ”förvaltarna” verkar inte göra ett bra jobb. Men vad gör väl det, det är ”allmänna pengar”, som är gratis att leka med – och skära en ”sllice” åt sig själv.

    Varför fungerar inte produktionen av batterier? Dålig ledning, dålig personal, dålig teknik, saknas råvaror etc etc? Varför?????

    Vilken skitartikel.

    31
    1
  7. jag tror att anledningen till att det är glädjekalkyler som styr är att det flyttas enorma mängder med pengar från det allmänna dvs vi alla andra till ELITEN man gömmer sig bakom goda intensioner och behöver ALDRIG ta ansvar för sina handlingar

    53
    • Harald Mix lär inte få gå lottlös från det här fiaskot nä. Likadant med H2 green steel där han också fått feta lånegarantier från oss skattebetalare.

      18

KommenteraAvbryt svar