Svea hovrätt fastställer livstidsstraffet för Mahamed Ali och Mohamed Said

INVANDRARVÅLD. Svea hovrätt fastställer livstidsstraffet för Mahamed Ali och Mohamed Said för mordet på en man i Solna i januari 2023. En 39-årig småbarnspappa utan koppling till kriminalitet sköts ihjäl efter att mördarna tagit fel på person. Said ska också utvisas till Somalia.

Mahamed Ali, 25 (t.v.) och Mohamed Said, 30, (t.h.)

39-åringen kom ut från en restaurang i Huvudsta tillsammans med några vänner när en maskerad gärningsman avlossade flera skott, varav ett träffade 39-åringen i huvudet.

Trots att utredningen inte lyckades bevisa vem som höll i vapnet dömdes både Ali och Said för mordet. Tingsrätten ansåg att det var bevisat att de båda deltagit på ett sådant sätt att de kunde betraktas som gärningsmän.

Mordet tros ha haft kopplingar till gängkriget mellan Dalennätverket och Foxtrot. Den egentliga måltavlan tros ha befunnit sig i närheten.

***

TIDIGARE 2024-02-23 Mahamed Ali och Mohamed Said får livstid för felskjutning av tvåan 2023

INVANDRARVÅLD. Flera personer döms för mordet i Huvudsta i Solna i januari 2023 när en 39-årig småbarnspappa sköts ihjäl när han lämnade en restaurang. Mannen saknade koppling till kriminalitet och mordet bedöms vara en felskjutning. Mahamed Ali, 25 (t.v.) och Mohamed Said, 30, (t.h.) döms båda till livstids fängelse.

Även om det inte har kunnat klarläggas vem som var skytten, eller om det fanns fler personer med dem i flyktbilen, har de varit delaktiga i gärningen på ett sådant sätt att båda ses som gärningsmän, säger rättens ordförande rådmannen Evelina Säfwe.

Foxtrots ”bombmakare” Alfred Wennberg, 26, döms för medhjälp till mord till fem år och tre månaders fängelse . Rätten anser att straffvärdet för brottet är 10 år, ”men eftersom mannen under 2023 i flera olika domar har dömts för andra allvarliga brott, har tingsrätten haft att bedöma vad påföljden skulle ha blivit om all brottslighet hade prövats tillsammans.”

Ytterligare en person döms för grovt skyddande av brottsling. Mordet bedöms ha varit en del av konflikten mellan de kriminella gängen Foxtrot och Dalen.

Alla åtalade förnekade brott.

***

TIDIGARE 2024-01-04. Åtal väckt för mord i Solna

INVANDRARVÅLD. Åtal har i dag väckts för mordet nummer 2 i Huvudsta centrum i Solna den 20 januari 2023. Två män åtalas för mord och en man för medhjälp till mord. Ytterligare två män åtalas för grovt skyddande av brottsling och grovt vapenbrott i samband med mordet. Samtliga förnekar brott.

– Utredningen visar att det rör sig om en felskjutning. Det fanns en annan person i närheten som var den tilltänkta måltavlan, säger senior åklagare Maria Hävermark.

Utredningen består av bland annat analyser av innehållet i mobiltelefoner, teknisk utredning samt vittnesuppgifter. Målnummer i Solna tingsrätt: B 835-23.

De åtalade är:

  • Mahamed Ali, född 1998, medborgare i Somalia och Sverige, åtalas för mord och försök till mord.
  • Mohamed Said, född 1996, åtalas för mord och försök till mord.
  • Alfred Wennberg, född åtalas för medhjälp till mord.
  • Ahmed Abdinasir Said, född 1993, medborgare i Somalia, åtalas för grovt skyddande av brottsling.
  • Hamza Yusuf, född 2002, åtalas för grovt skyddande av brottsling.

Kort ur åtalet.

Mohamed Said och Mahamed Ali har tillsammans och i samförstånd med andra okända personer dödat Kostantin Matentzoglu och försökt att döda Bobir Sharifov, Daniel Rasheed Akhtar, Hussein Mohammadi och Jakub Bafia genom att skjuta med två pistoler mot dem.

Kostantin Matentzoglu har träffats i huvudet, vilket lett till omfattande skador på skallen och hjärnan och orsakat att han avlidit.

Bobir Sharifov, Daniel Rasheed Akhtar, Hussein Mohammadi och Jakub Bafia har varit nära att träffas av skotten. Hade de träffats av skotten hade risken varit stor att de orsakats livshotande skador.
Mohamed Said och Mahamed Ali begick gärningen med uppsåt.

Alfred Wennberg har främjat gärningen med råd och dåd genom att införskaffa
och överlämna flyktbilen med registreringsnummer TSJ365 som användes vid
mordet, delta i en Signalchatt där utförandet av mordet planerades samt efter
mordet varit delaktig i att bränna flyktbilen. Alfred Wennberg begick gärningen med uppsåt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

1 thoughts on “Svea hovrätt fastställer livstidsstraffet för Mahamed Ali och Mohamed Said

  1. Det räcker nästan med ett foto i dessa sammanhang för dom ser då lika allihopa som begår dessa brott.
    Utvisning på livstid och inget annat.

    10

KommenteraAvbryt svar